کشاورزی این استان در تولیدات زراعی و باغی مانند گندم، گردو و محصولات دام و طیور جزو استانهای مطرح است به گونهای که در تولید گوشت مرغ رتبه هشتم کشور را دارد.
وجود چنین ظرفیتهایی و به منظور جلوگیری از خامفروشی محصولات کشاورزی، افزایش ارزش افزوده ناشی از این تولیدات و بهبود درآمد فعالان در این بخش، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و فراوری در استان مورد تأکید کارشناسان و مطالبه فعالان کشاورزی است.
سرمایهگذاری هلدینگهای کشاورزی
از این رو حدود یک سال پیش وعده سرمایهگذاری هلدینگهای کشاورزی و دامپروری در فراوری محصولات کشاورزی استان توسط استاندار وقت داده شد ولی تاکنون این وعده در حد همان سخنرانی و روی کاغذ باقی مانده است.
بهمن سال گذشته اسماعیل زارعی کوشا در مراسم تجلیل از فعالان بخش کشاورزی استان کردستان با اشاره به اینکه نقش استان در تأمین امنیت غذایی کشور هر سال افزایش مییابد و در سال زراعی ۱۴۰۱ بیش از ۱۰ درصد تولید گندم کشور در این استان انجام شده است، میافزاید: باید تلاش کنیم از حوزههای مختلف اعم از دریافت مجوزهای لازم برای سرمایهگذاری، تخصیص آب و افزایش اراضی آبی، ظرفیت بخش کشاورزی استان را ارتقا دهیم.
استاندار سابق کردستان در این مراسم عنوان میکند خبر خوشی برای فعالان حوزه کشاورزی داریم و ادامه میدهد: پای هلدینگهای ملی به استان باز شده و سرمایهگذاریهایی در حال شکلگیری است و در جلساتی مقرر شده در حوزه صنایع تبدیلی به ویژه فراوری محصولاتی نظیر سیب زمینی در استان سرمایهگذاری کنند.
زارعی کوشا در این مراسم وعده دیگری نیز به فعالان کشاورزی میدهد و آن اینکه در توافق با رئیس بنیاد مستضعفان کشور مقرر شده است برای نخستین بار واحد ۲۰ هزار رأسی دامداری با سرمایهگذاری این بنیاد در کردستان ایجاد شود.
وعدههای کاغذی
اما از آن زمان حدود یک سال میگذرد و علاوه بر اینکه وعدههای داده شده در حوزه ارزشآفرینی برای بخش کشاورزی کردستان محقق نشده بلکه زارعی کوشا هم جای خود را به زرهتن لهونی داده است. از طرفی به گفته مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی کردستان در یک سال اخیر هیچ هلدینگ ملی در بخش کشاورزی برای سرمایهگذاری و دریافت مجوز اقدام نکرده و به این سازمان مراجعه نداشته است.
همچنین معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم در ارتباط با ایجاد واحد ۲۰ هزار رأسی دامداری با سرمایهگذاری بنیاد مستضعفان عنوان کرده با توجه به تغییر رئیس بنیاد مستضعفان کارهای مربوط به سرمایهگذاری انجام نشد.
محمد بیانی ادامه میدهد: شرکت دامپروری و کشاورزی دشت گل زیرمجموعه شرکت هلدینگ کشاورزی و دامپروری پارس بنیاد مستضعفان، گاوداری ۳هزار رأسی گاو شیری را در استان ایجاد کرده است.
وی تصریح میکند: قرار بود با سرمایهگذاری بنیاد واحد ۲۰ هزار رأسی دام در استان ایجاد شود تا دامهای متولد شده از گاوهای شیری در داخل استان پرورش داده شوند و به استان دیگری منتقل نشوند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه امکانات و شرایط ایجاد این واحد در استان مهیاست ولی سرمایهگذاری بنیاد تاکنون محقق نشده است، میافزاید: اگر این سرمایهگذاری انجام میشد زنجیره تولید گوشت قرمز در استان هم شکل میگرفت و تکمیل میشد.
ضرورت ایجاد زیرساخت برای صنایع تبدیلی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کردستان نیز با بیان اینکه متأسفانه هنوز توسعه لازم در شاخصهای اقتصادی استان اتفاق نیفتاده و کشاورزان ما با این همه ارتقا در رشد و رتبه برتر کشوری، قشر آسیبپذیر و ضعیف استان هستند، تصریح میکند: باید به دنبال حلقههای مفقوده تولید محصولات کشاورزی و نامحسوس بودن اثرات آن در سفره مردم باشیم.
علی نوری در شورای برنامهریزی استان با بیان اینکه در بخش کشاورزی، جهش به معنای واقعی تولید در محصولات شاخص استان اتفاق افتاده و همچنین ایجاد و تقویت بخش زیرساخت در حوزه کشاورزی استان مهمترین راهکار رفع این دغدغه است، میافزاید: ایجاد زیرساخت برای صنایع تبدیلی و صادرات محصولات درجه یک استان باید در کارگروه زیربنایی کردستان مورد توجه قرار گیرد و با کمتر توجه کردن به منافع و اولویتهای بخشی و دستگاهی باید سعی شود ایجاد منافع ملی، مردمی و منطقهای در اولویت قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کردستان، ایجاد زنجیرههای ارزش راهبردی را از دیگر راهکارهای مهم در این راستا ذکر و عنوان میکند: رتبه برتر زنجیره ارزش تولید گوشت سفید و ایجاد اشتغال پایدار برای ۷هزار نفر و سرمایهگذاری ۶۳ هزار میلیارد تومانی از تجربههای موفق ایجاد زنجیره ارزش در استان کردستان است.
بیعدالتی بانکها در پرداخت تسهیلات
متولی کشاورزی استان کردستان نیز با انتقاد از اینکه اهداف حوزه سرمایهگذاری کشاورزی در استان زیاد محقق نشده است، بیان میکند: تسهیلات و منابع بانکی استان به بخش خدمات تخصیص مییابد و این امر نیاز به بررسی دارد، بانکها موظف هستند مطابق قانون دستکم ۲۰درصد منابع خود را به بخش کشاورزی اختصاص دهند.
اسکندری با بیان اینکه نارضایتی از تأخیر صدور مجوز در کردستان موجب عدم سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی استان شده است، میافزاید: صدور مجوز در استان بسیار مشکل و سخت است و سامانهها در کردستان باید این امر را تسهیل کنند.
۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۳
کد خبر: ۱٬۰۳۱٬۵۲۲
کردستان از جمله استانهایی است که در بخش کشاورزی دارای ظرفیتهای مختلفی بوده و حتی برخی محصولات آن نظیر توت فرنگی و انگور سیاه آوازه ملی و جهانی دارند.
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
نظر شما