تحولات منطقه

حذف ارز نیمایی، تولید دام و بازار گوشت قرمز را با ابهامات دوچندانی مواجه کرده به طوری که برخی مطلعان این حوزه معتقدند با افزایش هزینه‌های تولید نه‌تنها تولیدکننده و قدرتی برای ادامه کسب‌وکار ندارد، بلکه قاچاقچیان هم دیگر انگیزه‌ای برای قاچاق ندارند.

آژیر قرمز برای گوشت قرمز
زمان مطالعه: ۵ دقیقه
منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور در گفت‌وگو با خبرنگار قدس با تاکید بر اینکه علیرغم افزایش شدید هزینه های تولید پس از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تولد ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و از رده خارج شدن بسیاری از دامداریهای خانگی و سنتی، وضعیت تولید دام در کشور (سبک و سنگین) بسیار خوب است و تولیدکنندگان به سختی خود را با شرایط وفق داده اند اما با توجه به حذف ارز نیمایی و آمدن ارز توافقی، علاوه بر نابودی تولید، شاید قدرت خرید مردم دیگر حتی به خرید گوشتهای منجمد وارداتی هم نرسد.

روند تولید دام و تأمین گوشت، مطلوب است
به گفته منصور پوریان در حال حاضر تولید دام سبک و سنگین کشور در بخش پای کشتار و مولد به قدری مطلوب است که کفاف نیاز داخلی را می‌دهد اما کاهش قیمتی که در این حوزه از تابستان امسال تاکنون رخ داد، ناشی از نبود خریدار برای دام داخلی است.
او ادامه می‌دهد: سال گذشته و تقریباً در همین ماه مشابه، قیمت دام زنده سبک و سنگین صعودی شد و حتی ازکیلویی ۳۰۰هزار تومان فراتر رفت، اما از تابستان با کاهش قیمت، میانگین قیمت دام سبک پای کشتار کشور به محدوده ۲۵۰هزار تومان و گوساله هم به محدوده ۱۷۰هزار تومان رسید.
پوریان با اشاره به اینکه در بخش دام سبک ۲۵ تا ۲۷درصد گله‌ها امسال دوقلوزایی داشتند، خاطرنشان می‌کند: دوقلوزایی موجب شده آمار یک گله ۴۰۰ رأسی به ۶۰۰ تا ۷۰۰ رأس برسد که این عدد برای تولیدکننده هزینه تعلیف بالایی دارد در حالی که کمبود مرتع هم داریم.
وی درخصوص وضعیت تأمین و قیمت‌ها در بازار گوشت هم می‌گوید: بالطبع بازار به دنبال قیمت مناسب است که این خواسته معمولاً از طریق گوشت‌های وارداتی تأمین می‌شود. در حال حاضر تأمین گوشت مورد نیاز بازار به میزان ۷۵درصد با گوشت‌های وارداتی منجمد (اغلب گوساله) بوده است که به طور وسیع در همه کشور توزیع می‌شود به طوری که شاهد کاهش قیمت گوشت و حتی دام زنده گوساله بودیم.
به گفته پوریان در این مدت گوشت گوسفندی هم به صورت گرم (به صورت روزانه بیش از ۳۰۰ لاشه از مبادی رومانی، استرالیا، آفریقا) وارد می‌شد، اما توزیع آن به صورت محدود و فقط در دو استان تهران و البرز بود و به همین دلیل کاهش قیمت آنچنانی را در پی نداشت.
او می‌گوید: تهران بزرگ‌ترین مصرف‌کننده دام داخلی کشور است و هرچند این استان به وفور دام سنگین تولید می‌کند، اما به عنوان تولیدکننده دام سبک مطرح نیست و نیاز آن (با میانگین ۲۵۰ تن در روز) از طریق گوشت‌های وارداتی تأمین می‌شود. بر این اساس شاهد فراوانی دام سبک در دیگر استان‌ها بودیم و امروز میزان تولید دام سبک در کشور بالاست و این دام‌ها هرچه بزرگ‌تر شوند هم برای تولیدکننده هزینه‌بردارند و هم کیفیت گوشتشان پایین می‌آید.

