چراغ اولش را سال ۸۶ چند صد متر دورتر از حرم مطهر آقا(ع) روشن کردند. از کیلومترها آنطرفتر از مشهد و خراسان آمده بودند تا به عشق حضرت شمسالشموس(ع) به زائرانش خدمت کنند.
موکبشان سه سال گذشته به حرم مطهر نزدیکتر از همیشه شده و نام موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین برای آنهایی که در ایام خاصی از سال از صحن کوثر به حرم مشرف شدهاند، نامی آشنا بوده است.
امروز روایت حضور این گروه از خادمان ارادتمند حضرت(ع) را که چندی پیش همزمان با دهه فاطمیه در خدمت زائران بودند نقل میکنیم.
سالی چند بار خادم آقا(ع) میشویم
با سلام و صلوات دیگ شلهزرد را جابهجا کردند و دانه دانه ظرفهای سفید چیده در سینی پر شد از عطر دارچین و زعفران و گلاب؛ این خوشرنگِ خوشبو. سینیها یکی یکی به نوبت تکمیل شد تا چند متر آنطرفتر از دریچهای کوچک، میان زائرانی که برای گرفتن نذری به صف شده بودند، تقسیم شود. دیگ اول تمام نشده دومی سر رسید و سومی و چهارمی و... هم در نوبت بودند تا میانوعده زائران باشند. این دیگها سه نوبت در سال در مشهد برپا میشود. موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین هر سال ایام شهادت و ولادت امام هشتم(ع) و دهه فاطمیه میهمان مشهدالرضا(ع) میشوند تا میزبان زائران حریم حرمش باشند. البته آنها یک نوبت خدمت خاص دیگر هم دارند. این گروه سالی یکی دو بار لباس سبز خدمت در چایخانه حضرتی را هم به تن میکنند.
طاهر عالَمی، مسئول این موکب گفت: «۱۷ سال است برای آقا علی بن موسیالرضا(ع) موکبداری میکنیم. ایام فاطمیه، شهادت و ولادت حضرت(ع)، موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین را برپا میکنیم. هر زمان هم قسمت شود برای خدمت در چایخانه حرم مطهر میآییم. همین ۲۰ روز پیش هم در چایخانه صحن کوثر بودیم».
اگر امسال در دهه فاطمیه از صحن کوثر به حرم مطهر مشرف میشدید، کنار موکبهای کوچک و بزرگی که آنجا به پا شده بود، نام موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین هم به چشمتان میخورد. امسال هم این گروه مثل همیشه دو سه روز زودتر راه افتاده بودند تا سه روز چهارشنبه تا جمعه را در ایام فاطمیه از زائران پذیرایی کنند.
راهی که باید ادامه پیدا کند
خادمان این موکب کارهای فرهنگی را هم چاشنی کارشان کرده بودند. با همین گروهی که امسال برای دهه فاطمیه به مشهد آمده بودند، یک گروه سرود ۱۲نفره از دختران نوجوان زائر اولی هم همراه شده بودند و در حرم مطهر اجرای برنامه داشتند.
اعضای موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین در کار خیر هم جلودار هستند و چه کمکهایی که با نام امام رئوف(ع) به هماستانیهایشان نکردهاند. از کمک به مردم مناطق محروم تا تأمین جهیزیه نوعروسها، از تأمین خوراک و پوشاک زمستانی تا کمک به درمان بیماران نیازمند و... هرجا دستشان رسیده کمک کردهاند.
برپایی این موکب هم نه فقط به همت خادمیاران اینجا که به کمک جمعی ۲-۳ هزار نفره در استان قزوین میسر شده است. قطره قطره را روی هم گذاشتهاند تا این دریای مهربانی و کرامت شکل گرفته است. عالمی در اینباره گفت: «ماهانه برنامه داریم و مبالغی جمعآوری میکنیم. حسینیهای به نام امام رضا(ع) در شهرمان داریم و در بعضی ایام، این موکب را در قزوین به پا میکنیم. ما میخواهیم موکب خادمین امام رضا(ع) همیشه پابرجا بماند، برای همین پول روی هم گذاشتهایم و در حال خرید مزارعی برای تأمین هزینههای آن هستیم تا وقف شود و نسل بعد ما هم بتوانند این موکب را بگردانند».
او درباره حضور زائران قزوینی و توجهشان به این موکب نیز چنین گفت: «خیلی از هماستانیهای ما میآیند و به عنوان نذری به موکب کمک میکنند که ما این مبالغ را هم برای خریدهای ثانویه استفاده میکنیم. البته هزینههای اصلی در همان قزوین تأمین میشود. هدف همه ما خدمت است. یک نفر پا پیش میگذارد و بانی میشود و بقیه پشت سرش هستند. هیچکس بدون اینکه کمکی کند اینجا نیامده است. هرکس به قدر بضاعتش کمک کرده و خیران هم در کنار ما بودهاند».
