تحولات منطقه

جراحان سهمیه‌ای مناطق محروم صالح‌آباد در حال عمل زیبایی در خیایان احمدآباد مشهد هستند.

حضور جراحان سهمیه‌ای شهرستان صالح‌آباد برای درآمدزایی در مشهد
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، چندین سال از افتتاح بیمارستان عریض و طویل صالح‌آباد می‌گذرد اما همچنان محرومان این شهرستان از کمبود تجهیزات و امکانات پزشکی به ویژه پزشک متخصص و جراح و کادر اداری رنج می‌برند و این بیمارستان هنوز نتوانسته نیاز بیماران شهرستان را رفع کند و اهالی همچنان ناراضی و گلایه‌مند هستند و برای رسیدگی به بیماری خود راهی مرکز استان می‌شوند. این مسئله ایجاب می‌کند مسئولان مربوط هر چه زودتر برای رفع این کاستی‌ها و نواقص چاره‌اندیشی کنند.


صالح‌آباد شهر کوچکی است و اهالی آن خیلی تمایل ندارند گله‌هایشان با نام خودشان به گوش مسئولان برسد اما رسانه را محرم می‌دانند و در این رابطه به امید رفع مسائلشان درددل و ادعاهایی را مطرح می‌کنند، یکی از اهالی صالح‌آباد می‌گوید: نظام برای خدمت‌رسانی بهتر به شهرهای کوچک و کمتر برخوردار قانونی تدوین کرده تا پزشکان متخصص با برخورداری از سهمیه مناطق محروم پس از طی دوران تحصیل زمان مشخصی را در این شهرها مستقر شده و به طبابت بپردازند، تربت‌جام و شهرستان‌های تابعه دارای تعدادی پزشک منطقه محروم مثل ارتوپد، رادیولوژیست، چشم پزشک و سایر رشته‌هاست که همه آن‌ها در شهر مستقر و دارای مطب فعال و مشغول خدمت‌رسانی هستند، ولی این داستان درباره جراحان عمومی جور دیگری است به طوری که این شهرستان در حال حاضر دارای سه جراح عمومی و یک جراح (نهاد دیگر) است که به طرز عجیبی فقط بار درمان جراحی تربت‌جام و شهرستان‌های تابعه را بر عهده دارد و سه جراح دیگر به طور متوسط در دو سال گذشته ۷ تا ۹ روز در شهر حضور داشته‌اند.

اتفاقی خلاف آیین‌نامه مناطق محروم
این شهروند به آیین‌نامه مناطق محروم و تعهدی که هر پزشک در محضرخانه می‌دهد و طبق آن فقط در محدوده دانشکده پزشکی تربت جام اجازه فعالیت دارد اشاره و عنوان می‌کند: این پزشکان با اجازه مسئولان وقت دانشکده علوم پزشکی و چشم‌پوشی مسئولان فعلی و سایر نهادهای نظارتی، در مشهد مشغول به کار هستند اما متأسفانه این چشم‌پوشی از حقوق عامه مردم، مشکلات جدی برای بیماران تربت‌جام و شهرستان‌های تابعه چون صالح‌آباد ایجاد کرده است.
یک منبع آگاه نیز در گفت‌وگو با قدس خراسان ضمن تأیید عدم حضور برخی متخصصان تأکید می‌کند: هیچ تفاوتی میان خدمت‌رسانی جراح و متخصص زنان نیست در حالی که متخصص زنان به صالح آباد اعزام می‌شود اما جراح نه و بهانه‌تراشی می‌کنند که اتاق عمل آماده نیست یا متخصص بیهوشی نداریم در حالی که یک جراح هم مانند متخصص زنان می‌تواند ویزیت و معاینه کند، مشاوره و راهنمایی انجام بدهد، شاید یک بیمار نیاز به جراحی نداشته باشد و با دارو خوب شود و جراح می‌تواند دارو تجویز کند یا بخیه‌های یک بیمار را که در جای دیگری جراحی کرده بکشد یا کارهای سرپایی دیگری که نیاز به اتاق عمل ندارند را انجام دهد و باید گفت کار درمانی جراح فقط جراحی نیست و از راه‌های مختلفی می‌تواند به بیمار کمک کند.

به نام مناطق محروم به کام جراحی زیبایی!
یک شهروند دیگر نیز توضیح می‌دهد: در مواردی بانوانی که نیاز به درمان توسط جراح زن داشته‌اند آواره شهرهای بزرگ از جمله مشهد بوده و هستند. شوربختانه تنها جراح زن این منطقه با مدت کوتاه و برنامه نه چندان مشخص خدمت‌رسانی می‌کند، بیماران جراحی عمومی با مشکلات خاص به شدت در این زمینه آسیب دیده‌اند، در حالی که این جراح و دو جراح مرد مناطق محروم شهرستان تربت‌جام و تابعه هر کدام یک صفحه اینستاگرام جراحی زیبایی فعال داشته و در این ایام مشغول پیکرتراشی بیماران کشورهای بیگانه عرب زبان هستند. به راستی پزشکان مناطق محروم تعهد خود را باید این گونه بگذرانند؟ به نام سهمیه مناطق محروم، به کام جراحی زیبایی در مرکز استان!
یکی از آسیب‌دیدگان این مسئله می‌گوید: سال گذشته پدر من بر اثر تصادف و نبود امکانات و تجهیزات پزشکی در بیمارستان صالح‌آباد و نداشتن یک دکتر متخصص و جراح، با ۴۵سال سن فوت کرد و چهار فرزند کوچک از نعمت پدر محروم شدند، جالب است بدانید پس از تصادف سه ساعت داخل بیمارستان بودیم که حضور پزشکان عمومی هیچ اثری نداشت و مثل خانواده مریض از کمک به او عاجز بودند.
خانمی که خودش را کیمیا معرفی می‌کند نیز در این ارتباط اظهار می‌کند: من سال گذشته دل درد شدید داشتم، در بیمارستان صالح‌آباد از من آزمایش گرفته شد و به من گفتند مشکوک به آپاندیس هستم و باید به تربت جام مراجعه کنیم. متأسفانه وسیله نداشتیم و آمبولانس هم به ما ندادند و گفتند تنها یک دستگاه آمبولانس داریم که برای موارد خیلی اضطراری است، به هر حال به سختی وسیله پیدا کردیم و به تربت‌جام رفتیم. در آنجا تا آزمایشات و پذیرش را انجام دادیم آپاندیس ترکید و زهر آپاندیس در داخل شکمم پخش شد به همین خاطر چند روز در بیمارستان بستری شدم تا سموم به طور کامل از بدنم خارج شد، لطف خدا بود که زنده ماندم.
یک مادر داغدیده هم با بیان تجربه تلخ خودش یادآوری می‌کند: دو فرزندم را به سبب نداشتن تجهیزات و امکانات پزشکی و نبود داروی مورد نظر از دست دادم و متأسفانه بیمارستان صالح‌آباد پزشک خوب و متخصص به اندازه‌ای که مورد نیاز است ندارد تا درد بیماران را تشخیص دهد و برای بیماران اورژانسی هم اصلاً اورژانسی عمل نمی‌کنند، به راستی این مردم چه گناهی کرده‌اند!

