تحولات منطقه

فرزند آیت‌الله العظمی جوادی آملی گفت: جشن خاتمه چاپ تفسیر تسنیم آیت‌الله جوادی آملی، دوم اسفندماه سال جاری با سخنرانی آیت‌الله اعرافی در قم برگزار می‌شود.

پایان یافتن تفسیر ۸۰ جلدی تسنیم آیت‌الله جوادی آملی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی، رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسرا، ۲۴ آذرماه در نشستی خبری به مناسبت هفته پژوهش، گفت: با توجه به پایان یافتن تفسیر ۸۰ جلدی تسنیم حضرت آیت‌الله جوادی آملی، مراسم جشن پایان تفسیر، دوم اسفندماه در قم با سخنرانی آیت‌الله اعرافی برگزار خواهد شد.

وی با بیان اینکه تفسیر تسنیم ۸۰ جلد است که طی ۴۰ سال مداومت بر کرسی تدریس تفسیر حضرت استاد به ثمر نشسته است، اظهار کرد: نکته مهم این است که اتمام کرسی تدریس با تحقیق این مجموعه بزرگ فراپژوهشی، همزمان بوده است و این تفسیر هر آنچه را در زمینه مباحث تفسیری از علمای شیعه و سنی وجود داشت، دارد.

جوادی آملی با بیان اینکه همزمان با پایان یافتن تفسیر تسنیم، تحقیق آن هم تمام شد و این اتفاقی بی‌سابقه در عرصه پژوهش است، اضافه کرد: تفسیر تسنیم برترین فراپژوهشی است یعنی هر آنچه را که در زمینه تفسیری وجود داشته است، حضرت آیت‌الله العظمی جوادی آملی با رویکرد حدیثی، فلسفی، اخلاقی و کلامی و ... ارائه کرده است تا از هر لحاظ آماده استفاده برای جامعه علمی و دانشگاهی و محققان علوم انسانی باشد.

فرزند آیت‌الله جوادی آملی با اشاره به جشن خاتمه تفسیر تسنیم، گفت: آیت‌الله جوادی آملی دست‌نوشته‌ای حاوی ۱۰ بند در زمینه اهداف و فلسفه تفسیر تسنیم دارند که در پایان جلد هشتادم منتشر خواهد شد و در روز دوم اسفند ماه جشن علمی پایان تفسیر برگزار می‌شود و بناست این جشن در کشورهای دیگر هم با زبان‌های مختلف برگزار شود.

رئیس بنیاد اسراء با بیان اینکه اندیشه‌های حضرت استاد برای جامعه علمی روشن است، تصریح کرد: اما اینکه چقدر این تحقیقات پیش رفته و زمینه پیشرفت علوم را در نظام فکری اسلامی فراهم آورده است، نیاز به تبیین دارد.

جوادی آملی با بیان اینکه ما قبل از اینکه بخواهیم فعالیت‌های پژوهشی داشته باشیم باید یک سلسله مطالعات گسترده و عمیق علمی را داشته باشیم، اضافه کرد: پژوهشگران امروزی و پژوهش‌های نوین براساس مسئله‌محوری حرکت می‌کنند تا حل مسئله اتفاق بیفتد، ولی داشتن شناخت و اطلاعاتی از مجموعه‌های زیردست لازم است تا بتوانند مبتنی برآن پژوهش شایسته‌ای را به جامعه ارائه کنند.

اهمیت تفسیر تسنیم

رئیس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با بیان اینکه اگر اعلام شده تفسیر تسنیم ۸۰ جلد است، برای این است که یک مطالعات عمیق و گسترده و همه جانبه در همه زمینه‌های تفسیری اتفاق افتاده است، افزود: حضرت استاد با وسعت و گستردگی و عمق و ژرف‌نگری، نظام علمی مشخصی را دنبال می‌کنند زیرا پژوهشگر موفق کسی است که بتواند همه مباحث علمی را ببیند، جمع‌بندی کند و به نظر نهایی برسد و بعد مبتنی برآن پژوهش را انجام دهد و این چند کار در فراپژوهش اتفاق می‌افتاد و چنین کاری از حضرت استاد ساخته است.

