حجت الاسلام دکترحبیب الله بابایی رئیس پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی و دبیر علمی همایش «امت تمدن در قرآن» روز گذشته، در سالن غدیر مرکز همایشهای دفتر تبلیغات اسلامی قم، در آیین رونمایی از اولین «همایش بینالمللی امت - تمدن در قرآن» با بیان اینکه این همایش نقطه شروع نیست، بلکه مقدمات محتوایی همایش را نزدیک به ۷ سال قبل آغاز کردیم، اظهار داشت: مقدمات این کار در جمع حلقه فکری قرآن و تمدن، به صورت کار ترتیبی و بعد کار موضوعی انجام گرفت و شروع به تدوین سلسله دفترهایی کردیم که یک دفتر آن با عنوان «درآمدی بر تفسیر تمدنی قرآن» امسال منتشر شد و امید داریم این مجموعه تا ۱۴ دفتر دیگر منتشر شود.
وی با اشاره به پیشینه اقدامات برای بسترسازی این همایش، گفت: حدود یک سال در مورد سوره حمد تأملات تمدنی داشتیم و بعد از یک انباشت نسبی دانشی، همایش را آغاز کردیم و همایش نقطه شروع نیست، بلکه ما در میانه راه قرار داریم.
حجت الاسلام بابایی خاطرنشان کرد: این همایش نخستین همایش پیرامون این موضوع است و طبق تصمیمی که در شورای علمی همایش گرفته شد، سه محور شامل مفاهیم و مبانی، مسائل تمدنی و روششناسی فهم تمدنی، برای همایش تنظیم شد و مقرر شد این همایش هر دو سه سال یک بار تکرار شود؛ در هر همایش سعی خواهیم داشت که یک گام به کلیات محتوا نزدیکتر شویم.
وی در توضیح محورهای همایش، گفت: در بخش مفاهیم در پی پیدا کردن ماهیت تمدن در مضامین قرآنی خواهیم بود و در روششناسی در پی فهم روششناسی بین عقل و نقل و بین مضامین متافیزیکی و مضامین دنیایی هستیم و در نهایت به دنبال فهم روشمند از مضامین قرآنی هستیم.
دبیر علمی همایش «امت تمدن در قرآن» همچنین اظهار داشت: با مجموعه این اقدامات سعی شده به حل مسائل تمدنی کلان جامعه اسلام با رویکرد قرآن بپردازیم و بنا داریم با منطق قرآنی به حل کلان مسائل جهان اسلام نزدیک شویم.
وی ضمن تأکید بر اهمیت فکر کردن در موضوع امت و تمدن در قرآن در شرایط امروز دنیای اسلام، تصریح کرد: ما چالشهای متعددی در امت اسلام داریم که باید قرآن را همخوانی و همفکری دوباره کنیم و با هم در موضوعات و مفاهیم قرآن تأملات مشترکی داشته باشیم.
دکتر بابایی در ادامه از اساتید حوزه و دانشگاه برای مشارکت در همفکری و پیش بردن این پروژه بزرگ تمدنی دعوت کرد و گفت: امیدوارم با این همافزایی بتوانیم به چشم انداز جدیدی در حوزه مطالعات تمدنی و اسلامی دست یابیم و در سایه این چشم انداز، ظرفیتهای جدیدی را در علوم اسلامی با تأکید بر قرآن فعال کنیم تا در مراحل بعد محققین بتوانند راه را برای شکلگیری تفسیر تمدنی فراهم کنند.
وی در پایان اذعان داشت: با هیچ پوستری نمیتوانستیم ریز موضوعات همایش را بیان کنیم از این رو هدف از برگزاری این جلسه بیان جزئیات همایش بود و محتوای همایش به همین مسائل و نکتههای روش شناختی اشاره دارد.
نظر شما