سلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس در خصوص لزوم حمایت از اقشاری همچون حقوقبگیران، مشاغل خرد و تولیدکنندگان به لحاظ مالیاتی که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ مدنظر بود، تصریح کرد: نظر کمیسیون تلفیق و مجلس نهایتاً بر این شد که افزایش ۱۰۰ درصدی سقف معافیت مالیاتی حقوقبگیران و مشاغل خرد را برای سال آتی داشته باشیم.
وی ادامه داد: بحثهای زیادی در مجلس در خصوص مسائل مختلف از جمله حمایت مالیاتی از حقوقبگیران و مشاغل خرد در مجلس انجام شد. در نهایت با توجه به شرایط اقتصادی کشور تصمیم گرفتیم که افزایش سقف معافیت مالیاتی را برای این اقشار داشته باشیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: برای بخش تولید نیز کاهش ۵ درصدی مالیات را مصوب کردیم. این امر کمک خوبی به تولیدکنندگان میکند که حاشیه سودشان افزایش پیدا کند و از هزینههایشان بکاهیم.
ذاکر گفت: دولت وظیفه دارد به موازات اخذ مالیات حقه از همگان به حمایت از بخشهای مولد اقتصاد کشور بپردازد. بخش تولید را باید به انحای مختلف از جمله کاهش مالیات، اعطای تسهیلات خوب و موارد دیگر حمایت کنیم.
وی ادامه داد: تولید بسترساز افزایش اشتغال است و زمینه را برای پویایی اقتصاد کشور فراهم میکند. هر چقدر بتوانیم به جذابیت این بخش اضافه کنیم، برایمان نفع دارد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: واقعیت این است که الان در شرایط تورمی هستیم. اقشاری مانند حقوقبگیران در مقابل تورم بسیار آسیبپذیر هستند. زیرا آنها دریافتی ثابتی دارند و نمیتوانند درآمدشان را با تورم افزایش دهند. به همین دلیل، حمایت از آنها به واسطه افزایش سقف معافیت مالیاتی اهمیت دارد.
وی ادامه داد: بخش تولید نیز با هزینههای بالایی روبروست و بدون حمایتهای مالیاتی نمیتواند دوام بیاورد. در شرایطی که ریسک تولید بالاست، باید از کسانی که سرمایه خود را به جای بخشهای دلالی به حوزه تولید آوردهاند، حمایت همه جانبه به عمل بیاوریم.
ذاکر در ادامه افزود: یکی از مهمترین اقدامات در زمینه کمک به رشد تولید، کاهش مالیات تولید است که در بودجه ۱۴۰۴ رقم خورده است؛ از محل کاهش مالیات تولید، علاوه بر کاهش هزینههای تولید و افزایش سودآوری آن، از محل افزایش سرمایه در گردش تولید نیز امکان افزایش رقابتپذیری تولید فراهم خواهد شد که منجر به تقویت بخش مولد اقتصاد خواهد شد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دولت باید به سمت شناسایی مودیان جدید برود و از کسانی که به انحای مختلف از پرداخت مالیات طفره میروند، کسب درآمد داشته باشد. به ویژه بخشهای مخرب و واسطهگری باید هدف مالیاتستانی باشند.
ذاکر گفت: حقوقبگیران همواره به لحاظ مالیاتی تحت فشار بودهاند. زیرا مالیات آنها قبل از این که حقوقشان واریز شود کسر میشود و جزو در دسترسترین اقشار برای مالیاتستانی هستند. حمایت از این اقشار به لحاظ مالیاتی وظیفه دولت و مجلس بود که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اعمال شد.
وی ادامه داد: رویکرد مجلس در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به لحاظ مالیاتی این بود که بر مالیاتستانی از پردرآمدها و کسانی که فرار مالیاتی دارند، متمرکز شود. در عوض، تلاش کردیم از اقشار ضعیف و آسیبپذیر حمایت به عمل بیاوریم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: یکی از بهترین اقداماتی که طی سال جاری سازمان امور مالیاتی به اجرا گذاشت، مشارکت دادن مردم در تعیین محل هزینهکرد مالیاتها بود. این طرح نتایج خوبی به دنبال داشت و به همین دلیل در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز بر اساس پیشبینی مجلس ادامه پیدا میکند.
دولتها وظایف مختلفی برعهده دارند. یکی از مهمترین آنها این است که به دریافت مالیات حقه از همگان بپردازند و این مبالغ را در راستای اداره کشور به کار بیندازند.
طی سالیان طولانی دولتها در کشورمان توجهی به وصول درآمدهای مالیاتیشان نداشتهاند. زیرا به نفت و درآمدهای نفتی وابسته بودهایم. این موضوع همواره مورد انتقاد کارشناسان بوده است. به زعم آنان، نفت یک سرمایه بین نسلی است و نباید به عنوان منبع درآمدی برای بودجهریزی به آن تکیه کنیم.
از سوی دیگر، به زعم کارشناسان، درآمدهای نفتی پایدار نیستند و کشور را با مشکلاتی روبرو میکنند. به طور مثال، ممکن است بر اثر تحریم و نوسانات ارزی، درآمدهای نفتی کم و زیاد شود و تحقق بودجه را با مشکل مواجه کند.
اگرچه وصول درآمدهای مالیاتی دولت از اهمیت بالایی برخوردار است. اما باید حمایت از اقشار آسیبپذیری مانند حقوقبگیران و مشاغل خرد نیز مدنظر باشد. این بخشها در مقابل تورم بسیار آسیبپذیر هستند و باید به لحاظ مالیاتی مورد حمایت قرار بگیرند.
بخش تولید هم نیاز به حمایت دارد. از مالیات میتوانیم به عنوان یک ابزار برای حمایت از این بخش استفاده کنیم. کاهش مالیات بخش تولید به میزان ۵ درصد با هدف کمک به این حوزه مولد در دستور کار قرار گرفت. در شرایطی که فعالیتهای سوداگرانه سودآوری بالایی دارند، باید حمایت از تولید به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور مدنظر باشد.
نظر شما