تحولات منطقه

رئیس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران با بیان اینکه شدت مصرف انرژی در ایران ۴/۴ شدت مصرف انرژی جهان است، تأکید کرد: اگر مردم جهان برای تولید یک کالا، ۱۰ واحد انرژی مصرف می‌کنند، ما در ایران برای تولید همان کالا ۴۴ واحد انرژی مصرف می‌کنیم.

مصرف؛ مقصر اصلی ناترازی انرژی!
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، به گفته استاد دانشگاه شریف، ایران چهارمین کشور بزرگ مصرف‌کننده گاز بوده که بر اساس آمار بین‌المللی، ۲۰۶ میلیارد مترمکعب گاز در یک سال مصرف کرده است.

رئیس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران در حاشیه سومین رویداد انرژی در دانشگاه سجاد مشهد در گفت‌وگو با قدس خراسان، با اشاره به رتبه پنجم ایران در تولید نفت جهان گفت: در کشور ما روزانه ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی تولید می‌شود. در سال ۲۰۲۳ میلادی ۲۵۲ میلیارد مترمکعب تولید گاز داشتیم که پس از آمریکا و روسیه در رتبه سوم جهان قرار داریم. در نتیجه ما تقریباً با تولید ۸/۵ تا ۹ میلیون بشکه معادل نفت خام در روز، چهارمین تولیدکننده نفت و گاز جهان هستیم. آمریکا با تولید بیش از ۳۰ میلیون، روسیه با بیش از ۲۰ میلیون و عربستان ۱۱.۶ میلیون بشکه در روز به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم جهان هستند.
سیدهاشم اورعی ضمن ابراز تأسف از نبود توجه به هشدارها درباره وضعیت انرژی در سال‌های اخیر اظهار کرد: توجه به وضعیت آمار در حوزه انرژی به ما می‌فهماند چه اتفاقی افتاد که غول چهارم انرژی جهان این چنین غرق در ناترازی است!
وی با اشاره به تولید ۳۸۰ میلیارد کیلووات ساعت برق به صورت سالیانه ادامه داد: این تولید، ما را در رتبه یازدهم جهان قرار داده و با این تفاسیر، تقریباً یک درصد از تولید برق جهان را در اختیار داریم و آمار تولید امیدوارکننده است؛ اما در طرف مقابل و در حوزه مصرف سالیانه انرژی در کشور، ما در سال حدود ۶۵۰ میلیون بشکه فراورده نفتی، ۲۵۰ میلیارد مترمکعب گاز و ۳۸۰ میلیارد کیلووات ساعت برق مصرف می‌کنیم که ارزش این انرژی مصرفی حدود ۱۸۰ میلیارد دلار است. با مقایسه این عدد در کنار تولید ناخالص ملی، متوجه می‌شویم ارزش این انرژی مصرفی ۴۰ تا ۵۰ درصد جی‌دی‌پی یا تولید ناخالص ملی است.

