تحولات منطقه

۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰
کد خبر: ۱۰۳۵۳۴۶

با ایجاد بازار ارز تجاری میان صادر کننده و وارد کننده یعنی عرضه کننده و متقاضی ارز قراردادی به وجود می آید ودر این قالب دوره زمانی رفع تعهد برای صادرکننده، مشخص می شود و اگر از دوره زمانی عبور کند، تنبیهات مشخصی در نظر گرفته می شود.

سامانه معاملات ارز تجاری چگونه عمل می‌کند؟
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران با حضور در برنامه میز اقتصاد رسانه ملی ضمن تشریح فعالیت های  بازار ارز تجاری با بیان اینکه تمام گروه‌هایی که در بازار ارز اشخاص معاملات خود را انجام می دادند، از ۲۶ آذرماه از طریق بازار ارز توافقی یا همان بازار ارز تجاری معاملات خود را انجام خواهند داد  گفت : معاملات نیمایی نیز از ابتدای بهمن ماه به بازار ارز تجاری منتقل خواهد شد.

علی سعیدی  تصریح کرد: مهمترین مزیت بازار ارز تجاری آن است که تمام تقاضای خرید و فروش در یک سامانه مرکزی ثبت شده و هر صادرکننده و واردکننده با تمام طرف های معامله خود در قالب سامانه مذاکره می کنند و همزمان جورسازی سفارش‌ها نیز انجام می شود و در این بازار صادرکنندگان و واردکنندگان در خصوص نرخ ارز با هم رقابت می‌کنند و معامله نهایی بر اساس هم‌پوشانی پیشنهادات، انجام می‌شود.

وی افزود: در خصوص معاملات گروه‌هایی که در نیما هستند تا آخر دی ماه می‌توانند معاملات خود را در سامانه نیما انجام دهند، اما از ابتدای بهمن ماه تمام معاملات از جمله معاملات نیمایی به بازار ارز تجاری منتقل خواهد شد.

رئیس مرکز مبادله ارز و طلای ایران خاطرنشان کرد :از گذشته تاکنون در بازار ارز، یک بازار مربوط به ارز خدماتی و غیربازرگانی  و بازار دیگر نیز مربوط به معاملات ارز تجاری و بازرگانی بود. در بخش ارز بازرگانی مربوط به معاملات ارز تجاری، صادرکنندگان ارز خود را به فروش می رسانند و واردکنندگان هم ارز مورد نیاز خود را تامین می‌کنند. این بازار نیز خود دو بخش شامل بازار نیما و بازار اشخاص تقسیم می شود.

سعیدی افزود: به بیان بهتر صادرکنندگانی که تعهد داشتند ارز خود را در بازار نیما عرضه می کنند و برای فروش ارز از این بازار استفاده می‌کردند همچنین واردکنندگانی هم که مجاز به تامین ارز خود از نیما بودند برای تامین ارز در سامانه نیما معامله انجام می‌دادند. سایر گروه‌ها نیز در بازار ارز اشخاص فعالیت می کردند.
وی با تأیید نظرات برخی کارشناسان مبنی بر اینکه قیمت تمام شده ارز برای واردکننده تغییر معناداری نخواهد کرد، گفت: پیش از این نیز در بستر سامانه نیما،  قیمت به اضافه مبلغ دیگری می شد لذا از این منظر سامانه مذکور کاملاً معاملاتی نبود و بیشتر یک سامانه اطلاع‌رسانی بود و تضمینی برای اینکه معاملات براساس آن نرخ‌ها انجام شود، وجود نداشت. 

وی در توضیح سوالی در خصوص آثار راه اندازی بازار تجاری بر قیمت ارز با بیان اینکه تفاوت معنادار قیمتی متعاقب عملیاتی شدن بازار ارز تجاری رخ نمی دهد افزود: در حال حاضر ساختار جدیدی در حوزه ارزی در حال شکل‌گیری است و این بدین معناست که قرارداد به وجود خواهد آمد. چراکه پیش از این میان صادرکننده و واردکننده قراردادی وجود نداشت و در حال حاضر از نظر حقوقی و اجرایی تضمین می شود.  دوره زمانی رفع تعهد برای صادرکننده، مشخص است و اگر از دوره زمانی عبور کند، تنبیهات مشخصی در نظر گرفته می شود. 

سعیدی با بیان اینکه اگر صادرکننده با نرخ منطقی تری محصول خود را در بازار ارز تجاری به فروش برساند، این مهم به اقتصاد کمک می کند، گفت: برای مثال در صورتی که صنعت پتروشیمی و فولاد و صنایعی که در سامانه نیما فعالیت می‌کردند، بتواند با نرخ بهتری محصولات خود را به فروش برساند؛ آنگاه امکان سرمایه گذاری به وجود می‌آید. همچنین در سال‌های بعدی شرایط برای ارزآوری و توسعه پایدار فراهم می‌شود. لازم به تأکید است که پیش از این ارزش اقتصادی لازم در سامانه نیما وجود نداشته است. 

وی خاطرنشان کرد: صادرکننده اگر در بازاری شفاف ارز خود را با قیمت معقول بفروشد و ریال را به موقع دریافت کند، در این بازار فعالیت می‌کند. البته صادرکنندگانی که ارز اشخاص داشتند، ارز خود را در بازار دیگری عرضه می کردند و تفاوت چندانی برای آنها رخ نمی‌دهد، چراکه آنها در نیما فعالیت نمی‌کردند.

وی در توضیح مکانیزم ارز توافقی گفت: مکانیزم فعلی که در قالب بازار ارز توافقی شناخته می شود، به معنای آن است که خریدار و فروشنده قیمت خود را اعلام می‌کنند و اینگونه معامله برحسب وجود طرف دیگر شکل می‌گیرد. در پایان روز نیز میانگین موزون نرخ براساس معاملات روز اعلام می شود. لذا این امر مبنایی برای قیمت نقد رسمی است که متعاقب آن قراردادهای دیگری همچون سلف و فوروارد ارزی طراحی شده است که برای صادرکنندگان و واردکنندگان امکان برنامه ریزی تأمین مالی و تأمین ارز را به وجود می آورد.

وی با بیان اینکه مجموعه ای از عوامل بر بازار ارز از جمله عوامل روانی تأثیرگذار است، گفت: پس از شکل گیری این بازار به پایداری قیمتی خواهیم رسید و پایداری قیمت نیز نیازمند سرمایه‌گذاری است. هرچند ممکن است در کوتاه مدت تأثیر قیمتی داشته باشد، اما حرکت رو به بهبود است. 

رئیس مرکز مبادله ارز وطلای ایران با اشاره بیان اینکه این مرکز بازاری است که تحت نظارت بانک مرکزی عمل می‌کند و فلسفه وجودی آن سیاست‌گذاری، تنظیم‌گری است و نظارت از عملیات بازار منفک شده است تسریح کرد: در ساختار جدید که با قانون جدید بانک مرکزی نیز متناسب است، مرکز مبادله ارز و طلای ایران، عملیات بازار را بر عهده دارد و بانک مرکزی نیز وظایف مربوط به سیاستگذاری، تنظیم‌گری و نظارت بر بازار را چه در حوزه ارز و چه در زمینه طلا انجام می‌دهد.

سعیدی یادآور شد: مرکز مبادله تاکنون حراج‌های شمش و سکه طلا را برگزار کرده است. لذا این مرکز در هفته نسبت به برگزاری سه نوبت حراج سکه اقدام می‌کند و روز گذشته نیز هم چهل و هشتمین حراج سکه طلا برگزار شد.

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران اظهار داشت: با توجه به برگزاری ۴۷ حراج سکه طلا در این مرکز، نزدیک به ۱۹۲ هزار نفر از تمام استان‌ها موفق به خرید سکه شده‌اند که در مجموع نیز ۵۹۰ هزار سکه به فروش رفته است. در حراج‌های شمش طلا نیز تاکنون بیش از ۱۳ تن طلا معامله شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.