تحولات لبنان و فلسطین

۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۰
کد خبر: 1023989

نشست «دیدار و گفت‌وگو با شمس لنگرودی» به بهانه انتشار رونمایی از شماره جدید «وزن دنیا» برگزار می‌شود.

دیدار و گفت‌وگو با شمس لنگرودی

این نشست روز  پنجشنبه، ۱۰ آبان  از ساعت ۱۷ تا ۱۹ مکان در کتابسرای راوی ولیعصر، بین سه‌راه زعفرانیه و چهارراه پسیان، جنب موسسه دهخدا برپا خواهد شد. 

کامیار عابدی، پژوهشگر و منتقد ادبی، مهرنوش قربانعلی، شاعر و پژوهشگر و سیناجهاندیده، نویسنده، منتقد ادبی و شاعر سخنرانان این مراسم هستند. 

پرونده اصلی شماره‌ سی‌سوم وزن دنیا به مرور یک‌عمر شاعرانگی، پژوهش و تاریخ‌نگاری ادبی محمد شمس لنگرودی شاعرِ نام‌آشنای گیلانی اختصاص یافته است.

این مجله درباه شمس نوشته است: «شمس لنگرودی در زمرۀ شاعران گزیده‌کار قرار نمی‌گیرد، چرا که از او بیش از ۲۰ جلد کتاب شعر منتشر شده است؛ با این‌همه به‌واسطۀ مکث‌ها و برخی دوره‌های طولانی - یک بار نزدیک به ۸ سال - سکوت و غیبت، شعر و آرا و نقدش هیچ‌گاه بدون حرف و رویکرد تازه نبوده است.

شعر شمس از چند نظر بسیار قابل‌تأمل است؛ نخست این‌که تنوع مضامین در شعر شمس لنگرودی، از دغدغه‌های هستی‌شناسانه گرفته تا مسائل اجتماعی و سیاسی، صلح و جنگ، جلوه‌ای از غنای ناخودآگاه شاعر است. این گستردگی موضوعی به شاعر امکان می‌دهد تا جهان درونی و بیرونی خود را با ظرافت و عمق بیشتری کاوش کند.

در بعد اجتماعی، شعر شمس سیری تکاملی را نشان می‌دهد. سیری تکوینی که از دغدغه‌های سیاسی اولیۀ او در دهۀ ۵۰ به بیان نمادین‌تر از مسائل اجتماعی در دهۀ ۸۰ تبدیل شد. 

شعر شمس لنگرودی از نوعی سیر تکوینی برخوردار است و تا حدی در لایه‌های استعاری و معنایی پیچیده‌تر شده و هرچه جلوتر می‌آییم حضور سورئالیسم، اسطوره‌ها و طنز در شعر شمس پررنگ‌تر از پیش می‌شود تا حدی که از جدیت، شعارزدگی و تک‌معنایی‌های سال‌های اولیه بسیار فاصله می‌گیرد و در نهایت شاعر در این تکوین از یک کافکای بدبین و خسته به یک لورکا یا یک خیام آسان‌گیر بدل می‌شود که می‌تواند پیچیده‌تر فکر کند و معنایی چندلایه‌ای خلق کند؛ با این حال نکته این‌جاست که خط‌قرمزِ شمس این بوده که نتیجه‌ی پیچیدگی، سخت‌خوان‌شدن شعر او از سوی مخاطب نباشد. »

شمس لنگرودی، شاعر، نویسنده، پژوهشگر ادبیات، بازیگر و خواننده، متولد ۲۶ آبان‌ماه سال ۱۳۲۹ در لنگرود است.

او نخستین دفتر شعرش، «رفتار تشنگی» را در سال ۱۳۵۵ منتشر کرد. نام شمس لنگرودی پس از انتشار مجموعه‌های «خاکستر و بانو» و «جشن ناپیدا» در سال ۱۳۶۰ مطرح شد و پس از چاپ «قصیده لبخند چاک‌چاک» به شهرت رسید. پس از حدود ۱۰ سال، در سال ۱۳۷۹، مجموعه شعر «نت‌هایی برای بلبل چوبی» را منتشر کرد. از دیگر دفترهای شعر او می‌توان به «آوازهای فرشته بی‌بال»، «می‌میرم به جرم آن‌که هنوز زنده بودم»، «رسم کردن دست‌های تو»، «توفانی پنهان‌شده در نسیم» و ... اشاره کرد. همچنین رمان «آن‌ها که به خانه من آمدند»، کتاب «تاریخ تحلیلی شعر نو» در چهار جلد، «از جان گذشته به مقصود می‌رسد» (زندگی نیما یوشیج) و قصه «شبی که مریم گم شد» برای کودکان بخش دیگری از آثار ادبی او است. 

شمس لنگرودی علاوه ‌بر این تا کنون در فیلم‌های «دوباره زندگی»، «رفتن»، «احتمال باران اسیدی»، «پنج تا پنج»، «فلامینگو شماره ۱۳» و ... هم ایفای نقش کرده و ترانه‌هایی را نیز با آواز خوانده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.