استان کردستان اگرچه یکی از استانهای برتر در شاخصهای اهدای خون به شمار میرود و علاوه بر تأمین نیاز خونی خود استان، کمبودهای برخی از استانهای دیگر را نیز جبران میکند اما مدتهاست در کنار این توانمندی با ضعفهایی در بخش فضای فیزیکی و محل این اداره کل دست و پنجه نرم میکند.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که فضای فیزیکی انتقال خون و تعداد تختهای خونگیری در سالهای اخیر در استان هیچ گونه افزایشی نداشته و این در حالی است که تعداد بیمارستانها و مراکز درمانی و جامعه مخاطب در کردستان روز به روز در حال افزایش است.
۱۰ سال تأخیر
در این راستا پروژه ساختمان دیگری در سال ۱۳۹۰ تعریف و در سال ۱۳۹۱ کلنگزنی میشود و انتقال خون بهرهبردار و اداره راه و شهرسازی استان کردستان نیز مجری این طرح شناخته شده و مقرر میشود این ساختمان در سال ۱۳۹۳ تحویل داده شود، اما اکنون این پروژه با ۱۲ سال تأخیر همچنان درگیر کارهای اداری است!
مدیر کل انتقال خون استان کردستان نیز با تأیید این موضوع و بیان اینکه در استان کردستان فقط یک مرکز فراوری و نگهداری خون وجود دارد و نیاز به مکان جایگزین با تجهیزات و امکانات بهروز بیش از گذشته احساس میشود، اظهار میکند: اگر در روز کوچکترین نوسان برق یا هر گونه مشکل دیگری رخ دهد با کاهش دمای سردخانه، فاکتورهای انعقادی پلاسمای خون از بین رفته و فراوردههای خونی از چرخه مصرف خارج میشوند.
محمدسعید کریمیان با اشاره به اینکه نگهداری دمای سردخانه، سرویسدهی و سلامت ژنراتور برق دارای حساسیت بسیاری است که کوچکترین مشکل قطعاً ۲۰ هزار واحد پلاسما و یا ۲ هزار واحد خونی را از بین خواهد برد، تصریح میکند: این یک فاجعه بزرگ و زنگ خطری برای مرکز انتقال خون استان کردستان است که باید حتماً مرکز نگهداری جایگزینی در کمترین زمان با شرایط استاندارد داشته باشد.
بیتوجهی پیمانکار به تذکرهای کتبی
وی میافزاید: در دو سال گذشته از اعتبارت مصوبات سفر هیئت دولت اعتباری افزون بر ۲۸ میلیارد تومان تخصیص یافت و پیشرفت فیزیکی پروژه به ۹۰ درصد رسید اما متأسفانه با وجود اعتبارات تزریق شده، راه و شهرسازی و تذکر پنج باره کتبی به پیمانکار مربوط هیچ توجهی به این وضعیت نمیکنند و مشخص هم نیست اعتبارات کجا هزینه شده و همچنان این ساختمان درگیر تأمین انشعابات امتیاز گاز، برق و آب است و همت و دلسوزی برای اتمام و بهرهبرداری این پروژه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه تجهیزات لازم تأمین شده اما به خاطر عدم راهاندازی ساختمان همچنان بدون استفاده است، میافزاید: خوشبختانه در یک سال اخیر تأمین سه دستگاه - آخرین مدل جدید دستگاه غربالگری ویروس با دقیقترین سنجش ویروسهای منتقله از طریق خون با اعتبار ۱۰ میلیارد تومان و دو دستگاه دیگر برای تعیین انواع گروههای خونی اتوماتیک با ۱۲ میلیارد تومان اعتبار- انجام شده و بسیاری از تجهیزات دیگر نیز تأمین شدهاند.
کریمیان تصریح میکند: بر اساس آمارهای جهانی از هر سه نفر مردم دنیا یک نفر به خون یا فراوردههای خونی نیاز دارد، از این رو مسئولان باید به فکر این افراد و مهمتر بیماران سرطانی و تالاسمی باشند که یک پروژه ساختمانی چرا باید ۱۲ سال به تأخیر بیفتد، در حالی که استان کردستان میتواند قطب بزرگ خوندهی در کشور باشد، متأسفانه اداره راه و شهرسازی نتوانسته پیمانکار خود را برای اتمام این پروژه که دستکم ۲۵۰ هزار نفر از شهروندان سنندجی از جمله بیماران سرطانی و بیماران خاص که در مسیر یا اطراف همچون شهرک بهاران چشم انتظار آن هستند، متقاعد کند.
وعدههایی که عملی نشدند
اظهارات کریمیان در حالی است که اسفند ۱۴۰۱ رئیس وقت سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان عنوان کرده بود توسعه متوازن از اهمیت بالایی برخوردار است و افتتاح بیمارستانها باید با توسعه مراکز انتقال خون همراه باشد. وی بودجه مورد نیاز برای اتمام پروژه انتقال خون سنندج را ۲۴۰ میلیارد ریال عنوان و خاطرنشان کرده بود طبق برنامه تا خرداد ماه ۱۴۰۲ شاهد افتتاح ساختمان جدید انتقال خون کردستان خواهیم بود. خرداد ۱۴۰۲ این وعده محقق نمیشود تا اینکه اردیبهشت سال جاری مدیر کل راه و شهرسازی کردستان از پیشرفت ۷۹ درصدی ساختمان در حال ساخت اداره کل انتقال خون استان خبر داده و خاطرنشان میکند: در صورت تأمین اعتبار لازم، هفته دولت امسال این پروژه را به بهرهبرداری میرسانیم. جهانگیر الیاسی در جریان بازدید از ساختمان در حال ساخت اداره کل انتقال خون که رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان نیز وی را همراهی میکند، میافزاید: این ساختمان در پنج طبقه و مساحت ۲هزار و ۷۱۸ مترمربع در حال اجراست و هم اکنون ۷۹ درصد پیشرفت دارد. وی با اشاره به هزینهکرد ۲۰ میلیارد تومان برای اجرای این حجم از عملیات، ادامه میدهد: در صورت تأمین منابع مالی لازم، پروژه ساخت ساختمان اداره کل انتقال خون استان کردستان در شهریور ماه امسال به اتمام رسیده و در هفته دولت به دستگاه بهرهبردار تحویل میشود. وعدههایی که یکی پس از دیگری عملیاتی نمیشوند و مشخص نیست کردستان در چه تاریخی از خدمات این پروژه بهرهمند خواهد شد.
۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۹
کد خبر: 1025547
اهمیت اهدای خون، فراوری و نگهداری از آن بسیار فراتر از آن چیزی است که امکان دارد در تصور ما باشد زیرا هر واحد خون اهدا شده میتواند زندگی یک یا چند نفر را از مرگ حتمی نجات دهد.
منبع: روزنامه قدس
نظر شما