چند سال است که رباتهای مختلف در زندگی ما انسانها جایگاه خود را پیدا کردهاند. با اعمال هوش مصنوعی در ماشینها و ابزارآلات و همچنین با بکارگیری تواناییها و الگوریتمهایی متناسب برای هر موضوع، فرایند انجام آن کار آسانتر و سریعتر میشود. با ظهور فناوری هوش مصنوعی(AI) تعامل و درک ماشین ابزارها با محیط پیرامون انسانها بسیار بالا میرود و سرعت واکنش آنها در مقابله با شرایط مختلف، متفاوتتر از هوش انسانی خواهد بود.
در بحث مقایسه هوش انسانی با هوش مصنوعی میتوان گفت همانطور که انسانها قابلیت یادگیری و تعامل با محیط پیرامون را دارند، هوش مصنوعی نیز این قابلیت را در خود تقویت کرده تا بتواند مانند یک انسان آموزش ببیند و واکنش مناسب را در مواجهه با شرایط مختلف از خود بروز دهد.
قابلیتهای هوش مصنوعی در حوزههای مختلف مثل کشاورزی، صنعت، حمل و نقل و امنیت، صاحبان این مشاغل را به فکر توسعه سیستمهای هوشمند درراستای رشد و افزایش کارایی دستگاهها و ابزارها انداختهاست. پیشرفت تکنولوژی حتی کارهای بسیار سخت و حساس مثل عملهای پزشکی را هم به حال خودش رها نکرده و حال دنیای پزشکی و جراحیهای مدرن با سرعت عمل و کارایی هرچه بهتر همراه خواهد بود.
هوش مصنوعی در پزشکی
هوش مصنوعی یا “Artificial intelligence”دامنه بسیار وسیعی در علم پزشکی دارد. در ادامه قصد داریم چند نمونه از بازتابهای گسترده هوش مصنوعی در علم پزشکی را بررسی کنیم.
جراحی رباتیک
ربات ها ابزار جراحی را حین عمل هدایت میکنند. جراحی به کمک ربات به صورت کمتر تهاجمی انجام میشود یعنی دیگر نیازی به ایجاد برشهای بزرگ در بدن بیمار نیست و با میزان کمتری برش میتوان جراحی را انجام داد.
در یک مطالعه که بر روی ۳۷۹ بیمار ارتوپدی انجام شدهاست، مشخص شده که جراحی رباتیک با کمک هوش مصنوعی مشکلات را تا ۵ برابر نسبت به روشی که جراح به تنهایی جراحی میکند، کاهش داده است. یک ربات برای اولین بار در یک عمل جراحی چشم مورد استفاده قرار گرفتهاست و رباتی به نام Da Vinci به دکتر ها در انجام عملیات پیچیده کمک کرده که نسبت به روش های مرسوم کنترل بیشتری را فراهم کرده است. جراحان قلب، از ربات کوچکی به نام heartlander برای ورود به قفسهی سینه و انجام مراحل درمان استفاده میکنند.
خدمات پرستاری مجازی
خدمات پرستاری مجازی میتوانند تا ۲۰ بیلیون دلار هزینهی پرستاری را در سال کاهش دهند. به دلیل در دسترس بودن شبانه روزی پرستاران مجازی، آن ها میتوانند در هر زمانی به سوالات پاسخ دهند و بر بیمار نظارت داشته باشند. ارتباط بین بیمار، مراکز درمانی و بین ادارات از کاربردهای دیگر پرستاران مجازی است.
Angel یک دستیار مجازی پرستاری است که میتواند با استفاده از صوت و هوش مصنوعی سلامتی افراد را بررسی کند.
تشخیص بیماری به کمک هوش مصنوعی
تشخیص بیماری یکی از کاربردهای هوش مصنوعی است که هنوز در مراحل اولیه خود به سر می برد. دانشگاه استنفورد از یک الگوریتم هوش مصنوعی برای شناسایی و تشخیص سرطان پوست استفاده کرده است و نتایجی مشابه با تشخیص پزشکان دست یافته است.
یک شرکت هوش مصنوعی در دانمارک به نام Corti برنامهی یادگیری عمیق خود را برای تشخیص ایست قلبی مورد آزمایش قرار داد. در این آزمایش، الگوریتم صحبتهای فرد، تن صدا و نویز پس زمینه را مورد آزمایش قرار داد و موفق به تشخیص ۹۳ درصد تشخیص درست شد. برنامه ResearchKit ساخت شرکت اپل به منظور کمک به بیماران پارکینسون و آسپرگر طراحی شده به این صورت که کاربر با نرم افزار در تعامل است و نرم افزار هم به وضعیت فرد در هر لحظه دسترسی دارد. در نتیجه تغییرات علائم بیمار مشخص می شود و تمام علائم در طول زمان جمع آوری می شود.
تحلیل تصویربرداری های پزشکی
پروژه inner eye توسط شرکت ماکروسافت از سال ۲۰۱۰ شروع به کار کرده است. در این پروژه از تکنولوژی یادگیری ماشین برای تحلیل تصاویر رادیولوژی سه بعدی استفاده میکند.
توسعه داروهای جدید
توسعه داروهای جدید کار بسیار پر هزینهای است. بسیاری از فرایندهای تحلیلی مرتبط با توسعهی دارو میتوانند توسط هوش مصنوعی به صورت کارآمدتری انجام شوند. در واقع هزینهی زمانی و مالی زیادی که برای توسعه یک دارو نیاز هست این گونه کاهش مییابد.
زهرا جوانشیر_ خبرنگار تحریریه جوان
نظر شما