از همین رو برآن شدیم تا نرخ و میزان افزایش بهای خرید امسال انواع آجیل نظیر پسته، تخمه، فندق، بادام رابه اطلاع مردم رسانده و اینکه اگر فروشگاهی این اقلام را به قیمت بیشتری بفروشد، مردم برای رسیدگی و شکایت به کجا مراجعه کنند.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد در باره میزان افزایش قیمت انواع آجیل و خشکبار برای نوروز امسال گفت: قیمت آجیل آنقدر افزایش داشته و دارد که از درصد گذشته و نمی توان نرخ مشخصی را اعلام کرد؛ برخی اقلام آجیل بیش از 100 درصد افزایش قیمت یافته، لذا با این اوصاف چگونه میتوان نرخ داد.
علیرضا ارزانی در گفتوگو با خبرنگار ما افزود: هنوزهم این افزایش قیمت ادامه دارد و وضعیت به گونه ای است که اگر الان نرخ اعلام شود، معلوم نیست تا فردا اعتبار داشته باشد و بدون تغییر بماند، از این رو همچنان باید منتظر ماند.
وی در خصوص دلیل نوسانات نرخ آجیل و شتاب آن در حالیکه در سالهای گذشته چنین وضعیتی وجود نداشت، گفت: بیثباتی در نرخ ارز و متغیر بودن نرخ دلار و دیگر ارزها دلیل اصلی این نابسامانی در بازار قیمت آجیل است. در حال حاضر قیمت ارز تعیین کننده نرخ اقلام خشکبار و آجیل است به همین دلیل نمی توان قیمت مشخصی را اعلام کرد که البته بی ثباتی نرخ ارز هم به ضرر مردم به عنوان مصرف کننده و هم تولیدکننده و فروشندگان آجیل و خشکبار است...
وی با بیان اینکه اقلام آجیل یا وارداتی و یا صادراتی است، اضافه کرد: قیمت اقلام وارداتی نظیر بادام هندی به تناسب گران شدن نرخ ارز افزایش یافته و انواع صادراتی نیز مانند پسته از همین وضعیت تبعیت میکنند، البته برخی اقلامی هم که تابع نرخ ارز نیست هیج نظارتی بر آنان اعمال نمی شود.
وی درپاسخ به این پرسش که مرجع قیمت گذاری آجیل اتحادیه یا تشکل دیگری است، گفت :در حال حاضر اصلاً مرجع خاصی ندارد نه بازرسی است و نه نظارتی هر کس هر کار دلش میخواهد انجام میدهد؛ البته مقصود فروشگاه و مغازههای فروش آجیل نیستند. متأسفانه الان کشاورزان به عنوان تولیدکنندگان از هر کاسبی کاسب و تاجرتر شده اند به گونه ای که جنس تولیدی را با هدف گرانتر شدن نگهداری و از عرضه آن به بازار خودداری میکنند.
ارزانی با اشاره به اینکه در این شرایط زنجیره تولید تا توزیع به هم ریخته است، گفت: کشاورزان تولید کننده انواع آجیل، جنس رادر انبار تلنبار کرده و به طمع قیمت بیشتر،از فروش اجتناب میکنند!
وی با تأکید بر اینکه بسیاری از تولید کنندگان بزرگ و کلان از این رویه پیروی میکنند، افزود :لذا وقتی عرضه کم شود به دلیل وجود تقاضا قیمت هم گران میشود.
قاچاق پسته و آجیل
وی که در کسوت رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار کشور هم فعالیت دارد، تصریح کرد: قاچاق در حوزه آجیل از جمله پسته هم بسیار زیاد است. این محصولات از کشورهای تولید کننده مانند چین، آمریکا، آرژانتین و کانادابه دوبی و سپس از آنجا و از بنادر به کشور قاچاق میشود.
وی با بیان اینکه بارها کنترل این مسأله را پیگیری و نامه نگاریهای زیادی در این خصوص توسط اتحادیه آجیل و خشکبار کشوربه مراجع مربوط انجام شده است، گفت: با این همه هیچ تصمیم جدی برای این پدیده شوم گرفته نشده است، در حالیکه صدمات زیادی برای کشور از جمله کاهش تولید داخل، افزایش بیکاری، کسب سود باد آورده وزیاد برای قاچاقچیان به دنبال دارد.
وی با اشاره به اینکه خیلی از اقلام آجیل که به صورت قاچاق وارد کشور میشود و نظارتی بر آن نیست مشکل بهداشتی دارند، گفت: مصرف این اقلام سلامت مردم را به خطر میاندازد.
قاچاق80 درصدی بادام هندی
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد در بخش دیگر یادآورشد: مسؤولان باید پیشنهادهای اتحادیه را که باید برای آجیل و خشکبار تعرفه فصلی اعمال شود، میپذیرفتند تا پدیده قاچاق برچیده میشد و در همین زمینه تعرفه واردات انواع آجیل که تولید مشابه آن در داخل وجود دارد باید زیاد و اقلامی مانند بادام هندی که تولید آن در داخل کمتر است و یا نیست باید تعرفه کمتری در نظر گرفته شود، در حالیکه این رویه اعمال نمیشود؛ در حال حاضرتعرفه واردات بادام هندی آنقدر بالاست که بین 75 تا 80 درصد این نوع آجیل به طریق قاچاق وارد کشور میشود.
ارزانی در باره میزان افزایش نرخ آجیل از ابتدای سال تاکنون خاطر نشان کرد: برخی اقلام مانند تخمه ژاپنی و یا نخودچی از ابتدای سال تاکنون به ترتیب 15و 10 درصد افزایش داشته در مقابل پسته و بادام 200 درصد گران شده است، تخمه آفتابگردان که تولید داخل است و در ابتدای سال حتی با قیمت 2هزار و 500 تومان خریدار نداشت اکنون به 7 هزار تومان رسیده است و من به عنوان رئیس اتحادیه آجیل وخشکبار کشور ماندهام که چرا اینقدر بیضابطه و دلیل منطقی گران شده است.
تعیین نرخ آجیل بر مبنای قیمت دلار
وی با تأکید بر اینکه باید هرچه زودتر نرخ ارزبه ثبات برسد، گفت: تغییرات مکرر نرخ دلار و یورو و دیگر ارزها در بازار آزاد باعث شده است، وقتی با تولید کنندگان و دارندگان عمده آجیل تماس گرفته میشود، برای خرید اعلام کنند ساعت 11 به بعد که نرخ روز دلار مشخص میشود قیمت جدید را اعلام و بر مبنای آن میفروشیم!
این مقام مسؤول با اشاره به اینکه بی ثباتی در بازار ارز منجر به ورشکسته شدن بسیاری از تجار به دلیل افزایش بدهی ارزی به دنبال بالا رفتن نرخ ارز شده گفت: در مقابل عده ای هم که آجیل را اول سال خریداری و در انبار نگهداری کرده اند پولدار شدهاند.
لزوم شناسایی فعالان عرصه آجیل
وی درباره شناسایی گروه دوم به مراجع مربوط برای برخوردبا آنان نیز گفت: متأسفانه کار از اول ساماندهی نشده است. در حال حاضر در بسیاری از شهرستانهای تولید کننده اقلام آجیل، اتحادیه که بتواند بر امور نظارت و کنترل داشته باشد، وجود ندارد. دو سال است به شورای اصناف کشور نامه نگاری شده که دراین شهرستانهای فاقد اتحادیه فعالان عرصه آجیل در قالب کارت شناسایی شوند، اما تاکنون این پیگیریها نتیجه ای نداشته است!
وی با بیان اینکه اتحادیه آجیل و خشکبار کشور دوسال حتی یک ریال بودجه ندارد، گفت: تمام اقدامات اتحادیه شامل بازرسی و نظارت بر عملکرد مراکز تحت پوشش از طریق حق عضویت دریافتی از اعضاست که البته 20 درصد آن را نیز باید به مجمع امور صنفی پرداخت کرد، با این حال با همه این کمبودها نظارت توسط اتحادیه صورت میگیرد، اما کافی نیست
تغییر شغل آجیل فروشها
وی در باره میزان کاهش فروش آجیل نیز یادآور شد: فروش آجیل به دلیل بالا رفتن قیمتها و کم شدن قدرت خرید مردم نسبت به پارسال کاهش قابل توجه ای داشته است، بهطوریکه میزان فروش از ابتدای سال تاکنون یک 4 درصد مدت مشابه سال گذشته بوده است و اگر اوضاع به همین منوال پیش رود برای شب عید 2 درصد فروش سال گذشته را خواهیم داشت؛ به دنبال این مسأله بسیاری از فروشندگان آجیل تغییر شغل داده اند و از گرانی بی ضابطه این اقلام ناراحت و نگرانند.
خرید آجیل رنگی ممنوع
وی در باره مشخصات آجیل خوب تصریح کرد: مردم باید از خرید آجیل رنگی خودداری کنند. اغلب رنگهای استفاده شده صنعتی است که با رسوب در کلیه باعث تهدید سلامت مصرف کننده میشود، ضمن اینکه از خرید و استفاده آجیل مانده و دارای بوی کهنگی خودداری کنند.
اسفند، آخرین فرصت برای افراد طماع
وی ادامه داد: در حال حاضر در مشهد 700 واحد فروش آجیل و خشکبار تحت پوشش اتحادیه فعالند و 400 واحد نیز در مرحله دریافت پروانه هستند.
وی در خصوص پیش بینی قیمت انواع آجیل در اسفند ماه اظهار داشت: اسفند ماه آخرین فرصت باقی مانده است تا افرادی که آجیل را در انبار نگهداری میکنند و کشاورزانی که طمع کرده اند، آجیل را به قیمت بالاتر بفروشند، این محصولات خود را به بازار عرضه کنند در آن صورت پیش بینی میشود 85 تا 90 درصد کاهش قیمت انواع آجیل به جای افزایش رخ دهد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه احتمال خرید آجیل پس ازعید توسط مردم با توجه به ضعف بنیه مالی آنان کم است، لذا کسانی که انبار کردهاند می دانند در آن صورت جنس انبار شده آنان اگر در فرصت باقی مانده عرضه نشود، بدون خریدار میماند، لذا پیش بینی میشود آجیل را از 15 اسفند تا پایان اسفند روانه بازار کنند.
احتمال ترکیدن قیمتهای بادکنکی
وی درباره اینکه چقدر قیمتها کاهش خواهد یافت نیز گفت: از آنجایی که نرخ انواع آجیل نابهنجار و بادکنکی افزایش یافت احتمال ترکیدن آن وجود دارد نه اینکه کم باد شود، لذا از هم اکنون نمی توان پیش بینی کرد که چقدر و چند درصد قیمتها کاهش خواهد یافت.
۲۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۰:۵۹
کد خبر: ۱۰۳۸۲۶
معتمدی: قدس ویژه خراسان - هرساله با نزدیک شدن به ایام نوروز بازارخرید برخی اقلام از جمله آجیل و خشکبار، شیرینی و شکلات به عنوان شادی بخش محافل مردم در عید داغ میشود.
زمان مطالعه: ۱ دقیقه
نظر شما