جوادی آملی با بیان اینکه مدیریت علمی یکی از عمده‌ترین شئون حضرت آیت‌الله جوادی آملی است به تولید آثار بسیار زیاد از سوی استاد اشاره کرد و گفت: شاید این سؤال ایجاد شود چگونه می‌توان این حجم از آثار را تولید کرد؛ پاسخ آن است که در طول این ۳۰ تا ۴۰ سال که حضرت استاد درس‌هایی ارائه فرمودند در کنار آن محققانی از پژوهشکده فقه اصول، کلام و حکمت و تفسیر و ... حضور داشتند یعنی تدریس و تحقیق همزمان انجام می‌شد. بنابراین آثار کار یک نفر نیست بلکه توسط جمعی از محققان و در سالیان متمادی با اشراف حضرت آیت‌الله استادی انجام شده است.

کتاب ذات الهی منتشر می‌شود

جوادی آملی با تأکید بر اینکه قرآن دریایی از معارفی است که در همه زمینه‌های خداشناسی و معاد و نبوت و اخلاق و ... صحبت کرده و تبیین آن نیازمند تفسیر شایسته است به چاپ کتاب «ذات الهی» در آینده نزدیک اشاره کرد و گفت: این کتاب، تحقیقی بر مبنای فراپژوهش است یعنی نظرات مختلفی که در باب ذات الهی وجود دارد، کنار هم قرار گرفته سپس در اندیشه علامه جوادی آملی مدیریت شده است و نظر برجسته از بین نظرات صحیح انتخاب و به عنوان نظر نهایی سامان یافته و ارائه شده است.

جوادی آملی با بیان اینکه درحال حاضر آثار گسترده‌ای از آیت‌الله جوادی آملی در زمینه علوم اسلامی داریم، افزود: الان کار عمده علامه جوادی آملی، بررسی تحقیقات انجام شده و نهایی‌کردن نظرات ارائه شده است.

ایجاد دپارتمان تفسیر تسینم

جوادی آملی با بیان اینکه فعلاً درس خارج فقه و درس اخلاق استاد در حال برگزاری است، از راه‌اندازی دپارتمان تفسیر تسنیم خبر داد و افزود: در این دپارتمان، محققان مرتبط با تفسیر تسنیم، سؤالات و شبهات و مسائل و نظرهای مختلف در باب تفسیر تسنیم را پاسخ می‌دهند زیرا جامعه با اتفاق بسیار عظیم تفسیر ۸۰ جلدی تسنیم مواجه است و قطعاً سؤال و پرسش جدی برای جامعه مطرح خواهد بود.

وی همچنین با اشاره به مجموعه عقلانیت شهود، ادامه داد: یکی از کتاب‌های کلاسیک و بسیار اصیل ما در حوزه عرفان نظری، «مصباح الانس بین المعقول والمشهور» است که الان از سوی استاد با عنوان «عقلانیت شهود» به روز شده و حدود ۱۰ جلد آن باقی مانده است. همچنین در حوزه فلسفه شاید ۳۰ الی ۴۰ جلد کتاب‌ داشه باشیم زیرا جلد ۷ و ۹ اسفار که هرکدام ۱۰ جلد شرح دارند، هنوز انجام نشده است، ضمن اینکه تجدید جلد اول و دوم رحیق مختوم هم باقی است و باید با تحقیقات جدید به ثمر برسد.

رئیس بنیاد وحیانی اسرا در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به رابطه فقه با علوم دیگر تصریح کرد: فقیه باید براساس اندیشه‌ای که در فضای اخلاقی، کلامی، فلسفی و حتی عرفانی دارد به فقه بنگرد، لذا حضرت استاد هشدارهایی به حوزه می‌دادند که باید فقه را به مسائل جامعه نزدیک کند زیرا برخی مسائل فقهی مانند دیه عاقله که در دستگاه قضایی به آن عمل نمی‌‎شود.

وی در پایان تأکید کرد: برخی تلاش‌ها از قبیل فقه و عقل، فقه و عرف، فقه و مقاصد و... لازم است رخ دهد زیرا فقه باید به برخی بخش‌های نظام توجه کند و از این جهت نیازمند این است که از مجموعه نظام باخبر باشد. 

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.