دبیر کمیته ملی اخلاق بالینی از دانشگاه شاهد تهران، در این جلسه که در سالن شهید چمران واحد برادران دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار شد، عنوان کرد: در تاریخ علم پزشکی نوین باهدف انجام پژوهش بر روی انسانها اتفاقاتی رخداده است که باعث شده علمی تحت عنوان «اخلاق در پژوهش» متولد شود.
دکتر سید علی انجو، ادامه داد: موضوع اخلاق در پژوهش در تمام دنیا و کشورمان موردتوجه است و از اهمیت بسزایی برخوردار است، در واقع حرف اصلی در اخلاق پژوهش این است که پژوهش و تولید علم و دانش، یک کار اخلاقی است، اما در جریان انجام فعل اخلاقی نباید مرتکب اتفاق ناخوشایند اخلاقی باشیم.
هدف کمیته اخلاق در پژوهش
وی تصریح کرد: در تاریخ اخلاق پژوهش در دنیا پژوهشهایی وجود داشته که باعث مرگ و یا آسیب جسمی و روحی و روانی به انسانها شده است، از همین رو در نهادهای بینالمللی کشورهای مختلف، کمیتههای اخلاقی شکل گرفتند.
دکتر انجو گفت: کار کمیته اخلاق این است، پژوهشهایی که اتفاق میافتد به لحاظ علمی معتبر بوده و به لحاظ اخلاقی نیز حق کسی ضایع نشود.
در واقع در آموزههای فرهنگی و دینی ما آمده است، کاری که برای خود نمیپسندیم برای دیگران نیز نپسندیم و بالعکس کاری که برای خود میپسندیم، برای دیگران نیز بپسندیم.
وی ادامه داد: کار کمیته اخلاق پژوهش این است که مراقب هستند در انجام پژوهشها، به فردی آسیب روحی، روانی و جسمی وارد نشود.
کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه امام رضا(ع)
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) نیز در حاشیه این جلسه عنوان کرد: کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) از سال 1400 فعالیت خود را آغاز کرده است.
قاسم صادقی بجستانی، ادامه داد: طی این مدت 61 طرح پژوهشی و پایاننامه، از جمله 24 مورد در حوزه علوم ورزشی، 9 مورد در حوزه روانشناسی، 4 مورد در حوزه مهندسی پزشکی و سه حوزه زبان مورد بررسی قرار گرفته شده است.
شایانذکر است، به شرکتکنندگان در کارگاه مذکور گواهی معتبر از سوی کمیته اخلاق در پژوهشهای زیستپزشکی کشور اعطا خواهد شد.
نظر شما