خرید حمایتی گوشت گوسفندی، تدبیری الزامی است
رئیس شورای تأمین دام کشور درخصوص راهکارهای اصولی برای حمایت از تولید دام و تعدیل قیمت‌ها در بازار دام زنده و گوشت قرمز می‌گوید: همان‌طور که وزارت جهاد کشاورزی برای گوشت گوساله راهکار خرید حمایتی و ذخیره‌سازی در پیش گرفته است، برای گوسفندی هم باید همین سیاست را در پیش بگیرد.
در حال حاضر ۳۷۰ تا ۴۰۰ هزار رأس گوساله پای کشتار داریم که خرید حمایتی و ذخیره‌سازی با نرخ کیلویی ۴۲۰هزار تومان صورت می‌گیرد و با توجه به اینکه در استان‌های دام‌خیز ازجمله خوزستان، کرمانشاه، ایلام، فارس و لرستان افزایش تولید دام داشته‌ایم و این پدیده در بهار به استان‌های مرکزی منتقل می‌شود و به جمعیت دام پای کشتار کشور اضافه می‌کند، باید از هم‌اکنون برای آن چاره‌ای اندیشید.
به گفته وی، متقاضیان پرمصرف بازار گوشت ازجمله شرکت‌ها و صنایع یا همان سوسیس کالباسی‌ها اغلب از گاوهای حذفی یا ماده استفاده می‌کنند و مدتی است دولت اغلب گوشت‌های هندی برای این صنف وارد می‌کند تا بخشی از فشار بازار را کم کند و نیاز روزانه پادگان‌ها، زندان‌ها و دیگر بخش‌های پرمصرف هم از طریق واردات تأمین می‌شود که بر این اساس تعداد زیادی از دام‌های ماده و مولد باقی ماندند و تولید دوباره داشتند.وی ادامه می‌دهد: در دولت گذشته با کارشناسی طولانی‌مدت به این نتیجه رسیدیم که چندین طبقه مردم، توان خرید گوشت ۳۰۰هزار تومانی را حتی به سختی دارند و امکان برآورده کردن این نیاز مقدور است، بنابراین اجازه واردات گوشت داده شد و این گوشت‌ها از بهمن پارسال تاکنون در اختیار مردم قرار گرفته و گوشت‌های منجمد گوساله و گوسفندی به همین قیمت عرضه می‌شد.

حذف ارز نیمایی، نقطه قهقرای تولید و مصرف
پوریان با بیان اینکه افزایش قیمت ارز، تولید و مصرف را به قهقرا می‌برد، می‌گوید: با گرانی ارز قیمت نهاده به‌شدت افزایش می‌یابد و تولید با هزینه سنگین در توان تولیدکننده نیست پس کسب‌وکار خود را محدود می‌کند. خانوار هم امکان خرید این گوشت را ندارد به طوری که متأسفانه با حذف ارز ۴هزارو۲۰۰ تومانی و آمدن ارز ۲۸هزارو۵۰۰ تومانی و بالا رفتن شدید هزینه‌های تولید به‌ویژه نهاده، همین حالا طبقات متوسط و پایین و حتی صنف اغذیه و رستوران از خرید گوشت داخلی ناتوان هستند. به گفته وی، پیش از حذف ارز ۴هزارو۲۰۰ تومانی دامدار متوسط و بزرگ در یک دوره چهار ماهه ۲۵ تا ۳۰هزار رأس دام پرورش می‌داد اما پس از حذف ارز، تولید به ۶ یا ۷ هزار رأس کاهش یافت و اگر باز هم افزایش نرخ ارز رخ دهد، باید کاهش تولید را تا محدوده زیر چهارهزار رأس ببینیم و بالطبع مصرف‌کننده هم قدرت خرید این محصول گران را ندارد. با حذف ارز نیمایی و چنانچه اگر نهاده با قیمت مناسب به دست دامدار نرسد، مردم حتی برای گوشت منجمدی که با صف می‌خرند هم به دردسر می‌افتند.
او می‌گوید: قیمت ۳۰۰ هزار تومان برای هر کیلو گوشت منجمد هم قابل توجه و بالاست اما متأسفانه برخی مسئولان با ذهنیتی غلط، شعار می‌دهند گوشت وارداتی باید بتواند با گوشت داخلی رقابت کند.
وقتی تولید داخلی گران است، اگر بنا باشد وارداتی‌ها را هم گران کنیم، بهتر است اصلاً واردات انجام ندهیم و به مردم آسیب بیشتری نزنیم، چراکه مردم دیگر قدرت خرید ندارند و تولیدکننده هم نابود می‌شود. متأسفانه چند روزی است مدام می‌شنویم ارز نیمایی حذف می‌شود و گوشت وارداتی باید از کیلویی ۳۲۰ به ۴۲۰ هزار تومان به دست مصرف‌کننده طبقه پایین جامعه برسد در حالی که این شیب تند افزایش قیمت در هیچ بازار و اقتصادی پذیرفتنی نیست.
به باور وی، با افزایش شدیدتر قیمت‌ها علاوه بر مصرف‌کننده و تولیدکننده، دیگر صادرات (در صورت اجازه دولت) و حتی قاچاق دام هم به صرفه نیست و می‌توان گفت خروج دام به صورت رسمی و غیررسمی عملاً متوقف شده است، چراکه قیمت دام داخلی حتی نسبت به کشورهای اطراف که تولید ندارند و دام وارد می‌کنند، بسیار بالاست و به همین دلیل بازار خود را از دست داده‌ایم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha