بهگزارش قدس آنلاین، آرش نجفی، رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران و رییس انجمن بهینه سازی با اشاره به کسری ۳۰۰ میلیون مترمکعبی گاز، ابراز کرد: رییس جمهور از مردم خواسته که ۲ درجه دمای محیط را کاهش داده و اینگونه مصرف را ۶۰ میلیون مترمکعب کاهش دهند؛ اما سوال اینجاست که مابقی ۲۴۰ میلیون مترمکعب کسری قرار است چگونه تامین شود؟ جبران این کسری که در اختیار دولت بوده و باید توسط دولت انجام شود. برای این بخش دولت چه برنامه ای دارد.
ناچار به تجدید نظر در حکمرانی انرژی هستیم
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: ما سالهاست که در فصلهای مختلف با ناترازی انرژی روبهرو شدهایم و هر بار با برنامههایی از آن گذشتهایم، اما واقعیت این است که ما ناچار به تجدید نظر در سیستم حکمرانی انرژی هستیم و باید ضمن مدیریت و اصلاح الگوی مصرف گاز، روی توسعه نیروگاههای برق تجدیدپذیر با مدلهای مالی و مشارکتی جذاب تمرکز کنیم.
رییس انجمن بهینه سازی با اشاره به عدم اجرای قوانین و طرح هایی که می توانست به مدیریت مصرف انرژی در کشور کمک کند، گفت: مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بر صرفهجویی مصرف انرژی از مسیر استانداردسازی ساختمانها تمرکز دارد. اما متاسفانه این قانون هیچگاه نه از سوی ناظر قانونی و نه حتی در سازمان نظام مهندسی جدی گرفته نشده است. جالب است که اگر پنجرههای قدیمی را با پنجرههای عایقدار جایگزین میکردیم، فقط با اصلاح پوسته ساختمانها میتوانستیم روزانه تا ۶۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفهجویی کنیم.
وی با اشاره به اینکه در ایران ۲۱ میلیون دستگاه بخاری فعال داریم، ادامه داد: عمده این بخاریها در خانههای فاقد عایق حرارتی میسوزند و در بهترین حالت راندمان آنها زیر ۶۰ درصد است. ما از سالهای پیش طرح تعویض بخاریهای فرسوده با بخاریهای دارای راندمان بالا را داشتیم. این طرح ۲۴ آذر ۱۳۸۸ در دفتر معاون اول ریاستجمهوری طرح شد و همچنان در دفتر معاون اول رئیسجمهوری مطرح است، اما پیگیری و اجرا نمیشود.
نجفی ادامه داد: همچنین بهینهسازی و اصلاح ۲ میلیون موتورخانه کشور نیز که قرار بود هزینه آن را دولت بپردازد، سالهاست به فراموش سپرده شده، در حالی که در دوره سرما با اصلاح بخاریها روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب و با اصلاح موتورخانهها روزانه تا ۹۰ میلیون مترمکعب در مصرف گاز کشور صرفهجویی میشود.
ارزش بنزین امروز یک سنت هم نیست
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید: تنها چیزی که دولت در طول سال های گذشته یاد گرفته مدیریت تمامی بخش ها از طریق افزایش قیمت است. این در حالی است که تجربه سال های گذشته نشان می دهد که تنها با قیمت نمی توان مصرف را کاهش داد.
نجفی به افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ اشاره ای کرد و گفت: در آن سال که قیمت دلار ۹ هزار تومان بود و دولت قیمت بنزین را به ۳ هزار تومان یا همان ۳۰ سنت افزایش داد. در واقع در آن موقع ما در ایران بنزین را به قیمتی نزدیک به قیمت فوب خلیج فارس در کشور عرضه می کردیم؛ اما در اسفند همان سال قیمت دلار به ۱۹ هزار و ۸۰۰ تومان رسید و ارزش دلاری بنزین به ۱۴ سنت افت کرد. سوال من این است که آیا ناموفق بودن دولت در کنترل نرخ تورم و دلار به معنای ارزانی سوخت در ایران است؟
وی بیان کرد: حالا که دلار به قیمت ۷۶ هزار تومان رسیده ارزش دلاری بنزین دیگر یک سنت هم نیست. دلیلش هم این است که ارزش پول ملی در طی این سال ها به شدت افت کرده است.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حجم بالای قاچاق بنزین در کشور، افزود: بر اساس ادعای مسولین روزانه یک تا ۲ میلیون بنزین به خارج از کشور قاچاق می شود. چنین حجم از قاچاقی در سیستمی که همه چیز آن در اختیار دولت است، چطور ممکن می شود.
رگلاتوری برق در کما
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران اهمیت تشکیل یک نهاد تنظیم گر و خروج دولت از تصدی گری در حوزه انرژی را مورد اشاره قرار داد و گفت: ۹ سال بود که پیگیری رگلاتوری در صنعت برق بودیم. ۳ پیش طرح رگلاتوری را تمام کرده و آن را به مجلس بردیم. در آن روزها یکی از معاونین وقت وزارت نیرو محل دبیرخانه را به وزارت نیرو تغییر داد که مورد مخالفت قرار گرفت. پیشنهاد این بود که شورای رقابت دبیرخانه و محل گفتوگوی این نهاد تنظیم گر باشد. حالا از حدود ۳ سال پیش وزارت نیرو وقت لایحه را برگردانده و خبری از تشکیل رگلاتوری در این صنعت نیست.
وی با اشاره به این نکته دلیل اصلی ناترازی های برق در نیمه دوم سال نبود سوخت لازم است، گفت: زیرساخت های لازم جوابگوی تولید ۷۰ هزار مگاوات برق است. اما تا زمانی که رگلاتوری و یک نهاد تنظیم گر را در حوزه های انرژی نداشته باشیم مشکلات و ناترازی ها در این حوزه ادامه خواهد داشت و سرمایه اجتماعی را از دست خواهیم داد.
بزرگترین استراتژی تولید، کاهش مصرف انرژی است
نجفی ادامه داد: بر اساس سند چشم انداز بیست ساله قرار بود که تا سال ۱۴۰۴ به کشور اول منطقه تبدیل شویم؛ اما شاهد هستیم که چقدر از این هدف تعیین شده عقب ماندیم. حالا هم یک فرصت داریم و آن این است که بخش خصوصی را با چنگ و دندان حفظ کنیم.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران همچنین با بیان این جمله که بزرگترین استراتژی تولید در بسیاری از کشورها، کاهش مصرف انرژی است، اظهار کرد: شرایط بحرانی و مصرف بالای انرژی یک فضای مساعد کسب و کار برای بهینه سازی در کشور ایجاد کرده است. ما امروز باید به آن به عنوان یک تجارت ویژه و پر سود نگاه کنیم و از این فرصت استفاده کنیم.
منبع: بازار
نظر شما