تحولات لبنان و فلسطین

تا زمانی که افراد مختلف، در مشاغل مختلف می‌آیند و در فضای رسانه‌های اجتماعی در زمینه تخصص و اطلاعات و حرفه‌شان شروع به تجربه‌نگاری و تولید محتوا می‌کنند، بلاگری پدیده‌ای تقریباً ارزشمند و مفید است

تخریب می‌کنم، پس هستم! / وقتی برخی بلاگرها بلای جان ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی می‌شوند
 پدیده «بلاگری» همین جوری و در ذات خودش اصلاً چیز بدی نیست. می‌تواند از اقتضائات زندگی امروزی باشد که به‌شدت به فناوری و ارتباطات گره خورده است. تا زمانی که افراد مختلف، در مشاغل مختلف می‌آیند و در فضای رسانه‌های اجتماعی در زمینه تخصص و اطلاعات و حرفه‌شان شروع به تجربه‌نگاری و تولید محتوا می‌کنند، بلاگری پدیده‌ای تقریباً ارزشمند و مفید است. 
تغییر ذهنیت
مشکل از جایی آغاز می‌شود که برخی‌ها در قالب بلاگری از توان و ظرفیت فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی برای حمله به هنجارها و ارزش‌ها و تخریب فرهنگ دینی جامعه بهره می‌برند. کانال تلگرامی «ژئوپلتیک رسانه» در همین زمینه نوشته است:
«تضعیف فرهنگ و سنت‌های ایرانی و اسلامی توسط بلاگرها پدیده‌ای است که در دهه‌های اخیر در اثر گسترش فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به‌شدت قابل مشاهده است. بلاگرها با استفاده از سکوهای مختلف به‌ویژه اینستاگرام، به‌راحتی پیام‌ها و محتواهایی را منتشر می‌کنند که تأثیر عمیقی بر افکار عمومی و به‌ویژه جوانان دارند. 
تبلیغ فرهنگ غربی و سبک زندگی غیرایرانی یکی از عمده‌ترین تهدیدهای بلاگرهایی از این دست است. آن‌ها با به نمایش گذاشتن زندگی‌های لوکس، مصرف‌گرایی، مدگرایی و روابط غیرمتعارف، نوجوانان و جوانان را به سمت الگوبرداری از این سبک‌ها سوق می‌دهند. این روند به‌تدریج می‌تواند موجب تغییر نگرش نسل جدید به فرهنگ ایرانی و اسلامی شود.
تحریف تاریخ و باورهای مذهبی هم توسط برخی بلاگرها با ارائه اطلاعات ناقص از تاریخ ایران و انتشار محتواهایی که نقدهای غیرمنصفانه‌ای به تاریخ ایران و اسلام دارند، روش دوم کار این بلاگرهاست. هدف این بلاگرها تضعیف ارزش‌ها و باورهای دینی و ملی و تلاش برای تغییر ذهنیت نسل جوان نسبت به میراث فرهنگی خودش است».

حالا چه کنیم؟

ترویج روابط آزاد و سبک‌های زندگی بدون مرزهای شرعی و اخلاقی در برخی از بلاگ‌ها، موجب می‌شود هویت اجتماعی و خانوادگی ایران که مبتنی بر خانواده‌های سنتی و اصول اخلاقی است، تضعیف شود. بلاگرهایی که به طور معمول از موضوعات مربوط به آزادی‌های جنسی و روابط غیرقانونی صحبت می‌کنند، می‌توانند تأثیرات منفی زیادی بر ساختارهای اجتماعی و فرهنگی کشور بگذارند.
برای این معضل چه می‌شود کرد؟ آموزش و آگاهی‌بخشی به نسل جوان از طریق آموزش‌های به‌روز فرهنگی، نخستین راهکار مقابله با تضعیف فرهنگ و سنت‌های ایرانی و اسلامی است. حتماً نهادهای آموزشی و فرهنگی باید برنامه‌های گسترده‌ای شامل تحلیل و بررسی محتوای رسانه‌ای برای آموزش نوجوانان و جوانان در مورد اهمیت حفظ ارزش‌ها و سنت‌های ملی و دینی داشته باشند. در این مسیر «حمایت از تولید محتوای بومی و اسلامی» بسیار اهمیت دارد، تولید محتوای جذاب و ارزشمند شامل فیلم‌ها، پادکست‌ها، مقالات و... که ارزش‌های ایرانی و اسلامی را به شیوه‌ای جذاب و قابل درک برای جوانان معرفی کنند.
«تقویت نظارت و مدیریت محتوای فضای مجازی» هم مهم است. این مورد مثلاً شامل پیگیری و برخورد با تولیدکنندگان محتوای تفرقه‌انگیز که فرهنگ ایرانی و اسلامی را مورد حمله قرار می‌دهند، می‌شود. همچنین، ایجاد قوانینی برای مقابله با نشر محتوای نادرست و هنجارشکن در حفاظت از ارزش‌های فرهنگی کشور.
«ایجاد و تقویت سکوهای جایگزین» که بتوانند به تولید و انتشار محتوای مناسب کمک کنند. این سکوها باید امکانات و ظرفیت‌هایی مشابه شبکه‌های اجتماعی خارجی ارائه دهند تا جذابیت لازم را داشته باشند.
درنهایت باید گفت مقابله با روند تضعیف فرهنگ ایرانی اسلامی توسط بلاگرها یک فرایند بلندمدت است که نیاز به هم‌افزایی میان دولت، نهادهای فرهنگی، رسانه‌ها و مردم دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.