تحولات منطقه

سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان گفت: با وجود نقش مؤثری که بیمه‌های کشاورزی به ویژه در سال‌های اخیر برای جبران خسارت‌های حاصل از سیل داشته و دارند، تنها یک‌چهارم کشاورزان استان به این بیمه اقبال نشان داده‌اند.

اقبال ۲۵ درصدی به بیمه کشاورزی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، امنیت غذایی در کشور به سلامت و تولید محصولات کشاورزی وابسته است. همچنین محصولات کشاورزی، زنجیره‌ای از تولید و صنعت را به هم پیوند می‌دهند که اشتغال‌زایی و ارزش افزوده مناسبی را به دنبال دارد.

با این‌ حال محصولات کشاورزی همیشه تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند کم‌آبی، آفات، دمای هوا، سیل و مسائلی از این دست، از بین رفته و کشاورزان دچار خسارت‌های مالی فراوانی می‌شوند که در عمل تقصیری در ایجاد آن ندارند. در این حالت اگر محصولات خود را بیمه کرده باشند، دست‌کم خیالشان از بابت کاهش صدمات راحت‌تر خواهد بود و با فراغ بال بهتری به توسعه و گسترش کار خود در زمینه تولید محصول یا ایجاد زیرساخت می‌پردازند.  
با وجود نقش مؤثری که بیمه‌های کشاورزی به ویژه در سال‌های اخیر برای جبران خسارت‌های حاصل از سیل داشته و دارند، بر اساس گفته‌های سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی، تنها یک‌چهارم کشاورزان استان به این بیمه اقبال نشان داده‌اند.

بیش از ۹۲ درصد خسارت‌های سیل در حوزه کشاورزی است
سیدرضا عباسی نیشابوری در گفت‌وگو با قدس خراسان درباره خسارت‌های سیل می‌گوید: سیل در هفت ماهه نخست سال جاری ۲۰هزار میلیارد تومان به حوزه‌های مختلف خسارت وارد کرده که از این میزان، ۱۹هزار میلیارد تومان مربوط به بخش کشاورزی است.  
وی می‌افزاید: با توجه به اینکه کشت و کار در اطراف و بستر رودخانه‌ها انجام می‌شود، در نتیجه بخش کشاورزی با بروز سیل، بسیار آسیب‌پذیر است.  
عباسی با بیان اینکه تا پیش از سال ۸۵، صندوقی به نام «صندوق کمک به خسارت‌دیدگان بخش کشاورزی» وجود داشت که تسهیلات و کمک بلاعوض به کشاورزان اعطا می‌کرد، تأکید می‌کند: از سال ۸۵ به بعد راهبرد دولت برای جبران خسارت‌های سیل، بیمه محصولات کشاورزی است و اعلام شد این صندوق باید پاسخگوی خسارت‌ها باشد. بر این اساس حدود ۷۰ درصد حق بیمه توسط دولت و ۳۰ درصد توسط کشاورز پرداخت می‌شود و در عمل این بیمه نگاه انتفاعی به خسارت‌های کشاورزی ندارد.

بی‌رغبتی کشاورزان به بیمه
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی با اشاره به مشکلات صندوق بیمه کشاورزی اضافه می‌کند: متأسفانه کشاورزان رغبت چندانی به بیمه محصولات خود در این صندوق ندارند و تنها ۲۵ درصد آن‌ها عضو صندوق هستند و در چنین آسیب‌هایی بخش وسیعی از کشاورزان نمی‌توانند جبران خسارت کنند. از طرفی با توجه به بدهی دولت به این صندوق، در مدت زمان پرداخت‌ها نیز تأخیر وجود دارد که مشکلاتی برای کشاورزان ایجاد می‌کند.  
وی با بیان اینکه اگر چه نظام اداری دارای بروکراسی اداری است؛ اما به طور منظم کار خود را پیش می‌برد، می‌گوید: با مراجعه کشاورزان به صندوق بیمه، پرونده تشکیل شده و ثبت خسارت انجام می‌شود. پس از آن نیز از طریق بازدید و ارزیابی کارشناسان و با توجه به نوع قرارداد و درصد خسارت وارده، میزان خسارت اعلام شده و توسط صندوق پرداخت می‌شود.  
به گفته عباسی موارد استثنایی در زمینه نوع پرداخت خسارت توسط دولت وجود دارد و از جمله آن می‌توان از خسارت‌های ناشی از سیل سال ۹۸ نام برد که استان‌های بسیاری را در کشور درگیر خود کرد. در آن زمان دولت مشابه سنوات گذشته؛ اما با ارزیابی خسارت‌ها و موقعیت جغرافیایی کشاورزان، کمک بلاعوضی به آن‌ها پرداخت کرد.  
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی به مسئله امهال تسهیلات اشاره و بیان می‌کند: برای کشاورزان دارای وام تسهیلات که دچار خسارت‌های خشکسالی، سیل یا حوادث دیگر می‌شوند، با تأیید کمیته سه نفره متشکل از فرمانداری، جهاد کشاورزی و بانک، مهلت پرداخت تسهیلات این افراد به تأخیر می‌افتد.  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.