هفتمین اجلاسیه تولیتهای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی، صبح روز گذشته با حضور آیتالله احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی در بارگاه مطهر امام رضا(ع) برگزار شد.
در این اجلاسیه که به میزبانی آستان قدس رضوی و با شعار «آستانهای مقدس، کانون علم و معنویت» برگزار شد، علاوه بر تولیت آستان قدس رضوی، تولیتهای آستانهای مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) در قم، آستان مقدس حضرت احمد بن موسی(ع) شاهچراغ در شیراز، آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهر ری و آستان مسجد مقدس جمکران در قم حضور داشتند.
تقویت باورها و اعتقادات دینی
تولیت آستان مقدس احمد بن موسی(ع) شاهچراغ در این اجلاسیه گفت: توجه به تقویت باورها و اعتقادات دینی و انقلابی برای سنین و فرهنگهای مختلف و توجه به مبانی مهمی همچون نظام امامت، ولایت و مهدویت مهمترین عامل در زمینه خنثیسازی توطئههای دشمنان و مبارزه با آنان است.
حجتالاسلام ابراهیم کلانتری با بیان اینکه انقلاب اسلامی ملت ایران به رهبری امام خمینی(ره) و مبارزه با حکومت ظالم رژیم طاغوت بر اساس همین باورهای دینی، مذهبی و اعتقادات انقلابی صورت گرفت، افزود: امروز هم نیازمند این هستیم همین باورها و اعتقادات دینی و انقلابی را در نسل جوان جامعه و آیندهسازان ایران اسلامی بیش از پیش تقویت کنیم.
وی با اشاره به اینکه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه امامزادگان(ع) و مساجد در ایران اسلامی با تمامی ظرفیتها و مخاطبانی که در طول سال دارند، علاوه بر شبکهسازی مؤثر و گسترده، فرصت بیبدیلی را در اختیار دستاندرکاران امور معنوی و مذهبی قرار داده است، اظهار کرد: برگزاری چنین اجلاسیههایی در میان اعتاب مقدسه و بقاع متبرکه ایران اسلامی فرصت ارزشمندی است و باید در این گونه جلسات با شناخت وضعیت کشور و منطقه و اوضاع حساس کنونی جهان اسلام، به مسئلهمحوری و موضوعمحوری در کار و فعالیت آستانهای مقدس و بقاع متبرکه پرداخته شود.
انقلابی به نام فضای مجازی
تولیت آستان مقدس احمد بن موسی(ع) به موضوع فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به عنوان انقلابی در عرصه ارتباطات فردی و اجتماعی که در ابعاد مختلف زندگی بشر اثرگذاری قابل توجهی دارد نیز اشاره و خاطرنشان کرد: فضای مجازی امروز واقعیتی است که در زندگی انسانها و از جمله جوانان ایرانی حضور دارد و با همه شرایط و ویژگیهایش نباید از محاسن و معایب آن غفلت کرد.
وی یادآور شد: امروزه نمیتوان از شناخت مخاطب و جامعه هدف به ویژه جوانان و نوجوانان در عرصههای مختلف از جمله در بحث زیارت و حضور در آستانهای مقدس و بقاع متبرکه غافل شد زیرا این مخاطب امروزی و نسل جوان ذائقه، باور و سلیقه خاص خود را دارد که نیازمند کار تخصصی برای آنان در بیان مفاهیمی همچون زیارت، مهدویت و جبهه مقاومت هستیم.
انتقال تجربهها میان آستانهای مقدس
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) نیز در این اجلاسیه به انتقال تجربهها میان آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در زمینههای مختلف مانند حفظ و کاربری موقوفات، تنظیم مباحث سخنرانیها و کارهای فرهنگی و معارفی، تشکیلات مربوط به خدمت خدام، امکانات رفاهی برای زائران، مدیریت مسائل مربوط به زائران و... تأکید کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر گفت: قوانین، مقررات و ضوابط بسیاری در فعالیتهای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در زمینههای گوناگون وجود دارد که با انتقال تجربیات بین این اعتاب مقدس میتوانیم شاهد بهبود عملکرد در خدمترسانی به زائران باشیم.
وی ادامه داد: با توجه به مناسبتهای مختلف مذهبی و دینی در طول سال و حضور زائران مختلف در آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در کشور میتوان با تعامل سازنده و انتقال این تجربهها، کارهای اثرگذار بیشتری برای خدمترسانی به زائران انجام داد.
