تحولات منطقه

۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۴
کد خبر: ۱۰۳۵۳۳۰

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعداد و ارقام اعلام شده در رسانه ها درباره بدهی چند ده میلیارد دلاری سوریه به ایران را اغراق آمیز خواند و تأکید کرد تمامی قراردادها و تفاهم نامه‌ها بین دو کشور بر اساس اصل جانشینی دولت‌ها پابرجاست

حضورمان در سوریه اصولی و خروج‌مان مسئولانه بود/ ارقامی که درباره بدهی سوریه به ایران عنوان شده اغراق آمیز است
زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه

به گزارش خبرنگار قدس آنلاین اسماعیل بقای در نشست خبری امروز خود در واکنش به روایت ها و تحلیل‌های متفاوت بازیگران خارجی در میدان سوریه در مورد تحولات این کشور و سقوط اسد، از جمله ادعای هماهنگی با ایران و روسیه، باتأکید بر اینکه برداشتهای مختلف از نگاه کشورها در این مورد امری طبیعی است، گفت: ما به عنوان ایران و بقیه کشورها مشترکا نسبت به امنیت و ثبات و تمامیت ارضی سوریه نگرانی داشتیم. این نگرانی‌ها مشترک بود و تلاش کشورها و دغدغه‌ کشورهای شرکت کننده در دوحه این بود که مانع از بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.

وی با بیان اینکه حضور ما در سوریه مبنایی و اصولی بود و خروج‌مان هم مسئولانه، اظهار داشت: ما در سوریه به دنبال کشورگشایی و سیطره جویی و احیای امپراتوری‌های گذشته نبودیم.

وی اضافه کرد: آنچه در سوریه مهم بود کمک به تامین امنیت مردم سوریه در مقابله با افراطی‌گری خشن بود. با این هدف و بنا به دعوت دولت مستقر و قانونی سوریه حضور پیدا کردیم و حضور ما مستشاری بود و هیچ وقت برای دفاع از گروه و شخص خاصی در سوریه نبودیم آنچه برای ما مهم بود کمک به حفظ تمامیت ارضی و ثبات سوریه بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد:ثبات در سوریه ضامن ثبات در منطقه غرب آسیاست.

تعهدات و قراردادها با سوریه بر اساس اصل جانشینی دولت‌ها پابرجاست

وی در خصوص اعداد و ارقام چند ده میلیارد دلاری که به عنوان سرمایه‌گذاری ایران در سوریه و بدهی این کشور به ایران مطرح و از  از دست رفتن آن در رسانه‌ها مطرح می‌شود، با تأکید بر اینکه این اعداد و ارقام که عنوان شده اغراق آمیز است، گفت: بطور کلی موافقتنامه‌ها و معاهدات و یاداشت‌های تفاهمی که بین دو کشور منعقد می‌شود بین دو گروه یا دو دولت به مفهوم مقطعی آن نیست و هر نظام و حاکمیتی که روی کار آید بر اساس اصل پذیزفته شده بین‌المللی جانشینی دولت‌ها حقوق و تکالیف دولت قبل به آن منتقل خواهد شد.

فعالانه در هر روندی برای پیشبرد امور سوریه مشارکت می‌کنیم

بقائی در پاسخ به سوال خبرنگار قدس آنلاین درباره اینکه راهبرد جمهوری اسلامی ایران در برابر تلاش دولتهای غربی و برخی رقبای منطقه‌ای برای کنار نگه داشتن ایران از آینده سوریه و اینکه در روند سیاسی آتی سوریه و منطقه منفعل نماند چیست؟، تصریح کرد: ما به عنوان یک کشور اثرگذار در تحولات منطقه و کشوری که دغدغه امنیت و ثبات در منطقه را داریم فعالانه در هر روند و فرصتی که پیش آید مشارکت خواهیم کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: ما در ارتباط مستمر با کشورهای منطقه و همسایگان سوریه هستیم و در فرصت پیش رو در حاشیه نشست هشت کشور در حال توسعه اسلامی در قاهره نیز این موضوع در دستور کار مذاکرات وزیر خارجه با همتایان خود خواهد بود و در تعامل با بخشهای مختلف سازمان ملل، نماینده ویژه دبیرکل در امور سوریه و همچنین اعضای روند آستانه از تمام توان خود استفاده خواهیم کرد تا مطمئن شویم منافع کلی و امنیت و ثبات در منطقه حفظ خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: هم‌زمان ما بعنوان کشوری که همواره خیرخواه مردم سوریه بوده‌ایم از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنیم تا مرحله گذار در این کشور به‌دور از هرج و مرج و ناامنی و سوءاستفاده گروه‌های تروریستی و افراطی از این وضعیت طی شود.

رئیس مرکز دیپلماسسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه تأکید کرد: آنچه الان بسیارمهم است و باید دغدغه کشورهای منطقه باشد استمرار تجاوزات رژم صهیونیستی است. در همین چند روز بخش قابل توجهی از سوریه بالغ بر 365 کیلومتر مربع که معادل مساحت غزه است توسط رژیم هیونیستی اشغال شده و این موضوعی است که همه کشورهای منطقه باید نسبت به آن هوشیار باشند و از سازمان ملل بخاطر نقض قطنامه شورای امنیت برای اقدام مناسب مطالبه کنند.

بقائی با بیان اینکه تک تک دولت‌ها موظفند در راستای حراست از هنجارها و اصول حقوق بین‌الملل برای توقف جنایت و تجاوزگری استفاده کنند، اظهار داشت: رژیم صهیونیستی تنها رژیمی در دنیاست که تحت تعقیب دیوان کیفری بین‌المللی است. همه معتقدند باید به این فهرست دو جنایت تجاوز و نسل‌کشی اضافه شود.

وی افزود: تا زمانی ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی از سوی کشورهای غربی ادامه دارد مردم منطقه این کشورها را شریک جنایات اسرائیل می‌دانند.

دوران تعیین تکلیف قدرت‌های خارجی برای منطقه گذشته

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشورمان در واکنش به اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه ایران و روسیه نباید جایی در آینده سوریه داشته باشند، هم گفت:‌ به چه مناسبتی گفتند؟ این خودش طنز جالبی است و فکر می‌کنم شاید ایشان یک مقدار در زمان بیان این حرف مشغول مطالعه کتابهایی تاریخی بوده. دوران زمانی که یک قدرت خارجی برای منطقه تعیین تکلیف کند، گذشته است.

وی اضافه کرد: شاید خوب باشد که اتحادیه اروپا در وزن، جایگاه و رفتار خود در غرب آسیا بازنگری کند؛ اینکه چه عملکردی در شکل‌دهی به بسیاری از بحران‌های منطقه داشته است. یکی از موضوعات مورد بحث درباره مباحث مرتبط با سوریه، تعداد زیاد تروریست‌های اروپایی بود که در ابتدای شکل‌گیری داعش به سمت سوریه سرازیر شده بودند. این کشورها حتی حاضر به تحویل‌گرفتن این تروریست‌ها هم نبودند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به همدستی برخی کشورهای اروپایی با جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و بقیه کشورهای منطقه گفت: به‌جای اینکه برای دیگران تعیین‌تکلیف کنند، در عملکرد خود تجدیدنظر کنند و تلاش کنند با رویکرد سازنده و مثبت در تقویت ثبات و امنیت در مناطق مختلف دنیا تلاش کنند.

تصحیح موضع کشورهای اروپایی درمورد جزایر ایرانی

بقائی درباره موضع گیری سخنگوی دولت فدرال آلمان درباره بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس در خصوص جزایر سه گانه ایرانی نیز با بیان اینکه  گفت: از روشنگری درباره مواضع نامناسب قبلی استقبال می‌کنیم، گفت:  انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند و به نوعی آن بیانیه به آنها منتسب است و با اینکه معتقدیم اغلب آنها به آنچه در بیانیه آمده معتقد نبودند.

وی اضافه کرد: خبر داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.

نامه تروئیکا به شورای امنیت مبنا ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نامه سه کشور اروپایی به شورای امنیت درمورد آمادگی برای استفاده از مکانیسم ماشه، گفت: نامه نگاری آنها جدید نبود و ما پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت ارسال کرده و در بیانیه‌ای که از سوی سخنگوی وزارت خارجه منتشر شد مواضع خود را روشن کردیم. این روش را به هیچ عنوان سازنده نمی‌دانیم. التهاب سازی درباره موضوعی که محل گفت‌وگو بوده و برنامه‌ای که صلح آمیز بودن آن سال‌ها برای آژانس و کشورهایی که مدعی نگرانی بودند، روشن شده، مشخص است.

