تحولات منطقه

کارشناس انرژی: اتصال مستقیم گازی بین ایران با روسیه از طریق خط لوله در دریای خزر و اتصال خط لوله گازی بین ایران و هند از طریق دریای عمان بهترین مسیر برای تحقق رویای ایران در زمینه تبدیل شدن به هاب گازی منطقه و تامین پایدار انرژی در منطقه است.

پازل تبدیل ایران به هاب گازی منطقه/ همکاری منطقه ای کلید موفقیت مسیر ترانزیت گاز شمال به جنوب است
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

حسین حیدریان کارشناس انرژی در رابطه با اهمیت استراتژیک خط لوله شمال جنوبی ایران برای اتصال گاز روسیه و ایران به هند گفت: موقعیت استراتژیک ایران و منابع گاز طبیعی فراوان ایران را به عنوان یک بازیگر محوری در تجارت انرژی منطقه ای قرار می دهد. مسیر ترانزیت گاز شمال-جنوب، که تامین کنندگان گاز در شمال مانند روسیه را به مصرف کنندگان گاز در جنوب و شرق مانند هند، پاکستان و عراق متصل می کند، محور این چشم انداز است. توسعه و بهره برداری موثر از این مسیر برای ایران حیاتی است تا به یک هاب گاز منطقه ای کلیدی تبدیل شود و در نتیجه نفوذ اقتصادی و ژئوپلیتیکی آن را افزایش دهد.

وی در ادامه گفت: مسیر گاز شمال-جنوب برای اتصال مصرف کنندگان مهم گاز مانند هند، پاکستان و عراق با تولیدکنندگان بزرگ گاز مانند روسیه طراحی شده است. این ارتباط نه تنها جریان گاز طبیعی را تسهیل می کند، بلکه وابستگی متقابل اقتصادی و همکاری های منطقه ای را نیز ارتقا می دهد. ایران با خدمت به عنوان کریدور ترانزیتی می‌تواند نقش مهمی در تامین نیازهای روزافزون انرژی این کشورها ایفا کند و در نتیجه بازارهای انرژی منطقه را تثبیت و تقویت کند. تنها نقطه جدایی فعلی عدم اتصال مستقیم گازی ایران به روسیه و هند است که با تکیه بر خط لوله در دریا کاملا امکان‌پذیر است.

حیدریان در ادامه با اشاره به تاکید برنامه هفتم توسعه در زمینه تبدیل شدن به هاب گازی گفت: برنامه هفتم توسعه ایران بر تقویت تجارت انرژی از طریق افزایش تعاملات گازی تاکید زیادی دارد. این شامل واردات گاز از کشورهای شمالی و صادرات آن به کشورهای شرقی و جنوبی است. مسیر ترانزیت گاز شمال-جنوب جزء لاینفک این طرح است، زیرا هدف آن تقویت حجم تجارت انرژی ایران، تنوع بخشیدن به بازارهای صادرات انرژی این کشور، و تضمین یک جریان درآمد پایدار از عوارض ترانزیت و صادرات گاز است.

حسین حیدریان افزود: روسیه پیشنهاد ارتباط مستقیم گازی از طریق خط لوله در دریای خزر را پیشنهاد داده است و در طرف دیگر نیز ایران امکان اتصال مستقیم گازی به هند را از طریق دریای عمان کاملا فراهم است. بنابراین اتصال مستقیم گازی بین ایران با روسیه از طریق خط لوله در دریای خزر و اتصال خط لوله گازی بین ایران و هند از طریق دریای عمان بهترین مسیر برای تحقق رویای ایران در زمینه تبدیل شدن به هاب گازی منطقه و تامین پایدار انرژی در منطقه جنوب شرق آسیا و غرب آسیا از مسیر ایران و با توجه به نقطه ژئوپلتیکی ایران است که باید هر چه سریع‌تر در جهت تحقق آن، اقدامات مقتضی انجام پذیرد.

این کارشناس انرژی در رابطه با مزیت ارتباط مستقیم ایران به هند و روسیه برای این دو کشور مهم علاوه بر ایران اظهار کرد: همکاری منطقه ای کلید موفقیت مسیر ترانزیت گاز شمال به جنوب است. ایران باید فعالانه با کشورهای همسایه، سازمان‌های منطقه‌ای و ذینفعان بین‌المللی برای ایجاد ائتلاف گسترده‌ای از حمایت از این پروژه تعامل کند. ابتکارات مشترک، سرمایه گذاری های مشترک و انجمن های منطقه ای می توانند گفتگو را تسهیل کنند، به چالش های مشترک رسیدگی کنند و منافع مشترک را ارتقا دهند. ارتباط مستقیم هند به روسیه و روسیه به هند از مسیر ایران چه در بخش ترانزیت گاز چه در بخش ترانزیت کالا برای هر سه کشور دارای مزایای فراوان اقتصادی، سیاسی، امنیتی است و همچنین همکاری این سه کشور با یکدیگر را تقویت خواهد بخشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.