توجه به هوش مصنوعی و فناوریهای جدید
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در ادامه خاطرنشان کرد: توجه به مسائل روز جهان اسلام از جمله لبنان، سوریه، جبهه مقاومت و... بسیار مهم است و نباید از شناخت صحیح و درست این گونه موضوعات مهم در شرایط فعلی با توجه به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی غفلت کنیم. وی همچنین به تعمیق روابط سازنده میان اعتاب مقدس ایران اسلامی با اعتاب مقدس جهان اسلام در عراق، سوریه، مصر و... اشاره کرد و یادآور شد: با برنامهریزی و تعامل سازنده میان آستانهای مطهر و اعتاب مقدس ایران اسلامی با آستانهای مقدس جهان اسلام میتوان به موفقیتهایی در راستای تعمیق روابط و مناسبتهای مذهبی و دینی و خدمترسانی بهتر به زائران این اماکن متبرکه بیش از پیش دست یافت.
ایشان در زمینه تأثیر استفاده از هوش مصنوعی و فناوریهای نوین بر عملکرد و فعالیتهای آستانهای مقدس اشاره و خاطرنشان کرد: باید از این گونه امکانات و فناوریهای نوین در فعالیت آستانهای مقدس و در زمینههای مربوط به زیارت و زائر، خدمترسانی بهتر به زائران، معرفی اماکن متبرکه و... با کاربری صحیح و درست استفاده کرد. شناخت دقیق مسائل و اوضاع داخلی کشور، شناخت مسائل بینالمللی و جهان اسلام، توجه به اقتصاد زیارت، ترویج و مطرح کردن موضوعات معارفی و دینی با توجه به بیان سنتهای الهی برای زائران، مسئولان و مدیران کشور در این گونه آستانهای مقدس، توجه به بیان صحیح و درست و عمل کردن به مواضع و منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضعگیریهای آستانهای مقدس در موضوعات گوناگون و... از دیگر موارد مطرح شده از سوی تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در این اجلاسیه بود.
تعریف نظام موضوعات و اولویتبندی آنها
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی نیز در این اجلاسیه اظهار کرد: آنچه در برگزاری این گونه اجلاسیهها ضروری به نظر میرسد، توجه به تعریف نظام موضوعات مختلف و اولویتبندی کردن آنها برای بررسی و بحث و گفتوگو و دریافت نظرات و دیدگاههاست.
حجتالاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب ادامه داد: فعالیتها و کارهای خوبی میان آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در کشور و در موضوعات مرتبط با بحث زیارت و زائر انجام میشود و اولویتبندی و توجه به این موارد و دریافت دیدگاههای مسئولان این اماکن متبرکه و آستانهای مقدس پیش از برگزاری اجلاسیه اصلی میتواند ثمرات قابل توجهی داشته باشد.
شرایط استثنایی حج سال۱۴۰۳
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در بخش دیگری از سخنانش به شرایط استثنایی حج تمتع سال۱۴۰۳ اشاره کرد و افزود: حج امسال که با بیانات گهربار رهبر معظم انقلاب اسلامی به نام حج برائت مطرح شد، دارای شرایط خاص و استثنایی بود که در طول تاریخ برگزاری مراسم حج در کشور عربستان و نحوه برخورد کارگزاران کشور عربستان سعودی با ایرانیان بیسابقه بود.
وی ادامه داد: اعمال بسیاری از محدودیتها از جمله اخراج ۶ زائر ایرانی از مراسم حج تمتع و همچنین اخراج سه ایرانی از مراسم عمره مفرده که تاکنون سابقه نداشته است و برخی مراقبتهای ویژه دیگر از جمله شرایط خاص بود که در حج تمتع و عمره مفرده امسال شاهد آن بودیم.
حجتالاسلام والمسلمین نواب یادآور شد: با همه این شرایط، برگزاری جلسات بزرگداشت یاد و خاطره رئیس جمهور شهید مرحوم آیتالله رئیسی، برگزاری باشکوه دو مرحله انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران، برگزاری مراسم باشکوه برائت از مشرکین، ابلاغ پیام و روح واقعی حج با توجه به پیام و منشور ترسیم شده از سوی رهبر معظم انقلاب و... از موفقیتها و دستاوردهای برگزاری باشکوه حج در سال جاری بود، همچنین از دیگر موفقیتهای اخیر در فعالیتهای حج و زیارت، انجام پرواز هواپیما برای زائران عمره مفرده از ایران به مقصد فرودگاه طائف از همین هفته جاری است.
توجه به مسجد مقدس جمکران و نیمه شعبان
تولیت آستان مسجد مقدس جمکران هم در این اجلاسیه به حضور حدود ۲۵ میلیون زائر از اقصی نقاط کشور و حتی برخی از کشورهای خارجی اشاره و بیان کرد: مسجد مقدس جمکران امروز به عنوان یک پایگاه و مرکز مهم شیعی و اسلامی مورد توجه بسیاری از زائران مختلف در سنین و اقشار گوناگون است و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز ظرفیت حضور سالانه ۶۰ تا ۱۲۰ میلیون زائر در این مکان مقدس را بیان کردهاند.