وی گفت: این مکاتبات و موضع گیری‌ها نه تاثیری در رویکرد ایران در ادامه برنامه صلح آمیزش دارد و نه چیزی فراتر از آنچه این کشورها بیان کرده بودند اثبات می‌کند. رویکرد سیاست زده برای اعمال فشار بر ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هیچ مبنا و پایه‌ای ندارد.

میانجی لازم نداریم

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و ژاپن در تهران و احتمال میانجی‌گری این کشور در مذاکرات لغو تحریم‌ها گفت: ما با همه طرف‌های برجام در ارتباط هستیم و در گفت‌وگو با طرف‌های اروپایی احتیاجی به میانجی‌گری نیست. کشورهایی که  در این زمینه ایده داشته باشند، ایده‌های آن‌ها را می‌شنویم ولی همان‌طور که گفتم این موضوعی است که ما با طرف‌های برجام در مورد آن گفت‌وگو می‌کنیم.

هنوز دولت موقتی در سوریه برای تماس شکل نگرفته است

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ایران با دولت موقت سوریه ارتباط و تعاملی دارد گفت: در معنای متعارف هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است و سوریه در حال گذار است. در حال حاضر بخش‌های مختلفی در سوریه فعال هستند و ما منتظر هستیم که مرحله گذر طی شود و امیدواریم که این دوران، دورانی مسالمت‌آمیز با حفظ امنیت شهروندان سوریه ‌و  یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه باشد و و حاصل آن شکل‌گیری یک دولت فراگیر در این کشور باشد.

وی در واکنش به ادعای مقامات غربی در مرود اینکه تضعیف اسد از طرف ایران و روسیه عامل سقوط او بود هم گفت: 

این هم از آن روایت‌هایی است که طرف‌هایی که از هیچ فرصتی برای بیان مواضع و روایت‌های القاکننده ضعف راجع به ایران استفاده می‌کنند، به‌کار برده‌اند.

او گفت: موضوعی که مشخص است و ما صراحتا هم گفته‌ایم، این است که حضور ما در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص، گروه یا حزب خاصی نبود، بلکه یک حضور مبنایی برای کمک به استقرار صلح و ثبات، مشخصا برای مقابله با تروریسم و داعش بود که نه تنها ثبات و امنیت سوریه، بلکه ثبات و امنیت کل منطقه را هدف قرار داده بود. حامیان داعش هم مشخص بودند و کماکان از این خلأ ایجاد شده در حال سوءاستفاده برای استمرار حرکت‌های ثبات‌زدا در منطقه هستند.

بقائی تصریح کرد: یک نمونه آن، حضور آمریکاست. این سوال باید پرسیده شود که حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی بوده است؟ آیا بنا به درخواست شورای امنیت بوده؟ آیا به درخواست دولت سوریه بوده است؟ و در این مدت چه عملکردی داشته‌اند؟

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: این موضوع روشنی است که هر کشوری برای دفاع از خود، باید متکی به خود باشد، قرار نیست که نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین نیروها و ارتش و ظرفیت‌های دفاعی یک کشور دیگر شوند.

با توجه به عملکرد جریانهای سوری درباره گام های بعدی تصمیم می‌گیریم

وی در خصوص آغاز بکار مجدد سفارت ایران در سوریه هم با اشاره به اینکه کادر دیپلماتیک سفارت هنوز در تهران هستند گفت: در مورد وضعیت آتی سفارت سوریه در ایران، با توجه به تحولات در سوریه و بنا به تصمیمی که هیات حاکمه جدید سوریه اتخاذ می‌کند تصمیم می‌گیریم.

