تحولات منطقه

شرکت‌های دانش‌بنیان عموماً به دلیل تمرکز روی فعالیت‌های نوآورانه، محصولاتی با ارزش افزوده بالا و بازارپسند تولید می‌کنند.

تحریم‌های داخلی، سد راه شرکت‌های دانش‌بنیان
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

مفاهیم و فناوری‌های نوین در دنیای امروز به ‌سرعت پیشرفت می‌کنند و شرکت‌ها به دنبال راه‌حل‌های نوآورانه هستند. یکی از این راه‌حل‌ها شرکت‌های دانش‌بنیان هستند که با ایده‌ها و فناوری‌های خلاقانه خود، در راستای توسعه و بهبود صنایع و خدمات به فعالیت می‌پردازند.  

شرکت‌های دانش‌بنیان عموماً به دلیل تمرکز روی فعالیت‌های نوآورانه، محصولاتی با ارزش افزوده بالا و بازارپسند تولید می‌کنند. آن‌ها از منابع خود در قالب سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه استفاده می‌کنند. در نتیجه این فعالیت‌ها شرکت‌ها می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی افراد، رقابت پایدار در صنایع مختلف، افزایش اشتغال و سودآوری برای خود و جامعه کمک شایانی کنند و در حال حاضر بسیاری از این شرکت‌ها در سراسر جهان و از جمله ایران در حال فعالیت هستند که نتایج مثبت آن در زندگی افراد مختلف به ‌خوبی مشهود است. برابر قانون ایران نیز شرکت دانش‌بنیان به‌ عنوان یک شرکت بازرگانی شناخته می‌شود که فعالیت خود را در زمینه فناوری و نوآوری انجام می‌دهد و برای رشد و توسعه‌ فناوری‌های جدید و ایده‌های نو ایجاد شده است. در این نوع شرکت‌ها تحقیق و توسعه محصولات جدید و پیشرفته هدف اصلی خواهد بود. این شرکت‌ها اغلب به دلیل ارائه‌ محصولات جدید، فناوری و خدمات نوآورانه به ‌عنوان منابعی برای تحقق اهداف توسعه اقتصادی و صنعتی کشور به ‌عنوان یک شرکت با ویژگی‌های خاص تلقی می‌شوند و دولت و به ‌طور خاص معاونت علمی ریاست جمهوری طرح‌های مختلفی برای حمایت از این شرکت‌ها دارند، با این حال فعالیت بیشتر این شرکت‌ها در حوزه‌های مختلف با مشکلات متعددی همراه است.  
در همین ارتباط با مهندس علی حیدرنژاد، مدیر تحقیق و توسعه شرکت داهیان پزشکی پیشرو مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به گفت‌وگو نشستیم  . 
چه محصولی تولید می‌کنید و این محصول در چه صنایعی کاربرد دارد؟
محصول تولیدی شرکت داهیان پزشکی پیشرو، دستگاه الکتروشوک خودکار آنیل ۱۴۰۰ است. این دستگاه برای احیای بیمارانی که دچار ایست ناگهانی قلبی می‌شوند و معمولاً در خارج از محیط بیمارستانی یا درمانی قرار دارند، استفاده می‌شود. روند کار دستگاه به‌ طور کامل هوشمند است و کاربر دستگاه نیازی نیست از کادر درمان باشد و تنها با آشنایی اولیه با احیای قلبی - ریوی می‌تواند از دستگاه به‌ طور کامل استفاده کند. دستگاه قادر است با راهنمای صوتی و تصویری کاربر را در تمام روند احیا راهنمایی کند.
محصول شما تا چه میزان با نمونه‌های خارجی قابلیت رقابت دارد؟
دستگاه آنیل ۱۴۰۰ قادر است مشابه برند آمریکایی مطرح در این حوزه (Zoll)  خروجی داشته باشد و با توجه به خروجی شوک مشابه، این دستگاه با یک‌چهارم قیمت قادر است همان کارایی را برای کاربر داشته باشد.
چقدر سرمایه‌گذاری کردید؟
 رقم سرمایه‌گذاری برای این پروژه حدوداً معادل ۱۰ میلیارد تومان است که شامل هزینه قالب‌سازی، نمونه‌سازی کیس و بردهای الکترونیک و نیروی انسانی می‌شود.
 در شرکت داهیان پزشکی پیشرو برای چند نفر اشتغال‌زایی کردید؟
با در نظر گرفتن خط تولید به‌ طور مستقیم برای ۴۰ نفر و به‌ طور غیرمستقیم برای ۸۰ نفر اشتغال‌زایی شده است.  
چقدر از حمایت‌های دولتی برخوردار بودید؟
 تاکنون حمایتی از جانب دولت یا سایر ارگان‌ها (چه در قالب کمک مالی یا تسهیلات) دریافت نشده است. تنها حمایت انجام ‌شده مطابق روال اداره کل تجهیزات پزشکی، به دلیل اخذ نشان سی‌ای (اعلامیه سازنده است که این محصول مطابق با استانداردهای اتحادیه اروپا برای بهداشت، ایمنی و حفاظت از محیط زیست است)، روند صدور مجوز ساخت اداره کل تجهیزات پزشکی آسان‌تر شد. مشکلات عمده در حوزه‌های مرتبط با دولت، روند دریافت مجوز و روند تأمین قطعات مربوط به ساخت الکتروشوک و ترخیص آن‌ها از گمرک بوده که عموماً با وزارت صمت مرتبط است.
آیا این محصول در سبد صادرات کشور قرار گرفته است؟
خیر، تاکنون وارد چرخه صادرات نشده است.  
محصول تولیدی شما تا چه اندازه به عدم وابستگی به خارج از کشور کمک کرده است؟
با توجه به اینکه هزینه نمونه مشابه خارجی دستگاه ۲ تا ۴ هزار دلار بوده و همچنین لازم است پس از مدتی لوازم جانبی آن تعویض شوند، به‌ طور میانگین تهیه هر دستگاه با در نظر گرفتن تأمین اقلام مصرفی آن حدود ۳هزار و ۵۰۰ دلار هزینه خواهد داشت. چنانچه مطابق بخشنامه صادره هیئت‌ وزیران در سال ۱۳۹۷ تمامی سازمان‌های دولتی و عمومی مجهز به این دستگاه شوند، سرمایه‌ای بیش از ۲۰۰ میلیون دلار لازم خواهد بود که رقم بسیار بالایی است.
تحریم‌ها و نوسان قیمت ارز چه مشکلاتی برای شما داشته است؟
مسئله تحریم موجب افزایش هزینه انتقال پول به تأمین‌کننده خارجی می‌شود و دست‌کم ۳۵ درصد هزینه‌ روی دوش تولیدکننده در تأمین مواد اولیه تولید می‌گذارد. بحث گرانی ارز در قیمت نهایی محصول نمود پیدا می‌کند زیرا قیمت دلاری کالا تغییر چندانی نمی‌کند ولی هزینه ریالی محصول افزایش می‌یابد. از طرفی تولیدکننده قادر نیست متناسب با افزایش قیمت دلاری محصول اقدام به افزایش قیمت کالای تولیدی کند زیرا بازار در شرایط رکود تورمی قرار دارد و مشتری قادر نیست هزینه را بپردازد. مشکل گرانی مواد اولیه برای معادل ریالی آن است و قیمت دلاری مواد اولیه حتی در بعضی موارد -به‌ ویژه آی. سی ها- نسبت به دوران کرونا اندکی کاهش‌ یافته است.
با چه مشکلاتی دست ‌و پنجه نرم می‌کنید؟  
مشکل اصلی شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات پزشکی (چه واردکننده و چه تولیدکننده) در حال حاضر تحریم است که امکان همکاری با طرف خارجی را به شدت کاهش و نرخ انتقال پول را افزایش داده است. تا زمانی که تحریم‌ها پابرجا هستند، مشکلات کشور و به ‌تبع آن شرکت‌های تجهیزات پزشکی نیز ماندگار است. افزون بر آن، بروکراسی اداری داخل کشور نیز به ترمزی در راه شرکت‌ها مبدل شده است. این مشکل، در روند گرفتن مجوز یا بحث مجوزهای واردات اقلام اولیه خود را به ‌وضوح نشان می‌دهد و عملاً در خیلی از موارد دولت به‌ جای نقش نظارتی، در روند کاری شرکت‌ها دخالت می‌کند.
چه راهکارهایی برای برون‌رفت از مشکلات پیشنهاد می‌کنید؟
به ‌طور خلاصه توقعی که از دولت می‌رود چاره‌اندیشی برای رفع تحریم‌ها، رفع قوانین دست‌وپا گیر که به‌ عنوان نظارت قید شده و چاره‌اندیشی برای رکود تورمی حاکم بر کشور است. البته راهکارهای ذکر شده بارها توسط کارشناسان و اهل نظر عنوان شده است، اما به نظر می‌رسد اراده جدی برای رفع مشکلات در دستور کار قرار نمی‌گیرد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.