ناترازی انرژی در کشور امری شناخته شده است. این روزها، ناترازی گاز، برق و دیگر حاملهای انرژی به یکی از مهمترین موضوعات در محافل مختلف تبدیل شده است. هر چقدر در حل این ناترازیها تعلل کنیم بر گستره مشکلات افزوده میشود.
روشی که میتوانیم در زمینه مقابله با ناترازی گاز مدنظر داشته باشیم، ذخیرهسازی گاز توسط صنایع است. برخی صنایع وضعیت مالی خوبی دارند و میتوانند به سمت ایجاد زیرساختهای لازم برای ذخیرهسازی گاز بروند. اگرچه این اقدام نیاز به سرمایه بالایی دارد، اما با توجه به مزیتهایش، اقدام به انجام آن برای صنایع به صرفه است.
این امکان وجود دارد که صنایع گاز را با قیمت بسیار پایین در ماههای گرم سال در اختیار داشته باشند و از آن برای ذخیرهسازی استفاده کنند. صنایع از این محل سود میکنند. از طرف دیگر، از طریق ذخیرهسازی گاز، صنایع میتوانند از قطع گازشان در زمستان جلوگیری کنند و به این ترتیب، جلوی ضرر اقتصادیای که از این موضوع متحمل میشوند را بگیرند.
محصولاتی که تولید آنها نیاز به گاز دارد، در زمستان با قیمت بسیار بالایی به فروش میرسد. اگر صنایع به سمت ذخیرهسازی گاز برای ماههای سرد سال بروند و از تعطیلی خودشان در زمستان جلوگیری کنند، میتوانند به فروش محصولاتشان با قیمت بسیار بالایی مبادرت کنند.
نظرات احمد آریایینژاد، نماینده ملایر در مجلس را در خصوص مزیتهای ذخیرهسازی گاز توسط صنایع در ادامه میخوانید.
آریایینژاد ضمن تأیید این موضوع که ناترازی برق در کشور در واقع بر اثر کمبود گاز است که نمیتوانیم آن را در اختیار نیروگاهها قرار دهیم، تصریح کرد: ناترازی برق و گاز در کشور به یک مشکل جدی تبدیل شده است و باید برای این وضعیت چارهاندیشی کنیم.
وی ادامه داد: راهکارهای متعددی در این زمینه وجود دارد. یکی از روشها که کارشناسان هم بر آن تأکید میکنند، ذخیرهسازی گاز توسط صنایع است. باید بررسیهای دقیق در مورد این روش صورت بگیرد و ضمن جلوگیری از بروز خطرات احتمالی به سمت استفاده از این روش برویم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: ذخیرهسازی گاز برای صنایع از جهات مختلف برایمان سود دارد. برخی صنایع بزرگ مانند پتروشیمیها و فولادیها که وضعیت مالی خوبی دارند، میتوانند در این بخش فعال شوند.
آریایینژاد گفت: صنایع باید به سمت سرمایهگذاری در ایجاد مخازن ذخیرهسازی گاز بروند و با این کار میتوانند جلوی این ضرر اقتصادی را برای خودشان بگیرند و از این نظر سود میبرند. صنایع از دو محل خرید گاز ارزان و فروش محصولات گاز پایه خود در زمستان با قیمت بالا سودی بزرگ خواهند برد و این موضوع علاوه بر حذف عدمالنفع ۲۰ میلیارد دلاری صنایع است
وی ادامه داد: از آنجائیکه ما در تابستان مازاد گاز داریم و آن را صادر میکنیم، میتوانیم آن را در تابستان با قیمت بسیار پایین در اختیار صنایع قرار دهیم تا آن را ذخیرهسازی کنند. بنابراین، از این بخش هم سود میکنند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: قیمت محصولات تولیدی صنایعی که خوراک آنها گاز است، در زمستان به خاطر کمبود گاز بسیار بالا میرود. بنابراین، اگر صنایع بتوانند از محل گاز ذخیرهسازی شده به تولید محصولاتشان در زمستان ادامه دهند، از محل فروش محصولاتشان با قیمت بسیار بالا نیز سود میکنند.
آریایینژاد گفت: درست است که ذخیرهسازی گاز نیاز به سرمایهگذاری کلان از سوی صنایع دارد، اما با توجه به مزیتهایی که این روش دارد، برای صنایع صرفه اقتصادی دارد که در این زمینه ورود کنند.
وی ادامه داد: ذخیرهسازی گاز توسط صنایع برای کشور هم نفع دارد. زیرا تعطیلی صنایع به معنی کاهش تولید و ارزآوری برای کشور در زمستان است. اگر ذخیرهسازی گاز صورت بگیرد و در زمستان نیز ادامه تولید را داشته باشیم، سطح ارزآوری برای کشور در ماههای سرد سال افت نمیکند و در زمستان نیز از درآمدهای ارزی بهره میبریم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در کنار ذخیرهسازی گاز توسط صنایع باید به سمت بهینهسازی مصرف هم برویم. هر چقدر بتوانیم به کنترل مصرف بپردازیم و ناترازی را حل کنیم، برایمان سود بیشتری دارد.
وی ادامه داد: اقدام دیگری که میتوانیم انجام دهیم، تنوعبخشی به سبد سوختی کشور است. اتکای شدید به گاز باعث شده است که از کمبود آن ضربه شدیدی بخوریم. باید به سمت استفاده از انرژیها نو مانند انرژی خورشیدی، بادی و... برویم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: دولت باید به اعطای مشوقهای جدی در زمینه استفاده از انرژیهای نو و تنوعبخشی به سبدسوختی کشور مبادرت کند. تمامی این سیاستها در کنار یکدیگر باید برای رفع مشکل ناترازی مدنظر باشد.
وی در پایان تأکید کرد: فرهنگسازی برای استفاده صحیح از گاز میتواند راهکار بسیار مناسبی برای کمک به رفع ناترازی باشد. به طور مثال، طرح دو درجه دمای کمتر و پوشیدن لباس بیشتر میتواند تبدیل به یک فرهنگ شود و به مدیریت مصرف گاز کمک کند.
نظر شما