به گزارش قدس آنلاین محمدرضا فرزین در نشست مشترک با رئیس، اعضای هیات رییسه و روسای کمیسیونهای ۲۰ گانه اتاق ایران این مطلب را بیان کرد و گفت که در حال برنامه ریزی تامین نقدینگی لازم هستیم.
وی گفت: میخواهیم خود بانک مرکزی در این خصوص ورود کند تا گشایش هایی در تامین نقدینگی واحدهای تولیدی بزرگ و به ویژه واحدهای کوچک و متوسط ( SME ها ) ایجاد شود.
وی در خصوص ارز اظهار داشت: بیش از یک سال است که به دنبال پایه ریزی سیاست های خود در حوزه ارزی هستیم و ارز را در یک بازار توافقی یا مبادله ای خواهیم برد و مبنی بر حراج قیمت شکل خواهد گرفت.
فرزین گفت: پیمان سپاری قانون مبارزه با قاچاق ارز است و با راه اندازی بازار مبادله ای، دیگر محدودیت های فعلی را نخواهیم داشت که به ثبات بازار ارز کمک می کند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در حوزه صادراتی نیز اقداماتی طراحی شده است تا گشایش هایی در این زمینه نیز ایجاد شود.
وی گفت: آمارهایی داریم که نشان می دهد بخش عمده ای از ارزی که از کشور خارج می شود به کشور باز می گردد هرچند خیلی ها در این زمینه بزرگنمایی می کنند.
فرزین گفت: مساله نرخ ارز است نه باز نگرداندن آن؛ برای رفع این مشکل بازار ایجاد کرده ایم.
وی گفت: من هم معتقدم اینکه واردات را در مقابل صادرات قرار داده ایم، اقدام درستی نبوده است و در روش کنونی اشکالاتی وجود دارد.
رییس کل بانک مرکزی در خصوص سیاست ارزی این نهاد گفت: اصلاحات ما تدریجی، آرام و بی سر و صدا خواهد بود چرا که معتقدیم نباید به اقتصاد ایران شوک وارد کرد چرا که وقتی شوک ایجاد شود دیگر نمی توان مشکلات جانبی که در نتیجه آن ایجاد می شود را درمان کرد.
فرزین گفت: موضوع ترخیص ۱۰ -۹۰ از ابتدا ایراد داشته است و باعث شد بسیاری از کالاها به کشور بدون اطلاع بانک مرکزی وارد شود و بانک مرکزی از زنجیره واردات بی خبر باشد تا زمانی که تولید کننده مراجعه می کند و ارز خود را طلب می کند.
وی گفت: این رویه تاکنون ادامه یافته است و در خصوص کالاهای اساسی همچنان ادامه خواهد یافت و به دلیل اینکه نمی خواهیم در تجارت کشور خللی ایجاد شود اجازه داده ایم روش موجود ادامه یابد اما بانک مرکزی در بلند مدت این روش را قبول ندارد چرا که نمی دانیم چه خبر است بنابراین در نهایت روش بانک مرکزی جایگزین خواهد شد.
فرزین در ادامه تصریح کرد: بانک ها باید تخصصی شوند و بانک مرکزی برای آن برنامه دارد و به تدریج این طرح را جلو می بریم و اجرا خواهیم کرد.
فرزین افزود: تسهیلات تکلیفی در شهرهای کم برخوردار را نباید و نمی شود کاهش داد و این انتظار برخی اعضای اتاق امکان پذیر نیست.
رییس کل بانک مرکزی گفت: فعالیت بازار توافقی ۵ ماه شروع شده، در مرحله آزمون و خطا هستیم و هنوز هم علمیات آن را به صورت رسمی اعلام نکردهایم. همین الان ارز در بازار توافقی مبادله میشود و نرخ مشخص است اما آن را اعلام نمیکنیم
فرزین در نشست اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه بخش عمده تصمیمات بانک مرکزی بر فعالیتهای تجاری کشور تاثیر میگذارد، اظهار داشت: مسأله اول بحث ارز است، درباره ارز در چند ماه اخیر سیاست خود را اعلام کردیم که بیش از یکسال است به دنبال پایه ریزی این سیاست بودیم و قرار بر این است که ارز را در نهایت به سمت بازار توافقی برود.