سازه بیمارستان بدون استفاده مفید!
آقایی که نامش طاهاست درباره تجربه خود این طور روایت می‌کند: دو مرحله برای متخصص قلب در بیمارستان صالح‌آباد نوبت گرفتم، گفتند ساعت ۷ صبح حضور داشته باشید. از اداره‌ام مرخصی گرفتم و رفتم، با کمال حیرت گفتند دکتر نمی‌آید! هر بار یک بهانه مثل اینکه تعداد بیمار کم است و... را می‌آورند، یک بار همراه بیمارم به متخصص زنان مراجعه کردم وقتی نوبت ما شد اجازه ندادند در اتاق معاینه پزشک را ببندم، علت را که پرسیدم گفتند مگر چه می‌خواهید بگویید! ترجیح دادیم نوبت بعدی را با طی ۱۰۰ کیلومتر مسافت و تقبل هزینه جانی و مالی به تربت‌جام برویم!
وی با اشاره به این شعر که «ما آزموده‌ایم در این شهر بخت خویش/ باید برون کشید از این ورطه رخت خویش»، ادامه می‌دهد: چطور ممکن است در شهرستانی با داشتن بیش از ۵۰هزار نفر جمعیت، کسی مشکل قلبی نداشته باشد، پس احتمالاً وقتی متخصص قلب یا برخی از متخصصان دیگر تمایل نداشتند به هر علت پیش پا افتاده‌ای به صالح‌آباد بیایند، مردم یا باید بمیرند یا مجبورند مشکل و بیماری خود را در شهری دیگر درمان و صرفاً سازه بدون استفاده بیمارستان را تماشا کنند.
بیمار دیگری که مقدم نام دارد، بیان می‌کند: چیزی که عیان است، چه حاجت به بیان است! نامش بیمارستان است اما هیچ ندارد. در بیمارستان شهدای صالح‌آباد به وضعیت بیماران چندان توجهی نمی‌شود و با بیماران بسیار بد برخورد می‌کنند. با وجود شلوغی‌های بسیار زیاد و همچنین حجم زیاد بیماران اورژانسی و غیراورژانسی، تعداد کادر درمان و همچنین پزشک متخصص و جراح بیمارستان بسیار اندک است و به حال بیماران اورژانسی به موقع و مناسب رسیدگی نمی‌شود، من در چند روز اخیر با علایم شوک آنافیلاکسی وضعیت خطرناکی داشتم و به بیمارستان مراجعه کردم و به علت شلوغی بیمارستان کسی نبود رسیدگی کند.
یک بیمار دیگر هم در این باره می‌گوید: از لحاظ فضا و ساختمان، قبلاً شبکه بهداشت و درمان صالح‌آباد چندان مشکل خاصی نداشت. کافی بود به جای این همه هزینه‌های میلیاردی و ساخت بیمارستان، بهداری قدیم را مجهز کرده و پزشک متخصص و جراح به کارگیری می‌کردند تا بیشتر به درد مردم بخورد، بیمارستان بدون امکانات و متخصص را مردم می‌خواهند چه کار کنند؟

مسئولان: امکان حضور جراح در شهرستان نیست!
سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان صالح‌آباد در خصوص کمبود امکانات و تجهیزات بهداشتی و درمانی بیمارستان صالح‌آباد می‌گوید: خوشبختانه در بخش‌های بستری و اورژانس کمبود تجهیزات یا امکانات خاصی نداریم و تقریباً تمام نیازها تأمین شده، اما در ارتباط با کمبود نیرو در بیمارستان باید گفت در حال حاضر کمبود نیرو عمدتاً در بخش‌های اداری، خدمات و منشی‌گری احساس می‌شود، اما تعداد پرستاران، کارشناسان بیهوشی و سایر نیروهای تخصصی در حد نیاز بیمارستان است و برای رفع کمبود نیرو در بخش‌های خدمات و اداری، برنامه‌ریزی برای برگزاری آزمون و جذب نیروهای شرکتی انجام شده و ان‌شاءالله به زودی این مشکل برطرف خواهد شد.
صالح نیکفرجام که به تازگی به این سمت منصوب شده است در خصوص حضور پزشکان جراح دراین شهرستان توضیح می‌دهد: در حال حاضر امکان حضور جراح در شهرستان به دلیل ناکافی بودن تجهیزات و امکانات روتین اتاق عمل و نبود متخصص بیهوشی فراهم نیست و پیگیری‌های مستمری برای راه‌اندازی و ساماندهی اتاق عمل جراحی در حال انجام است و امیدواریم با کمک خیران تجهیزات لازم تأمین شده و مقدمات حضور جراحان در این شهرستان فراهم شود!
با وجود تماس‌های مکرر خبرنگار ما در طول سه روز و در اوقات مختلف، محمد محمدی، رئیس دانشکده علوم پزشکی شهرستان تربت جام هیچ پاسخی نداد یا گوشی را خاموش کرد! تلاش‌های خبرنگار از طریق ارسال پیام متنی و درخواست برای پاسخ‌گویی و شفافیت در افکار عمومی نیز بی‌نتیجه ماند. سرانجام صبح روز سوم که رئیس دانشکده علوم پزشکی شهرستان تربت جام در جلسه سازمانی بود مسئول روابط عمومی دانشکده گوشی او را پاسخ داد و قول مساعد داد در پایان جلسه پاسخ پرسش‌ها را بگیرد که مسئول روابط عمومی اطلاع داد ایشان (محمدی) پاسخ دادن را به معاون درمان سپرده است.

