اجلاس اکو

با تداوم و تشدید درگیریها در سوریه، وزیر خارجه کشورمان دور تازه رایزنیهای دیپلماتیک را از روز گذشته آغاز کرد.

دیپلماسی بحران در میانه میدان

قدس آنلاین: گرچه آنکارا دست داشتن دولت ترکیه در بروز ناامنی و فعالیت دوباره گروه تروریستی تحریر الشام در سوریه را انکار میکند، اما شواهد و مستندات حاکی از ردپای ترکیه در این وقایع است. برهمین اساس، عراقچی با سفر به ترکیه تلاش میکند به حل اختلافات پرداخته و کشورمان در برقراری ثبات منطقه‌ای نقش آفرینی کند. وی در همین زمینه در مصاحبه‌ای عنوان کرد: «رایزنی‌های ما با ترکیه همیشه جریان داشته است. در موضوعات مختلف خیلی جاها اتفاق نظر داریم و در بعضی موارد اختلاف نظر داریم که طبیعی است باید باهم صحبت کنیم. امیدوار هستم که بتوانیم در مورد مسائل منطقه به تفاهم برسیم که منجر به ثبات منطقه شود.»

توافق با ترکیه موجب تضعیف معارضان مسلح میشود

در همین راستا، محبعلی مدیر کل پیشین خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت خارجه و کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با قدس، درباره اهداف و پیامهای سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران به سوریه و ترکیه، اظهار کرد: تحولات سوریه در شرایطی است که امکان دارد خطراتی برای حکومت بشار اسد وجود داشته باشد، بنابراین آقای عراقچی وزیر خارجه کشورمان به سوریه رفته تا حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت او را اعلام کند. البته اینکه این حمایت تا چه میزان موثر خواهد بود، معادلات درگیریها در روزهای آینده نتیجه را مشخص میکند. باتوجه به برقراری آتش بس در لبنان، تحولات اخیر سوریه رخ داد و چون آمریکاییها تضمین کرده‌اند تسلیحات از طریق خاک سوریه به لبنان وارد نشود، بنابراین به نظر میرسد روند جدیدی با کمک ترکها در سوریه آغاز شده تا بحرانها و درگیریها در آنجا تشدید شود.
محبعلی ادامه داد: این ناامنی‌ها نیز در راستای این است که دولت سوریه موافقت کند تا مسیر لبنان به سوریه بسته شود یا در غیر اینصورت، آنگاه امکان دارد تداوم درگیریها و شرایط فعلی با حمایت رژیم صهیونیستی، آمریکا و ترکیه گسترش پیدا کند. فارغ از میزان ایستادگی و توانایی میدانی ارتش سوریه که بتواند جلوی هجوم مهاجمین را بگیرد، باید گفت ترکیه نقش اساسی را در بروز بحران فعلی دارد. حتی اگر ترکیه درصدد کمک نظامی مستقیم به مهاجمان نباشد، اما شاهدیم در صورتی که امکانات لجستیکی از طریق ترکیه تامین نشود، عملاً هیچ امکانی برای عملیات و پیشروی گروه‌های تروریستی در شمال سوریه وجود ندارد.
این دیپلمات پیشین کشورمان افزود: بنابراین در سفر وزیر خارجه کشورمان به ترکیه اگر توافقی با دولت آنکارا صورت بگیرد، ممکن است موجب کاهش قدرت مخالفان دولت اسد و گروه‌های تندرو در شمال سوریه گردد. همانطور که مشخص است تنها راه ارتباطی تروریستها با دنیای بیرون، مرز ترکیه است. گروه تحریر الشام ادعای اسلام‌گرایی دارد و بخشی از آنان نیز رویکرد اخوانی دارند و زیر مجموعه گروه‌های اسلامگرای ذینفع در ترکیه محسوب میشوند. از سوی دیگر، دولت ترکیه با کردهای سوریه مسئله دارد. بنابراین میتوان گفت هرگونه توافقی که با ترکیه صورت بگیرد، حال از طریق ایران یا از طریق روند آستانه، موجب خواهد شد ترکیه کمکهای خود به معارضان مسلح را قطع کند و همین میتواند وضعیت آنان در عرصه میدانی را تضعیف ببخشد.
وی معتقد است: سفر وزیر خارجه به سوریه نیز حامل این پیام است که ایران همواره از دولت و ملت سوریه در برابر تهدیدات و دشمنی‌ها حمایت میکند و در کنار آنان قرار دارد. اما به هر حال معارضان تروریستی به عنوان ابزاری از سوی ترکیه، آمریکا و اسراییل مورد بهره‌برداری قرار میگیرند.
محبعلی همچنین تصریح کرد: درنتیجه، ضروری است از نظر سیاسی نیز درباره وضعیت سوریه به تفاهم رسید، چرا که بخشی از آن در دست کردها و تحت نظارت آمریکا است و بخشی دیگر نیز تحت نفوذ ترکیه است. ضرورت دارد تمامیت ارضی و حاکمیت ملی به سوریه برگردد، در غیر اینصورت بایستی دوباره پس از چند سال شاهد ظهور و جولان گروه‌های تروریستی در سوریه باشیم. برهمین اساس، یک تفاهم سیاسی در سطح منطقه نیاز است تا وضعیت بی‌ثبات سوریه پایان یابد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.