تولید ما به پای مصرف نمی‌رسد
استاد دانشگاه شریف با بیان اینکه مشکل ما در تولید نیست؛ بلکه در مصرف است، تأکید کرد: عجیب‌تر اینکه کماکان تمام تمرکز ما روی تولید است و مصرف را رها کرده‌ایم و از آنجایی که هیچ وقت تولید ما نمی‌تواند به این مصرف افسارگسیخته برسد، در نتیجه با ناترازی مواجه هستیم.
اورعی با اشاره به پیش‌بینی ۳۳ درصدی ناترازی گاز در سال آینده گفت: همچنین پیش‌بینی شده در برق ۳۵ درصد، در بنزین ۲۰ درصد و در گازوئیل ۵ درصد ناترازی داشته باشیم؛ به عنوان مثال در زمینه گاز در ۲۵ آذر ماه امسال ۷۵۷ میلیون مترمکعب گاز در کشور مصرف کردیم. ۷۵ درصد آن مربوط به بخش خانگی بوده که بخشی غیر مولد است. ما چهارمین کشور بزرگ مصرف‌کننده گاز هستیم و براساس آمار بین‌المللی، ۲۰۶ میلیارد متر مکعب گاز در یک سال مصرف کردیم.
وی درباره سرانه مصرف انرژی هر ایرانی افزود: هر ایرانی تقریباً دو برابر سایر مردم جهان انرژی مصرف می‌کند. حالا باید دید یک ایرانی با این مصرف دو برابری انرژی، چقدر تولید کرده و چقدر به اقتصاد ملی کمک می‌کند. با بررسی متوسط تولید ناخالص جهانی با ایران، می‌بینیم متوسط تولید ناخالص جهانی ۲.۲ برابر ایران است. با ضرب این دو عدد در یکدیگر، به عدد ۴/۴ که معیار شدت مصرف انرژی در ایران است و باید ملاک عمل قرار بگیرد، دست می‌یابیم. شدت مصرف انرژی به ما می‌گوید با این مقدار انرژی چکار می‌کنیم؟ خوب مصرف می‌کنیم یا خیر؟
رئیس اتحادیه انجمن‌های انرژی ایران با بیان اینکه شدت مصرف انرژی در ایران ۴/۴ شدت مصرف انرژی جهان است، تأکید کرد: اگر مردم جهان برای تولید یک کالا، ۱۰ واحد انرژی مصرف می‌کنند، ما در ایران برای تولید همان کالا ۴۴ واحد انرژی مصرف می‌کنیم.

سهم انرژی تجدیدپذیر از کل برق تولیدی کشور ناچیز است
اورعی با اشاره به تولید برق توسط انرژی تجدیدپذیر در جهان خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۲۳، میزان ۳۰ درصد برق جهان توسط منابع تجدیدپذیر تولید شد که از این ۳۰ درصد، نیمی به نیروگاه‌های برق آبی و نیم دیگر به نیروگاه‌های بادی و خورشیدی مربوط است؛ اما روند رو به رشد نیروگاه‌های بادی و خورشیدی به شدت افزایشی است. وضعیت تولید برق ایران از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر در همین سال ۲۰۲۳ تقریباً نزدیک به صفر بوده و چون ما در حال حاضر ۹۴ هزار مگاوات ظرفیت منسوبه نیروگاهی داریم و کل این ظرفیت تجزیه‌پذیرمان نیز پس از ۲۰ سال کار، هزار و ۴۰۰ مگاوات است، در نتیجه با اطمینان می‌توان گفت سهم انرژی تجدیدپذیر از کل برق تولیدی کشور «ناچیز» است.
وی گفت: با رجوع به روند توسعه انرژی تجدیدپذیر در جهان در بازه زمانی ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۵ یعنی سال آینده، می‌بینیم به سرعت بخش بادی و خورشیدی در حال افزایش و بخش برق آبی تقریباً ثابت است. از این رو سهم انرژی‌های بادی و خورشیدی از تجدیدپذیرها برای تولید برق هر سال نسبت به سال پیش از آن بسیار زیادتر خواهد بود.
این استاد دانشگاه شریف با اشاره به منابع انرژی اولیه برای سوخت نیروگاه‌ها در دنیا تأکید کرد: روند تولید برق در دنیا تا سال ۲۰۵۰ برای مصرف تمام سوخت‌های فسیلی اعم از زغال‌سنگ، نفت و گاز نزولی است. حتی طبق پیش‌بینی‌ها سهم سوخت هم کاهش پیدا می‌کند؛ اما نسبت به زغال‌سنگ و نفت، شیب منفی‌اش کمتر است و تنها منابعی که سیر به شدت صعودی دارند، استفاده از باد و خورشید در تولید برق است و ما در ایران، از این واقعیت‌ها کاملاً غافل هستیم.
اورعی درباره یارانه انرژی نیز گفت: طبق اعلام آژانس بین‌المللی انرژی، ایران در سال ۲۰۲۳ با پرداخت ۱۲۷ میلیارد دلار یارانه انرژی، رتبه دوم جهان پس از روسیه را دارد و این در شرایطی است که چین با آن جمعیت و عربستان سعودی با آن منابع مالی، در رتبه‌های سوم و چهارم و پس از ایران قرار دارند و این مسئله نشان می‌دهد ما به شدت مسیر را اشتباه می‌رویم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.