تحولات لبنان و فلسطین

میدان گازی مختار کهگیلویه و بویراحمد با ذخیره بیش از ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، اشتغال‌زایی برای حدود هزار و ۵۰۰ نفر و رفع ناترازی گاز یکی از مهم‌ترین و راهبردی‌ترین پروژه‌های کشور محسوب می‌شود.

میدان گازی مختار، ناترازی انرژی ۶ استان را برطرف می‌کند

گاز میدان گازی مختار کهگیلویه و بویراحمد شیرین است و از طرفی در مرکز کشور واقع شده و نزدیک‌ترین فاصله را با شبکه اصلی گاز کشور دارد.
اگرچه این پروژه از این ظرفیت برخوردار است که ناترازی گاز کشور را کاملاً جبران کند اما به نظر می‌رسد پروژه میدان گازی مختار یاسوج فعلاً در کما به سر می‌برد و مسئولان مربوط استان کهگیلویه و بویراحمد و کشور در این باره سکوت اختیار کرده‌اند و صدای هیچ تلاشی برای برداشتن موانع از سر راه این پروژه مهم و حیاتی کشور و استان به ‌گوش نمی‌رسد.
ایجاد ۸هزار اشتغال پروژه‌ای 
اهمیت این پروژه در بخش اشتغال به گونه‌ای است که تنها در بحث عملیات لرزه‌نگاری میدان ۸هزار نفر اشتغال پروژه‌ای ایجاد خواهد شد.
سال ۱۴۰۰ سیدعلی احمدزاده، استاندار سابق کهگیلویه و بویراحمد خواستار تعیین تکلیف میدان گازی مختار توسط وزارت نفت می‌شود. وی با بیان اینکه حدود ۱۱ حلقه چاه در میدان گازی مختار حفر می‌شود، اظهار می‌کند: راه‌اندازی میدان گازی مختار از مطالبات و خواسته‌های بحق مردم منطقه در سه دهه اخیر از مجموعه وزارت نفت است و از طرفی بخش زیادی از گاز کشور را می‌تواند تأمین و کمبود گاز کشور را در فصل زمستان جبران کند زیرا برآوردها نیز حاکی از آن است که تا ۱۵ سال می‌تواند کل گاز ایران را تأمین کند. اما عملیات اجرایی این میدان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های مهم اقتصادی کشور و استان کهگیلویه و بویراحمد، اکنون با چالش‌هایی دست و پنجه نرم می‌کند و آن گونه که مشاهده‌ها از این طرح راهبردی نشان می‌دهد در ادامه روند پروژه تعلل وجود دارد و ماشین‌آلات آن به نوعی به گِل نشسته‌اند.
بارها مسئولان کهگیلویه و بویراحمد از تزریق منابع به این پروژه راهبردی خبر داده‌اند اما باید دید آیا این اعتبار در پروژه و عملیات سطح الارضی هزینه شده است؟
مشاهده‌ها از پروژه نشان می‌دهد عملیات مربوط به قرارداد سطح الارضی تمام شده و کارهای اضافی مربوط به توسعه چاه در دست اقدام است.
بر اساس ادعای کارگران مشغول در طرح به دلیل عدم پرداخت‌ها به مرحله توسعه چاه، روند رو به کندی است و در بازدید اخیر مسئولان جدید نفت مرکزی وعده‌هایی مبنی بر رفع مشکلات اجرا و تزریق نقدینگی داده شده است.
اکنون ۱۰۰ درصد عملیات سطح الارضی اجرا شده و پروژه آماده دکل است اما تعلل در طرح دکل وجود دارد و آنچنان اراده‌ای برای آوردن دکل دیده نمی‌شود.
گرچه مسئولان استانی ادعای فعال بودن پروژه را دارند اما رصدها نشان می‌دهد پروژه تعطیل نیست اما با وجود کامل شدن عملیات سطح الارضی، روند اجرای پروژه افت معناداری دارد.
مشکلی از لحاظ تزریق منبع وجود ندارد 
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این ارتباط معتقد است تاکنون اعتبار خوبی برای انجام پروژه تا این مرحله پرداخت شده است و باید دید تیم جدید وزارت نفت چه برنامه‌ای برای این پروژه دارند و کار چگونه پیش خواهد رفت.
سیداحسان عسکری می‌افزاید: پروژه تعطیل نیست البته در این مدت که در یاسوج شاهد بارندگی بودیم به طور موقت عملیات اجرایی متوقف شده بود.
وی تأکید می‌کند: هنوز عملیات سطح الارضی پروژه به پایان نرسیده، پروژه هم در زمینه تزریق منابع مشکلی نداشته است و تنها باید منتظر دکل ماند.
نسبت به پیمانکار اولیه پروژه انتقادهایی وجود دارد
نماینده مردم شهرستان‌های بویراحمد دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی نیز در بازدید تیر ماه به همراه مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از روند اجرایی میدان گازی مختار بویراحمد عنوان می‌کند: مجموعه وزارت نفت و مسئولان متولی به جد پای کار هستند و این دغدغه را دارند که این پروژه به نتیجه برسد.
محمد بهرامی می‌افزاید: نسبت به پیمانکار اولیه پروژه نقدی وجود دارد زیرا بر اساس برنامه زمان‌بندی که تعریف شده بود کار عقب افتاده و فاصله زیاد است.
وی عنوان می‌کند: امید است این پروژه به نتیجه مطلوب برسد و هر چه سریع‌تر دکل مستقر شود و بهمن ماه شاهد به نتیجه رسیدن نهایی این پروژه باشیم.
نماینده مردم شهرستان‌های بویراحمد دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: ما برای تحول اشتغال جوانان این منطقه پای کار هستیم و پس از پروژه میدان گازی مختار پروژه شورم هم آغاز خواهد شد و نهایت سعی ما رضایت مردم است.
جبران ناترازی گاز ۶ استان کشور 
پیمانکار طرح میدان گازی مختار بویراحمد نیز در این بازدید عنوان می‌کند: اعتبار پیش‌بینی شده برای این پروژه در دو بخش تحت الارض و سطح الارض حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال بوده که عملیات عمده مربوط به بخش تحت الارض است.
وکیلی ادامه می‌دهد: در حال حاضر ۱۰۰ نفر در پروژه مشغول به کار هستند و در ادامه انجام کار حدود ۲ هزار نفر اشتغال را در استقرار دکل و عملیات حفاری خواهیم داشت. وی با اشاره به اینکه این میدان قرار است ناترازی گاز را در حدود ۶ استان کشور جبران کند، تصریح می‌کند: این چاه برای ذخیره‌سازی است که در فصل سرما جبران کسری شبکه سراسری گاز را انجام می‌دهد و در تابستان برای فصل سرد ظرفیت ذخیره دارد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.