جلسهای دیگر از جلسات هفتگی اخلاق عمومی با عنوان «شرح دعای هشتم صحیفه سجادیه»، در مسجد حوزه علمیه قائم (عج) چیذر برگزار شد.
حضرت آیت الله هاشمی علیا «سوء ولایت» را به معنای قیام نکردن به وظیفه در ولایت و مسئولیت نسبت به کسانی که تحت نظر دیگری هستند دانست و گفت: این ریاست و حکومت، موارد بسیاری دارد؛ از ولایت الهی تا ولایت غیر الهی در جامعه. برخی از مصادیق آن را میتوان ولایت سلطان بر مردم و رعیت، ولایت پدر بر فرزند، ولایت معلم بر متعلم و ولایت زوج بر زوجه نام برد که در رسالة الحقوق امام سجاد(ع) به وظایف هر یک از آنها در مقابل دیگری اشاره شده است. در این بین، حقّ زوجه بر زوج و حقّ فرزندان بر والدین بسیار مهمند.
وی ضمن بیان عباراتی از رسالة الحقوق در شرح حقوق این افراد ادامه داد: زوجه متدیّن باتقوا را که صابر و شاکر است و مرد را در مسیری که پیش میرود یاری میکند، باید نعمت الهی دانست. چنانکه حضرت علی(ع) در توصیف فاطمه زهرا(س) به پیغمبر اکرم(ص) عرض کرد: «او یاری کنندهای نیک، در راه اطاعت خداوند است.» از دیگر وظایف شوهر این است که باید خانم را در رفاه قرار دهد؛ اگر از او کوتاهی سر زد، عفو و گذشت کند و او را وادار به کار کردن نکند. اما وظیفه بسیار بزرگ والدین در برابر فرزندانشان این است که آنها را با معارف و اخلاق دینی آشنا و بر این اساس تربیت کنند. اول خود را و بعد فرزندان را اصلاح کنند؛ چنانکه قرآن کریم میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَ أَهْلِیکُمْ نَارًا» (سوره تحریم، آیه 6). از این آتش بترسید. چنین آتشی را تصور کنید بعد ببینید چقدر به تعالیم دینی نیاز هست. خودتان تقوا داشته باشید و خانوادهتان را نیز با تقوا تربیت کنید.
این استاد اخلاق، حضار را به خواندن دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه برای فرزندان توصیه کرد و افزود: وقتی فرزند صالح باشد، اهل تقوا و بندگی و عبادت باشد، چشم دلش بینا باشد، پدر و مادرش را دعا کند، ظلم نکند، خیرخواهی و گرهگشایی کند، در حقیقت به نفع والدینش قدم برمیدارد.
نظر شما