متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی به منظور کاهش فاصله میان حقوق بازنشستگان با شاغلان و هزینههای واقعی زندگی و همچنین برقراری عدالت میان حقوق دریافتی بازنشستگان و مستمریبگیران انجام میشود. در حقیقت با توجه به تورم و افزایش هزینههای زندگی در طی سالها حقوق بسیاری از بازنشستگان ثابت مانده و از قدرت خرید آنها کاسته شده است. دولت و مجلس در صدد هستند با اجرای متناسبسازی، حقوق بازنشستگان باتوجه به شرایط اقتصادی و تورم بهروزرسانی شود تا بتوانند زندگی مناسبی داشته باشند و از نظر مالی دچار مشکل نشوند.
با تصویب قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان توسط هیئت وزیران در ۳۰ مهرماه، تمهیدات قانونی برای اجرای متناسبسازی تصویب شد. پس از مدتی، رئیس جمهور در اول آبانماه، همزمان با تقدیم لایحه پیشنهادی دولت به مجلس، خبر از تامین بودجه لازم برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان داد. پس از یک هفته قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز مصوبه هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین متناسبسازی حقوق بازنشستگان را به رئیس جمهور ابلاغ کرد و لازم الاجرا شد.
اجرای متناسبسازی حقوق در آبانماه
اخیراً مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی از اجرای متناسبسازی حقوق کارگران بازنشسته در ماه جاری خبر داد و گفت: تلاش میکنیم با تامین منابع مالی و تمهیدات قانون متناسبسازی حقوق، صدور احکام را در آبانماه انجام دهیم.
به گفته مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، بنابر قانون اجرای متناسبسازی حقوق ذیل بند ۲ جزء «ر» ماده ۲۸ برنامه هفتم توسعه، برای سایر سطوح مزدی، هزینه اجرای آن بیش از ۱۰ همت است که در صورت اجرای آن برای حداقلبگیران، این رقم به بالغ بر ۴۰ همت خواهد رسید.
مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان حدود ۲ میلیون تومان
به تازگی علی بابایی کارنامی، رئیس فراکسیون کارگری مجلس نیز در رابطه مبلغ متناسبسازی حقوق بازنشستگان اعلام کرد: متوسط افزایش حقوق برای بازنشستگان بین ۱.۷ تا ۱.۸ میلیون تومان خواهد بود که البته ممکن است این رقم برای برخی بازنشستگان به ۶ میلیون تومان نیز برسد.
با این حال هنوز سازمان تامین اجتماعی در رابطه با نحوه دقیق پرداخت معوقات حقوق از ابتدای سال اطلاعی نداده است؛ علاوه بر اینکه هنوز تکلیف سهمیلیون تومان علی الحساب پرداختی بابت متناسبسازی در تیرماه ۱۴۰۳ برای ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد نیز معین نشده است.
زمان پرداخت معوقات متناسبسازی مشخص نیست
رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی کشور در رابطه با نحوه پرداخت متناسبسازی در سال جاری و معوقات آن به خبرنگار تحریریه جوان قدس گفت: ما در کانون عالی کارگران بازنشسته کشور و سازمان تامین اجتماعی، در خصوص نحوه اجرای متناسبسازی تصمیمگیری کردیم و مقرر شده احکام آن در پایان آبانماه در فیش حقوقی صادر شود؛ منتها هنوز بابت نحوه و زمان پرداخت معوقات متناسب سازی وارد بحث نشدهایم. متناسبسازی حقوق باید از ۱۴۰۳/۱/۱ اجرا شود و هرمبلغی به بازنشستگان تعلق گرفته باشد، مابقی آن را باید پر کنند.
محمد اسدی با اشاره به قانون متناسبسازی حقوق و تفاوت اجرای آن در صندوقهای کشوری و لشکری با سازمان تامین اجتماعی بیان کرد: اجرای متناسبسازی برای بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشکری برابر با ۹۰ درصد مابهالتفاوت حقوق کارمندان شاغل در نظر گرفته شده است؛ اما در سازمان تامین اجتماعی، همتراز شغلی تعریف نشده است. لذا برای بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی، زمان برقراری مستمری ملاک عمل برای محاسبه متناسبسازی محسوب میشود.
تفاوت فرمول اجرای متناسبسازی در صندوقهای بازنشستگی
رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته در خصوص فرمولبندی اجرای متناسب سازی برای بازنشستگان تامین اجتماعی اظهار کرد: در واقع اختلاف زمان برقراری مستمری با ضریب حداقل حقوق باید برای فرمولبندی محاسبه رقم متناسبسازی مورد استفاده قرار میگیرید؛ بهگونهای که باید در پایان مدت سهساله اجرای متناسبسازی حقوق، ۹۰ درصد رقم بهروزرسانی شده به بازنشستگان پرداخت شود.
اسدی با بیان اینکه زمانی که افراد بازنشسته میشوند، هر اختلافی با حداقل حقوق داشته باشد به عنوان رقم متناسبسازی در نظر گرفته میشود، توضیح داد: برای مثال اگر فردی در ابتدای زمان بازنشستگی و برقراری مستمری، سهبرابر حداقل حقوق را دریافت میکرده است، ارزش آن در طی سالها پایین آمده است؛ لذا باید برای برقراری متناسبسازی، ۹۰ درصد سهبرابر حداقل حقوق دریافت کند تا حقوقش ترمیم شود.
البته بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی در نظر داشته باشند اخبار این روزها من باب تغییر قانون متناسبسازی حقوق مربوط به آنها نیست؛ چراکه کارگران بازنشسته بیمه و مالیات ندارد و خبر تغییر اولویت در کسر بیمه و مالیات یا اعمال ۹۰ درصد حقوق در خصوص بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشکری است.
افسانه پدرامی فر – خبرنگار تحریریه جوان
نظر شما