وی ادامه داد: نرخ ارز در یک بازار شکل می گیرد و در پیمان سپاری هم ارز را در این بازار عرضه و قیمت آن آن تعیین میشود و معتقدیم این بازار توافقی به ثبات بازار کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی افزود: در دو سال گذشته که نوسانات ارزی در کشور افزایش پیدا کرد سامانه نیما را راه اندازی کردیم و سیاست این بود که حداقل پیش بینی پذیری ارز در سامانه نیما محقق کنیم ، البته سیاست ما میخکوب کردن نرخ نیست بلکه پیش بینی پذیری بود، اما نیما بازار نبود بلکه یک سامانه بود اما در بازار توافقی قرار بر این است که نرخ تعیین شود و می تواند علامت مناسب بدهد.
فرزین گفت: در حال حاضر یک نرخ ارز خارج از کشور، نرخ دیگر در سامانهها و نرخی هم در بازار غیر رسمی شکل میگیرد که این نرخها علامت میدهند در حالی که تابع بانک مرکزی نیستند و اغلب مربوط به ارزهای قاچاق و فرار سرمایه است اما به هر حال اثر گذار هستند اما به دنبال این هستیم که مرجعیت نرخ بازار توافقی باشد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه باید توجه داشت پیمان سپاری، قانون است، ادامه داد: اگر بازار توافقی راهاندازی شود همه میتوانند حوالههای ارزی را در این بازار عرضه و در نهایت نرخ شکل بگیرد. البته در حال حاضر در سامانه نیما تنها پتروشیمی و پالایشگاهیها حضور دارند و ارز مابقی گروهها به صورت توافقی عرضه میشود که البته این توافق نه در بازار بلکه در شرایط چانه زنی صورت میگیرد و نه در شرایط بازار.
وی همچنین با اشاره به ارائه تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی تاکید کرد: در سیاستهای پولی میدانیم که کنترل نقدینگی بعضا باعث انسداد نقدینگی میشود و البته بسته بالای ٢٠٠ همتی برای واحدهای تولیدی متوسط در نظر گرفتهایم. در بخش ذی نفع واحدی در بانکها مشکلاتی وجود دارد اما این سیاستهای احتیاطی است که در تمام بانکهای دنیا وجود دارد و ما هم به دنبال این هستیم اصلاحاتی در این سیاست هستیم البته این مشکل در هلدینگهای بزرگ دیده میشود.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به برگشت ارز صادراتی به کشور گفت: آمار ما نشان میدهد که تجار ارز را برمیگردانند و تنها درصد کمی ارز خود را برنمیگردانند و این سیاست به خوبی در کشور انجام میشود هر چند درباره عدم برگشت ارز به کشور بزرگنمایی میکنند اما این موضوع صحت ندارد.
وی افزود: مسأله این است که این ارز با چه نرخی برمیگردد و تعیین نرخ درست بازار رسمی راه اندازی میکنیم.
فرزین گفت: قبول داریم اینکه واردات را در مقابل صادرات قرار داریم، غلط است اما باید پرداخت ارز تسهیل شود و با راهانداختن بازار توافقی این مشکلات حل می شود.
وی تاکید کرد : سیاست ما دریافتم مرکزی اصطلاحات به صورت تدریجی و بدون سرو صدا انجام شود چراکه هر وقت شوک وارد شده مشکلات بسیاری ایجاد شدهاست. فعالیت بازار توافقی ۵ ماه شروع شده و در مرحله آزمون و خطا هستیم و هنوز هم علمیات آن را به صورت رسمی اعلام نکردهایم اما همین الان ارز در بازار توافقی مبادله میشود و نرخ مشخص است اما آن را اعلام نمیکنیم. معتقدیم نرخها در بازار غیر رسمی نرخ درستی نیست و این نابازار است.
نظر شما