تحولات منطقه

رفع مشکل انرژی موضوعی نیست که تنها وابسته به مسائل یک استان با ویژگی‌های خاص جغرافیایی اقلیمی باشد؛ بلکه نیازی است که باید در کل کشور با راهکارهایی همچون توسعه منابع تجدیدپذیر، بهبود زیرساخت‌ها و به کارگیری سیاست‌های پایدار برای آن کاری کرد.

شبکه مسائل انرژی معلول مشکلات مدیریتی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، استان خراسان رضوی به دلیل موقعیت جغرافیایی خشک و کم‌آب، همچنین وضعیت جمعیت و مهاجرپذیری، همانند سایر نقاط کشور با مسائل فراوانی در زمینه تأمین انرژی روبه‌رو است.

افزایش تقاضای انرژی به همراه رشد جمعیت و توسعه صنعتی در استان، محدودیت منابع انرژی به دلیل خشک و بی‌آب بودن، وابستگی به منابع سوخت فسیلی و ضرورت ایجاد و توسعه زیرساخت‌های ناکافی توزیع و انتقال انرژی در برخی مناطق خراسان رضوی، تنها بخشی از مسائل استان در این راستاست که اگر موضوع آلودگی‌های محیط زیستی در سال‌های اخیر و سیاست‌های ناپایدار در حوزه انرژی و نبود توجه کافی به انرژی‌های تجدیدپذیر را نیز به آن‌ها اضافه کنیم، متوجه می‌شویم با شبکه نسبتاً کاملی از مسائل مواجه هستیم که البته به گمان کارشناسان نمی‌توانیم ریشه آن را فقط در استان خودمان جست‌وجو کنیم.

قیمت پایین انرژی به قاچاق سوخت دامن می‌زند
سید هاشم اورعی رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی در گفت‌وگو با قدس خراسان با اشاره به وضعیت قاچاق سوخت مایع می‌گوید: با استناد به اعداد اعلام شده توسط قوه قضائیه می‌توان نتیجه گرفت سود قاچاق سوخت مایع به بیش از ۶۲میلیارد تومان در ساعت می‌رسد که نشان‌دهنده ابعاد وسیع این معضل است. ممکن است این وضعیت به دلیل قیمت پایین انرژی در ایران باشد که به قاچاق دامن می‌زند و این خود می‌تواند معلول مشکلات مدیریتی باشد.
وی با اشاره به اینکه قرار بود در افق ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه باشیم، اضافه می‌کند: کشوری که ذخایر گازش دوم، ذخایر نفتش چهارم و سایر ذخایر منابع طبیعی‌اش پنجم در جهان است، سهمش از اقتصاد جهانی فقط ۰/۴۲ درصد و به عبارتی زیر ۰/۵ درصد است.

هنوز بودجه و مخارج ما به نفت وابسته است
رئیس اتحادیه انجمن‌های علمی انرژی با بیان اینکه سهم ما از تجارت جهانی فقط ۰/۲۴ درصد است، تأکید می‌کند: در سال جاری تراز تجاری کشور بدون نفت ۷ میلیارد دلار منفی بوده و وقتی ما صادرات نفتمان را که ۲۷ میلیارد دلار بوده، به آن اضافه می‌کنیم، تراز تجاری مثبت می‌شود و این یعنی متأسفانه با وجود تمام شعارها هنوز بودجه کشور و مخارجش سخت وابسته به درآمد نفتی است.
اورعی با اشاره به آمار صادرات نفتی می‌افزاید: در ۱۵ روز ابتدای ماه دسامبر میزان صادرات ایران از ۱/۷ میلیون بشکه در روز در دوره مشابه، به ۱/۲ میلیون بشکه در روز رسیده و این در شرایطی است که با تغییرات ریاست جمهوری آمریکا این وضعیت نیز تغییرات دیگری خواهد داشت.

اقتصاد ملی، سرنوشت یک ملت را تعیین می‌کند
وی با بیان اینکه من اصلاً نگران سرما و خاموشی در منازل نیستم؛ بلکه سخت نگران ایستادن چرخ اقتصاد کشور هستم، می‌گوید: به اعتقاد من در نهایت سرنوشت یک کشور و ملت را اقتصاد ملی تعیین می‌کند و اتفاق‌هایی که در حوزه انرژی در حال رقم‌ خوردن است، به شدت به تولید ناخالص داخلی و اقتصاد ملی ما لطمه می‌زند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با قدس خراسان درباره ناترازی اظهار می‌کند: تولید و تقاضای ما با هم تناسب دارد؛ ولی با توجه به اینکه استان ما به شبکه سراسری برق متصل است، تقریباً هزار تا هزار و ۳۰۰ مگاوات از برق استان به شبکه سراسری تزریق می‌شود و در زمستان برق مورد نیاز خود را از شبکه دریافت می‌کند. در حال حاضر نیز توانیر با این توجیه که ناترازی در کشور از استان خراسان بیشتر بوده، به دنبال افزایش این عدد است.

ضرورت ایجاد تنظیم قیمت صحیح میان عرضه و تقاضا
نسرین یوسفی با بیان اینکه مشکلات تأمین گاز و سرمایه‌گذاری نکردن در حوزه صنعت و قدمت بالای ۵۰ سال برخی نیروگاه‌ها، منجر به ناترازی انرژی در کل کشور شده، خاطرنشان می‌کند: دولت‌ها پس از برنامه پنجم توسعه، هیچ طرح و برنامه‌ای برای ساخت نیروگاه و ورود به انرژی‌های نو نداشتند در حالی که باید از ۲۰ سال پیش برای آن برنامه‌ریزی می‌شد و از طرفی به دلیل اینکه اقتصاد انرژی، یک اقتصاد آزاد نیست، بخش خصوصی هم تمایلی به سرمایه‌گذاری در این حوزه ندارد. 
وی با اشاره به بررسی‌های مرکز پژوهش‌های اتاق کرمان در ۱۴۰۲ می‌افزاید: قیمت تمام شده هر کیلووات برق ۵هزار و ۸۰۰ تومان بود. پس چطور ممکن است به کیلوواتی ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان عرضه شود؟ تا زمانی که تنظیم قیمت صحیح میان عرضه و تقاضا اتفاق نیفتد و بخش خصوصی نیز به ورود در حوزه نیروگاه سیکل ترکیبی یا تجدیدپذیر تشویق نشود، شرایط به همین شکل خواهد بود.

دولت به دنبال رقابت با بخش خصوصی نباشد
چالش‌های تأمین انرژی در استان ما همانند سایر استان‌های کشور نیازمند توجه فوری و برنامه‌ریزی جامعی هستند. به طور حتم رفع مشکل انرژی موضوعی نیست که تنها وابسته به مسائل یک استان با ویژگی‌های خاص جغرافیایی اقلیمی باشد؛ بلکه نیازی است که باید در کل کشور با راهکارهایی همچون توسعه منابع تجدیدپذیر، بهبود زیرساخت‌ها و به کارگیری سیاست‌های پایدار برای آن کاری کرد. به کارگیری هرچه سریع‌تر و بیشتر انرژی‌های تجدیدپذیر و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در این مسیر و همچنین رقابت نکردن دولت با بخش خصوصی در ایجاد نیروگاه‌های تجدیدپذیر نکاتی است که در سال‌های اخیر بر آن‌ها تأکید شده و به نظر می‌رسد تنها راه‌های در دسترس و سریع برای نجات از این وضعیت است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha