تحولات لبنان و فلسطین

به نظر می‌رسد با گذشت زمان، تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان و درگیری‌اش با جبهه مقاومت اسلامی اکنون به مرحله‌ای پیچیده و فرسایشی وارد شده است.

پیشروی لاک‌پشتی اشغالگران، مقاومت تاکتیکی حزب‌الله / شکست‌های اشغالگران بیش از موفقیت‌ها

قدس؛ صهیونیست‌ها که در ابتدا اهداف بلندپروازانه‌ای همچون نابودی زیرساخت‌های نظامی حزب‌الله و ایجاد یک منطقه عاری از جمعیت در شمال مرزهای خود را برای آغاز جنگ بیان کرده بودند، حالا به نظر می‌رسد در تحقق کمی و کیفی آن با مشکلات فراوانی روبه‌رو شده‌اند.

در این وضعیت طبیعی است نه ارتش رژیم صهیونیستی و نه حزب‌الله لبنان، تصاویر کافی از میدان نبرد برای تعیین نقشه دقیق میدانی و میزان پیشروی و عقب‌نشینی دو طرف منتشر نمی‌کنند ولی با نگاه به بیانیه‌های حزب‌الله در مورد عملیات‌هایش و اندک اخباری که توسط ارتش اسرائیل به صورت کنترل شده منتشر می‌شود، می‌توان تا حدودی از وضعیت میدان جنگ اطلاعاتی بدست آورد. 

آخرین تحولات میدانی

ارتش رژیم اسرائیل اجرای فاز دوم عملیات زمینی در جنوب لبنان را از روز پنجشنبه آغاز کرده و در همین راستا بیشتر شهرک‌ها و روستاهای مرزی شاهد حملات هوایی و توپخانه‌ای صهیونیست‌ها بوده‌اند.
سناریو فاز دوم عملیات زمینی رژیم صهیونیستی به این صورت است که ارتش این رژیم دامنه نفوذ خود را در نوار مرزی جنوب لبنان توسعه دهد و به شهرک‌ها و روستاهایی که محل استقرار حزب‌الله و مبدأ حملات راکتی و توپخانه‌ای به شهرک‌های شمال فلسطین اشغالی است، حمله کرده و پس از سیطره، آن‌ها را تخریب و منهدم کند.
احتمال می‌رود حمله اسرائیل در فاز دوم عملیات زمینی به روستای قوزح در شمال عیتا الشعب، حانین و عین ابل در غرب بنت جبیل، شهرک الخیام و جبهه مزارع شبعا توسعه پیدا کند.
به باور کارشناسان، با نگاهی کلی به تحولات ۴۶ روز اخیر جنوب لبنان باید گفت فاز دوم عملیات زمینی ارتش اسرائیل شروع سنگین‌تری نسبت به فاز اول داشته است. اسرائیل با تعریض نوار امنیتی در جنوب لبنان، در پی ایجاد شرایط مناسب‌تر برای پیشروی است. آن‌ها همچنان سناریوهای بلند پروازانه خود مثل پیشروی به سمت بیروت، بقاع و… را دنبال می‌کنند اما واکنش‌های حزب‌الله سبب می‌شود واقع‌نگر شوند و دست به اقدامات وسیع در جنوب لبنان نزنند. «از بین بردن توانایی حزب‌الله برای حمله به شمال فلسطین اشغالی» یک هدف رسانه‌ای است و سران ارتش و وزارت جنگ رژیم صهیونیستی به‌خوبی می‌دانند چنین هدفی حتی با تسخیر کامل جنوب لبنان میسر نمی‌شود. آن‌ها در حال نمایش پیروزی در جنگ و خسارت وارد کردن به جبهه مقاومت هستند تا علاوه بر تضعیف حزب‌الله بتوانند خطر حملات آن‌ها به شمال فلسطین اشغالی را برای مدتی طولانی دور کنند. شاید این تئوری با کمی شاخ و برگ بیشتر، در آینده منجر به حمله به جنوب سوریه نیز شود، بنابراین عملکرد و واکنش مقاومت در این نقطه از جنگ بسیار مهم است. 