۹ روز خدمت به جای ۲۳ ماه!
مدیر روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی تربت جام در خصوص سه پزشک جراح سهمیه مناطق محروم تربت‌جام و صالح‌آباد که به جای اینکه ۲۳ روز در ماه به صالح‌آبادی‌ها خدمت ارائه دهند حدود ۹ روز فقط در تربت جام خدمت می‌کنند و بقیه ایام در مرکز مشهد، جراحی زیبایی انجام می‌دهند، بیان می‌کند: معاون درمان دانشکده در این خصوص پاسخ خاصی نداده و وعده صحبت حضوری با شما(خبرنگار) را در این زمینه داده است.

خلأ بانک خون مقصر است!
احمد رحیمی به نقل از محمدصادق معلم‌زاده که معاون درمان دانشکده علوم پزشکی تربت جام است در خصوص کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی بیمارستان شهدای صالح‌آباد توضیح می‌دهد: از لحاظ تجهیزات درمانی، بیمارستان تکمیل و کمبودها جزئی است که در درمان بیماران تأثیری نداشته و ندارد و اتاق عمل بیمارستان شهدای صالح‌آباد هم مجهز شده، تنها مشکل، نبود بانک خون و متخصص بیهوشی است که در تمام کشور کمبود داریم و همین عامل موجب شده عمل جراحی در بیمارستان شهدای صالح‌آباد انجام نشود!
او ادامه می‌دهد: بدیهی است در زمان غیرفعال بودن اتاق عمل، متخصص جراح هم نمی‌تواند عملی در بیمارستان انجام دهد. در صورت شروع به کار بانک خون در بیمارستان شهدای صالح‌آباد، متخصصان جراح هم در برنامه بیمارستان جای‌گذاری خواهند شد.
رحیمی همچنین در خصوص بدرفتاری برخی از عوامل اداری و درمانی مجموعه بیمارستان صالح‌آباد با بیماران هم از قول معلم‌زاده تأکید می‌کند: چیزی به ما گزارش نشده و گلایه کلی از مجموعه صحیح نیست، باید مصداق عنوان شود و احیاناً اگر بیماری یا ارباب رجوعی مورد یا مستندی داشت با ذکر نام، تاریخ و نوع کم‌کاری اعلام کند تا برخورد لازم و قانونی انجام شود و برای ثبت شکایت هم می‌توانند با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند و طرح شکایت انجام دهند و از دفتر بازرسی دانشکده پیگیری کنند.

تعهد نافرجام پزشکی
پزشکی که متعهد می‌شود جان بیمار را در هر شرایطی نجات دهد، جراحی در مشهد را آن هم طبق ادعای مردم در حوزه زیبایی ارجح می‌داند به درمان مردم محرومی که وقتی سهمیه پزشکی آن‌ها برای جذب این پزشکان صرف می‌شد فکرش را نمی‌کردند روزی در برابر بیماری تنها گذاشته شوند. مسئولان علوم پزشکی تربت جام با ارائه مدارک تعهد مناطق محروم پزشکان و مستندات حضور یا عدم حضور آن‌ها در صالح‌آباد و بررسی میدانی ساده می‌توانند شفاف کنند که آیا از جراح در این شهرستان کاری ساخته است یا جراح نیاز نداشتند و بر اساس سهمیه مناطق محروم جذب کرده‌اند تا به نام مردم مظلوم صالح‌آباد و به کام جیب جراحان زیبایی باشد!

خبرنگار: صاحبی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha