تحولات منطقه

یک کارشناس سیاست گذاری: سهم ذخیره‌سازی گاز از کل تامین گاز کشور عدد ناچیز ۱ درصد است که بسیار پایین است و باید صنایع به سمت سرمایه‌گذاری کامل در این بخش حرکت کنند و مشوق‌هایی نیز از طرف دولت باید برای آنان فراهم شود.

مهم‌ترین راهکار برای خروج از ناترازی گاز؛ سرمایه‌گذاری صنایع در ایجاد مخازن ذخیره‌سازی/ سهم یک درصدی صنایع در ذخیره سازی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

مهم‌ترین راهکار برای خروج از ناترازی مقطعی گاز و تامین پایدار گاز صنایع، سرمایه‌گذاری مستقیم صنایع در ایجاد مخازن ذخیره‌سازی گاز برای پیک مصرف ۱۲۰ روزه زمستانی است که نه تنها عدم‌النفع ۲۰ میلیارد دلاری صنایع از توقف تولیدات به دلیل ناترازی گاز را از بین خواهد برد؛ بلکه منافع اقتصادی بالایی نیز برای صنایع، کشور و مردم از محل خرید گاز ارزان و تداوم تولیدات صنعتی در زمستان خواهد داشت.

حسین محمدزاده فراهانی کارشناس حوزه سیاست‌گذاری در رابطه با اثرات زیان‌بار ناترازی گاز بر اقتصاد کشور در گفت و گو با خبرنگار قدس اظهار کرد: عدم تعادل و ناترازی گاز پیامدهای اقتصادی شدیدی به خصوص برای صنایع صادرات محور دارد. بسیاری از این صنایع به دلیل توقف تولید ناشی از کمبود گاز، خسارتی بالغ بر ده‌ها میلیارد دلار را گزارش کرده اند. ناتوانی در حفظ برنامه های تولید ثابت نه تنها بر سودآوری تأثیر می گذارد، بلکه رقابت پذیری صنایع ایران در بازار جهانی را نیز تضعیف می کند و موجب افت شدید تولیدات صنعتی و رشد اقتصادی کشور خواهد شد.

وی ادامه داد: سرمایه گذاری در ذخیره سازی گاز یک رویکرد استراتژیک برای رسیدگی به ناترازی مقطعی گاز در کشور ما است. امکانات ذخیره سازی امکان انباشت گاز را در دوره های تقاضای کم یا قیمت های پایین فراهم می کند، که سپس می تواند در زمان اوج مصرف مورد استفاده قرار گیرد. این رویکرد مزایای متعددی را ارائه می دهد. ذخیره‌سازی گاز تامین مداوم گاز به صنایع و نیروگاه ها را تضمین می کند و خطر توقف تولید را کاهش می دهد. با خرید گاز در زمانی که قیمت ها پایین است و ذخیره آن برای استفاده بعدی، صنایع می توانند هزینه های عملیاتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. همچنین سرمایه‌گذاری در ذخیره سازی گاز نیز انعطاف پذیری برای پاسخ به تغییرات ناگهانی در تقاضا یا اختلالات عرضه را فراهم می کند.

این کارشناس حوزه سیاست‌گذاری با اشاره به اهمیت راهبردی سرمایه‌گذاری صنایع در این بخش با توجه به عدم‌النفع ۲۰ میلیارد دلاری آن‌ها گفت: سرمایه گذاری مورد نیاز برای ایجاد مخازن ذخیره گاز قابل توجه است. با این حال، این هزینه یک بار انجام خواهد شد ولی منافع بلندمدت قابل توجهی را به همراه دارد. پس از ایجاد مخازن، این تأسیسات ذخیره سازی می توانند دسترسی صنایع را به گاز در تمام طول سال فراهم کنند و از توقف تولید جلوگیری کرده و امکان فعالیت مداوم را فراهم کنند. صنایع با توجه به گزارشات خود تنها از محل ناترازی زمستانی گاز بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار در یک بازه ۱۲۰ روزه از محل توقف تولید ضرر مالی کرده‌اند؛ بنابراین هزینه‌کرد حدود ۱۰ میلیارد دلاری برای ایجاد مخازن ذخیره‌سازی گاز برای عبور از این بازه ۱۲۰ روزه فصول سرد سال و تامین پایدار گاز در این بازه کاملا نفع اقتصادی برای صنایع خواهد داشت. همچنین به دلیل وجود زیرساخت‌ها و تکنولوژی داخلی در زمینه تولید مخازن و ایجاد این مخازن ذخیره‌سازی برای صنایع، کاملا به شکل ریالی امکان تامین مالی وجود دارد و صنایع باید هر چه سریع‌تر با تکیه بر کمک دولت در زمینه اعطای تسهیلات مختص ایجاد مخازن ذخیره‌سازی گاز و تامین پایدار و بدون کسری گاز موردنیاز پر شدن این ذخایر گازی صنایع به سمت ساخت و ایجاد مخازن ذخیره‌سازی تا قبل از زمستان ۱۴۰۴ بروند. دولت نیز خود برای تامین گاز نیروگاه‌ها و همچنین بخش خانگی امکان ایجاد مخازن ذخیره‌سازی را خواهد داشت.

وی در پایان گفت: سهم ذخیره‌سازی گاز از کل تامین گاز کشور عدد بسیار ناچیز ۱ درصد است که بسیار پایین است و باید صنایع به سمت سرمایه‌گذاری کامل در این بخش حرکت کنند و مشوق‌هایی نیز از طرف دولت باید برای آنان فراهم گردد. مهم‌ترین راهکار برای خروج از ناترازی مقطعی گاز و تامین پایدار گاز صنایع، سرمایه‌گذاری مستقیم صنایع در ایجاد مخازن ذخیره‌سازی گاز برای پیک مصرف ۱۲۰ روزه زمستانی است که نه تنها عدم‌النفع ۲۰ میلیارد دلاری صنایع از توقف تولیدات به دلیل ناترازی گاز را از بین خواهد برد؛ بلکه منافع اقتصادی بالایی نیز برای صنایع، کشور و مردم از محل خرید گاز ارزان و تداوم تولیدات صنعتی در زمستان خواهد داشت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha