مهدی هاشم زاده با اشاره به جایگاه ایران در بازار انرژی جهان به خبرنگار قدس می گوید: منابع چشمگیر انرژی و امکان انتقال آن به بازارهای جهانی، اهمیت و اعتبار ایران را در منطقه بسیار افزایش داده و کشورمان را که از بنیانگذاران اکو محسوب می شود به یکی از محورهای اصلی و تعیینکننده در منطقه تبدیل کرده است.
وی با یادآوری اینکه منطقه اکو یکی از غنیترین مناطق دنیا است که ظرفیتهاو بسترهای همکاری مناسبی در حوزه انرژی دارد می گوید: کشورهای این منطقه در چهارچوب سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) در زمینههای تجارت، حملونقل و انرژی با یکدیگر همکاری دارند و فرصت بسیار مهمی برای ایران در زمینه ایجاد ارتباط این کشورها از طریق خاک ایران به دریای آزاد است
وی با اشاره به اینکه کشورهای عضو به جز ترکیه کشورهای محصور در خشکی یا landlock هستند که دسترسی به آب های آزاد ندارند می گوید: این کشورها صاحبان منابع انرژی هستند و نیاز مبرمی به ترانزیت انرژی و کالا دارند، از جایی که زیر ساخت های انتقال گازی ایران با کشورهای اکو قابل مقایسه نیست به همین سبب مهم ترین رویکردی که ایران می تواند اتخاذ کند، ترانزیت انرژی کشورهای ترکمنستان، قراقستان و قرقیزستان از خاک کشورمان به دیگر کشورها از طریق خلیج فارس است تا از آن منطقه اقدام به صادرات کنند. از سوی دیگر مهم ترین شیوه انتقال گاز از طریق لوله است که کشورهایی مثل ترکمنستان، افغانستان و حتی پاکستان هم اینک با ایران از همین طریق مرتبط هستند و ما می توانیم از این مزیت برای تبدیل شدن به هاب انرژی اصلی استفاده کنیم.
این کارشناس حوزه انرژی می افزاید: کشورمان حتی می تواند گاز را از این کشور خریداری و به ترکیه، اذربایجان و حتی عراق بفروشند.
وی یاداوری می کند: در ترانزیت کالا هم چون این کشورها محصور در خشکی هستند، اتصال خطوط ریلی و دسترسی آنها به آبهای آزاد و اروپا می تواند منشاء همکاری های چند جانبه زیادی در آینده باشد. با توجه به نیازمندی های جدی انتقال کالایی برخی از این کشورها ما می توانیم علاوه بر اتصال مستقیم ریلی به این کشورها، از طریق سرمایهگذاری ریالی نیز به توسعه خطوط ریلی کشورهای اکو و اتصالشان به خاک ایران مبادرت کنیم و در عوض کالاهای انرژی و محصولات معدنی این کشورها را برداریم. به عنوان مثال در ازای خط ریل کشیدن در افغانستان به شکل شرقی به غربی و اتصال چین به ایران از مسیر افغانستان، می توانیم معادن انها را فعال کنیم.
نظر شما