عالمی حس خدمت برای زائران مشهدالرضا(ع) را چنین توصیف کرد: «امام رضا(ع) فرمودهاند هرکس من را یکبار زیارت کند، سه جا او را درمییابم. کسی که برای خادم شدن اینجا بیاید انگار با امام رضا(ع) رابطه اخوت دارد. وجود حضرت(ع) برکت و بارگاهش بابالحوائج است. من هم خوشبختی جوانان را از آقا خواستهام و سلامتی همه مردم بهخصوص ملت لبنان و همه جبهه مقاومت».
پذیرایی با غذاهای محلی
چند متری ورودی موکب هم یک دستگاه پخت نان گذاشته بودند که تازه خاموش شده بود. بسته بسته نان آماده روی هم چیده شده و قرار بود به موکبهای دیگر ارسال شود. عالمی گفت: «روزی ۶ هزار نان پخت میکنیم که هم در موکب خودمان و هم در موکبهای اطراف استفاده میشود».
هنوز بساط شله زرد تمام نشده در قسمت دیگری از موکب عدهای مقدمات ناهار را فراهم میکردند. میانوعدههایی که خادمان این موکب برای زائران آماده میکنند تابستانها خنک است و زمستانها گرم. در فصل گرما شربت و بستنی به دست زائران میدهند و در فصل سرما آنها را به کاسهای آش گرم، شله زرد و حلیم قزوینی میهمان میکنند.
غذاهای اصلی را هم معمولاً از میان غذاهای محلی خودشان انتخاب میکنند. یک روز زائران را با کوفته قزوینی پذیرایی میکنند و یک روز با قیمه نثار. حلوا و باقلوای قزوینی را هم در مناسبتهای مختلف میپزند؛ «معمولاً همیشه در این موکب سه وعده صبحانه، ناهار و شام و دو میانوعده برای زائران آماده میکنیم. این زائران به قدر کافی انرژی روحی دارند، ما به انرژی جسمیشان کمک میکنیم».
خادمین امام رضا(ع) قزوین در این ۱۷ سال گرداگرد حریم حرم حضرت(ع) را گشتهاند. سال اول میدان ۱۵ خرداد بودند، چند سال هم میدان شهدا مستقر شدند، باغ رضوان و پیرپالاندوز و ... را تجربه کردند و حالا سه سالی است ورودی صحن کوثر جا خوش کردهاند. هرجا رفتهاند تمام این بند و بساط و دم و دستگاه را هر سال با خود به زادگاهشان برده و دوباره به مشهد آوردهاند؛ اما این کار برایشان آسان نبوده است. عالمی گفت: «تمام این تشکیلات را هر دفعه میبریم و دوباره میآوریم. حتی بیشتر مواد غذایی را هم از قزوین میخریم و اندک مواردی را از مشهد تهیه میکنیم. فضای موکب و امکاناتی که حرم مطهر در اختیارمان قرار داده خوب است اما اگر برای هر استان یا موکبی یک محل ثابت یا انباری در نظر بگیرند خیلی بهتر است».
هرچه گفتند نیاورید من گفتم میآوریم
موکب خادمین امام رضا(ع) استان قزوین یک تفاوت دیگر هم با سایر موکبها داشت. آن هم در نوع و جنس خادمان که البته مخالفتهایی هم داشته، اما عالمی پای حرفش ایستاده و گفته بود الا و بالله این گروه هم باید باشند. گروهی ۶۰ نفره از زنان و دختران استان قزوین که پا به پای ۱۶۰ نفر از مردان موکب زیر پرچم امام رضا(ع) برای خدمت به زائرانش کار میکردند. عالمی گفت: «خیلیها با حضور بانوان در این موکب مخالف بودند. هرچه گفتند نیاورید من گفتم میآوریم. مگر امام حسین(ع) خانوادهاش را همراه خود نکرد؟ خانمهای ما هم پا به پای ما هم در قزوین و هم در مشهد در رکاب خدمت به ائمه(ع) تلاش میکنند».
۶۰ نفری آمده بودند تا کمک کنند. چه اینجا در گوشهای از موکب و چه حتی در محل خوابگاهشان. برنج پاک میکردند، پیاز پوست میکردند، غذا درست میکردند و... هرکاری از دستشان برمیآمد انجام میدادند، دقیقاً مثل همیشه و در همه مناسبتهایی که موکبشان به پا میشود؛ «کار و کمک زنان و دختران موکب زیبایی خودش را دارد. حضور بانوانی که همراه ما هستند، اشخاص دیگری را هم ترغیب میکند تا خادم امام رضا(ع) شوند و این بسیار ارزشمند است».
میان این دویست و چند خادم موکب تعداد انگشتشماری از نوجوانان هم بودند تا کنار دست بزرگترهایشان رسم خدمت به زائران را بیاموزند. باور مسئول این موکب بر این بود این بچهها در آینده جا پای والدینشان میگذارند و چراغ موکب خادمین امام رضا(ع) قزوین را روشن نگه میدارند؛ «باید همه این مسائل برای بچهها فرهنگسازی شود. نماز اول وقت، ادب و احترام به بزرگترها، برخورد صحیح با زائر و دیگران، نگهداشتن احترام لباسی که برای خدمت میپوشند، بچه باید همه اینها را ببیند و بیاموزند. آنها باید ببینند مادر و پدرش اینجا چه کاری را و چرا انجام میدهد تا یاد بگیرد».
نظر شما