راهبرد صهیونیست‌ها؛ فشار نظامی و ایجاد نوار حائل مرزی

رژیم صهیونیستی در حال حاضر از یک راهبرد تدریجی استفاده می‌کند که بیشتر بر اعمال فشار نظامی از طریق حملات هوایی و پیشروی‌های زمینی متمرکز است. هدف اصلی این راهبرد، تخریب زیرساخت‌های حزب‌الله و جلوگیری از حملات موشکی آن به سرزمین‌های اشغالی است. در این میان، این رژیم به‌ویژه در تلاش است یک نوار حائل مرزی از جنوب لبنان تا رودخانه لیتانی ایجاد کند. به همین دلیل، رژیم صهیونیستی اقدام به تخریب گسترده در مناطقی از جنوب لبنان کرده است که از نظر امنیتی حساس هستند.
این راهبرد مبتنی بر ایجاد یک منطقه‌ بی‌ثبات و خالی از مردم لبنان است تا از طریق آن بتواند دسترسی حزب‌الله به مناطق مرزی را محدود کند. گزارش‌ها حاکی از آن است رژیم صهیونیستی در چندین نوبت حملات سنگین هوایی و توپخانه‌ای به مناطق مختلفی در این منطقه انجام داده است، جایی که می‌توان انتظار داشت رژیم قصد دارد با تخریب زیرساخت‌های حزب‌الله و از بین بردن خطوط ارتباطی آن، به هدف خود در ایجاد نوار حائل مرزی دست یابد.
چند روز پیش بود که «هالیوی» رئیس ستاد ارتش اسرائیل با همراهی فرمانده جبهه شمالی و دیگر مقامات ارشد یگان‌های ذخیره مستقر، از روستای کفرکلا در جنوب لبنان بازدید کرد و مدعی شد «زنجیره فرماندهی حزب‌الله فروپاشیده، بسیاری از نیروهای آن کشته و زیرساخت‌هایش نابود شده است». این اظهار نظر در حالی صورت می‌گرفت که واکنش او به صحبت‌های کاتص، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که در آن، هدف نهایی این نبرد را خلع سلاح حزب‌الله بیان کرده و از دسترسی قریب‌الوقوع به آن حرف زده بود، بسیار در فضای رسانه‌ای چرخید و آن را نمودی از ناامیدی سران نظامی حاضر در میدان نسبت به چشم‌انداز پیش روی ارتش این رژیم دانستند. 

حزب‌الله؛ جنگ فرسایشی و مقاومت تاکتیکی

در مقابل، حزب‌الله لبنان راهبرد جنگ فرسایشی را در پیش گرفته است. رزمندگان حزب‌الله به واسطه توانمندی‌های نظامی نامتقارن و استفاده از جنگ‌های چریکی، سعی دارند رژیم صهیونیستی را درگیر جنگی طولانی مدت کنند تا همزمان فشارهای داخلی بر دولت رژیم صهیونیستی کار را برای نتانیاهو و دولتش دشوارتر کند. حزب‌الله با استفاده از حملات موشکی به پایگاه‌های نظامی و شهرک‌های صهیونیست‌نشین، از یک سو توانایی‌های نظامی رژیم صهیونیستی را به چالش می‌کشد و از سوی دیگر، با ایجاد فشار اجتماعی و اقتصادی به‌واسطه آواره کردن تعداد بیشتری از شهرک‌نشینان، نتانیاهو را در منگنه افکار عمومی قرار می‌دهد.مضاف بر اینکه در روزهای اخیر دیدیم حزب‌الله با انجام حملات موشکی گسترده به شهرهای شمالی فلسطین اشغالی از جمله حیفا به عنوان یکی از سه شهر پرجمعیت این رژیم، سعی دارد در واکنش به دور جدید از حملات جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به شهرهای مختلف لبنان بر حجم این فشارها اضافه کند.ناگفته نماند برخی گزارش‌ها حاکی از آن است رژیم صهیونیستی برخلاف دو ماه گذشته که در ساعت‌های معینی در شب یا روز عملیات بمباران ضاحیه را پیش می‌گرفت، حالا زمان حملات را به زمان‌های کمتر از دو تا سه ساعت کاهش داده و می‌خواهد در معادله «حیفا در مقابل ضاحیه» با تکیه بر نیروی تخریبی بیشترش،‌ حزب‌الله را از حملات موشکی به حیفا منصرف کند.

پشت پرده مذاکرات چه می‌گذرد؟

روزنامه لبنانی الاخبار وابسته به حزب‌الله از منابع آگاه گزارش داد بحث در مورد توافق آتش‌بس در حال انجام است، اما ارزیابی‌ها در لبنان براساس تجربه گذشته با آمریکایی‌ها و سران رژیم صهیونیستی خوشبینانه نیست. طرف صهیونیستی شروطی را تعیین می‌کند که می‌داند لبنان نمی‌تواند بپذیرد و با این کار سعی می‌کند مسئولیت شکست مذاکرات را متوجه طرف لبنانی کند، این یعنی می‌خواهد جنگ را بدون محدودیت تا ماه ژانویه ادامه دهد.منابع دیپلماتیک به نقل از این روزنامه مدعی شدند فضای خارج از لبنان نیز بدبینانه است و خاطرنشان کردند فرانسوی‌ها آشکارا اذعان کرده‌اند تا پایان سال جاری آتش‌بس برقرار نخواهد شد.همزمان، مقامات دیپلماتیک در بیروت به روزنامه حامی عربستان سعودی یعنی الشرق الاوسط گفته‌اند بحث‌برانگیزترین بند در میان ۱۳ بند پیش‌نویس توافق‌نامه آتش‌بس، بندی است که به طرفین «حق دفاع از خود» می‌دهد. وجود این بند سبب می‌شود درواقع اسرائیل آزادی عملی را که برای تهاجم به اهدافی که در خاک لبنان مدنظر دارد، در هر زمان داشته باشد و به همین دلیل طرف لبنانی زیر بار این پیش‌نویس نمی‌رود.  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.