این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به اینکه موضع ایران در مورد سوریه روشن است، خاطرنشان کرد:  ما رابطه بسیار دیرینه‌، تمدنی، فرهنگی، دینی و سیاسی با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم و قطعاً این رویکرد ما ادامه پیدا خواهد کرد و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع این کشور و عملکرد جریان‌های فعال در سوریه، درباره گام‌های بعدی خود تصمیم‌گیری خواهیم کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلمایس تصریح کرد: قطعنامه ۲۲۵۴، یک قطعنامه برای روند تحولات در سوریه بود. ما تلاش زیادی برای نزدیک کردن معارضین و دولت وقت سوریه کردیم. اینکه قطعنامه نیازمند اصلاحاتی باشد، تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرف‌های دخیل در سوریه است. ما اعلام کرده‌ایم هر آنچه که مورد انتخاب و نظر مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود.

نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران دفاع می‌کنند

سخنگوی دستگاه دیپاماسی ایران درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی هم گفت: ما در اینکه شرارت رژیم اشغالگر حد و مرزی ندارد، تردیدی نداریم. در عین حال امیدواریم که سایر طرف‌ها منافع خود را تشخیص دهند و بدانند که رژیم صهیونیستی جز تخریب و هرج و مرج و تجاوزگری سابقه دیگری ندارد.

او گفت: آن‌ها با افتخار بیان می‌کنند که بیش از ۴۰۰ نقطه در  سوریه را مورد حمله قرار داده‌اند و هیچ ابایی از این ندارند که دامنه تجاوزگری خود را در منطقه گسترش دهند، در عین حال همه طرف‌ها نسبت به قابلیت‌های فوق‌العاده دفاعی ایران آگاه هستند و می‌دانند که نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و تمامیت سرزمینی‌ ایران دفاع خواهند کرد.

ایران هیچ‌گاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران که حدود ۹۰ دقیقه به طول انجامید در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اظهارنظرهایی که در روزهای اخیر در تعدادی از رسانه‌ها و از سوی برخی از اشخاص در ارتباط با موضوع سوریه و تهدید برخی از کشورهای منطقه صورت گرفته است، گفت: موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضوعات مختلف، توسط سخنگویان رسمی کشور بیان می‌شود.

او تاکید کرد: ایران هیچ‌گاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است و در همین چارچوب همواره بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در منطقه تاکید داشته است، چرا که صلح و ثبات در منطقه را جدا از امنیت خود نمی‌داند. 

جامعه بین‌الملل باید ناقضان حقوق‌بشر را پاسخگو کند

او درباره انتشار گزارش وزارت خارجه ایران درباره نقض حقوق‌بشر توسط آمریکا و انگلیس گفت: گزارش‌دهی وزارت امور خارجه بر مبنای یک مقرره قانونی است که وزارت خارجه را موظف کرده سالانه درباره وضعیت حقوق‌بشر در برخی از کشورها اطلاعات و مستنداتی را جمع‌آوری و گزارشی را منتشر کند.

بقائی تاکید کرد: این گزارش هم در راستای کمک ما به ارتقای حقوق‌بشر و هم ترویج مفاهیم حقوق‌بشری است و هم اینکه نشان داده شود که نقض حقوق‌بشر در برخی از کشورهایی که خود را عاری از نقض می‌دانند، به شدت وجود دارد و انتظار این است که اگر قرار است به موضوعات حقوق‌بشر پرداخته شود، به موارد نقض فاحش آن در این کشورها هم رسیدگی شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: موضوعی که بسیار واضح است، نقض فاحش حقوق‌بشر سایر کشورها و ملت‌ها توسط آمریکا و انگلیس است که نمونه مشخص آن ارائه تسلیحات کشنده به رژیم صهیونیستی است. این موارد باید مستندسازی شود و جامعه بین‌المللی باید این کشورها را پاسخگو کند.

او در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: ۹۹ درصد تسلیحات ارسالی به اسرائیل توسط آمریکا و آلمان تامین می‌شود. از نظر حقوق بین‌الملل و اخلاقی طرف‌هایی که به ارتکاب جنایت کمک می‌کنند، همدست و شریک تلقی می‌شوند.

ترور مقام افغانستانی یک اقدام تروریستی است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد «خلیل‌الرحمن حقانی» وزیر امور مهاجرین حکومت سرپرست افغانستان گفت: اتفاق رخ داده، یک اقدام تروریستی است و  ما هر اقدام تروریستی را محکوم می‌کنیم.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.