حجتالاسلام سید علیاکبر اجاقنژاد ادامه داد: حدود هزار و اندی سال از تأسیس و ساخت مسجد مقدس جمکران میگذرد اما از حدود ۷۰ سال اخیر تاکنون روی آوردن و شناخت بیشتر این مسجد و اقبال مردم، شیعیان و مسلمانان به آن افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه تقریباً بیشتر افرادی که از داخل و یا خارج از کشور برای زیارت حرم مطهر امام رضا(ع) به مشهد مقدس مشرف میشوند، به زیارت مسجد مقدس جمکران در قم میآیند، افزود: ما هم اکنون از بین شیعیان و مسلمانان برخی از شهرهای دوردست و بسیار سردسیر کشور روسیه زائر مسجد جمکران داریم و این نشاندهنده توجه روزافزون به این مکان مقدس است.
تولیت آستان مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: نیمه شعبان و مسجد مقدس جمکران ظرفیت بالایی در بیان مسائل مهم شیعه و اسلام ناب محمدی دارد که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
تشویق به حضور در مسجد جمکران در بین اعتاب مقدس
وی با بیان اینکه دشمنان اسلام ناب محمدی به ویژه دشمنان مکتب اهل بیت(ع) همیشه در فکر توطئه و ضربه زدن به ایران اسلامی هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به رشد روزافزون امکانات و قابلیتهای فضای مجازی در سطح ارتباطات انسانها، امروزه توجه به مسائل مهمی همچون تعمیق باورهای دینی و اسلامی، زیارت، پدیده راهپیمایی اربعین حسینی، مسئله اعتکاف در میان نسل جوان و نوجوان و... میتواند جوانان کشور را در مقابل توطئههای دشمنان ثابت قدم و استوار نگه دارد.
حجتالاسلام والمسلمین اجاقنژاد با اشاره به تقارن نزدیک ایام نیمه شعبان با دهه فجر و روز ۲۲ بهمن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در سال جاری بیان کرد: توجه به حمایتهای مردمی در شرایط خاص کشور و منطقه از اهمیت بسزایی برخوردار است و همچنین در زمینه روی آوردن به زیارت این مسجد مقدس امروزه اقشار مختلفی در میان آحاد مردم وجود دارد.
وی ادامه داد: دانشجویان، دانشآموزان، طلاب جوان، خانوادهها، سربازان و نیروهای مسلح، استادان دانشگاهها، کارمندان، کسبه و بازاریان و... در فرصتهای پیش آمده زائر مسجد مقدس جمکران هستند به گونهای که سال گذشته حدود ۳ میلیون و ۹۰۰ زائر در ایام نیمه شعبان داشتهایم.
تولیت آستان مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: به همین دلیل پیشنهاد میشود تولیتهای محترم آستانهای مقدس و یا نمایندگان و تشکلهای آنان در ایام نیمه شعبان در مسجد جمکران حضور یابند و بزرگوارانی همچون نمایندگان معزز ولی فقیه در استانها، ائمه جمعه سراسر کشور و... همگان باید نسبت به تشویق و ترغیب گروههای مختلف مردمی در این ایام برای حضور در این مسجد و شرکت در راهپیمایی حرم تا حرم در شهر قم اقدام کنیم تا علاوه بر رکوردشکنی حد نصاب حضور زائران تا حدود ۵ یا ۶ میلیون زائر جمکران، شاهد جلوه باشکوهی از دلدادگی محبان امام زمان(عج) به ساحت بزرگوار آن ذخیره الهی در ایام نیمه شعبان سال جاری باشیم.
توجه به دیدگاههای رهبر معظم انقلاب از سوی اعتاب مقدس
تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) هم در این اجلاسیه بر توجه بیش از پیش به منویات و نظرات رهبر معظم انقلاب اسلامی در موضعگیریها و بیان دیدگاههای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی تأکید کرد.
حجتالاسلام سیدمحمد سعیدی ادامه داد: از دیگر موارد مهم در فعالیت آستانهای مقدس و بقاع متبرکه توجه خاص به مسائل کلان و موضوعات مربوط به آستانهای مقدس است که به طور ویژه و خاص باید به آن پرداخته شود. با بررسی مشترکات موجود و ایجاد یک رابطه و تعامل سازنده، منطقی، مستدل و پویا با این اماکن متبرکه میتوان از برکات همافزایی اعتاب مقدس جهان اسلام بیش از پیش برخوردار شد.
گزارش نمایندگان آستانهای مقدس و بقاع متبرکه در موضوعات جهاد تبیین، مهدویت و جبهه مقاومت، کاربستهای هوش مصنوعی در آستانهای مقدس، طرح تحول اجلاسیه با رویکرد مسئلهمحوری، قرائت و امضای متن بیانیه پایانی اجلاسیه هفتم و... از دیگر برنامههای پیشبینی شده در برگزاری این اجلاسیه بود.
نظر شما