تحولات منطقه

۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۸
کد خبر: ۱۰۴۱۲۴۲

۵ گزاره پنهان در دل یک حرکت ضدهویتی

رضا سلیمان نوری، پژوهشگر

تغییر نام محله عیدگاه از آن دست تغییراتی است که عدم آشنایی اعضای شورای اسلامی شهر مشهد به ویژه اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر مشهد که متولی اصلی این نوع تغییرنام هستند با تاریخ، فرهنگ و هویت یا بی‌اهمیت بودن تاریخ و هویت مشهد برای آنان را نشان می‌دهد

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

«آیین نام‌گذاری معبر عیدگاه در ضلع شمالی بازار رضا(ع) مشهد به نام آیت‌الله رجبعلی مروج تربتی برگزار شد».
این خبر کوتاه که چهارشنبه روی خروجی بسیاری از خبرگزاری‌های کوچک و بزرگ قرار گرفت و پنجشنبه هم در نشریات مختلف چاپ شد، به ظاهر خبری مانند هزاران خبر دیگر است اما در دلش دنیایی از اطلاعات نهفته است. در ذیل به پنج مورد از گزاره‌های پنهان در دل این حرکت ضدهویتی اشاره می‌کنم.
۱- نخستین گزاره‌ای که در دل این خبر نهفته است دال حذف معبر تاریخی عیدگاه که عمر آن بیش از عمر قدیمی‌ترین خیابان مشهد و دومین خیابان کشور یعنی بالاخیابان است، از صحنه روزگار است. اقدامی که حتی در زمان حکومت پهلوی‌ها نیز درباره این گذر و بسیاری دیگر از گذرهای تاریخی شهر اجرایی نشد.
۲- گزاره دیگری که از دل این خبر می‌توان به آن رسید عدم آشنایی اعضای شورای اسلامی شهر مشهد به ویژه اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر مشهد که متولی اصلی این نوع تغییر نام هستند با تاریخ، فرهنگ و هویت یا بی‌اهمیت بودن تاریخ و هویت مشهد برای آنان است.
۳- سومین گزاره مخفی در دل این خبر توهین ناخواسته به زحمات یک روحانی برجسته در یکی از شهرهای استان است. واکنش منفی به دنبال داشتن این نوع نام‌گذاری‌ها و در نتیجه توهین به شخصیت فردی که مسئولان به ظاهر قصد تکریم آن را داشته‌اند از موضوعاتی است که سال‌های سال چه از طرف فعالان کوچک و بزرگ هویتی و چه از سوی استادان مختلف جامعه‌شناسی، مردم‌شناسی، روان‌شناسی، تاریخ و... به مدیران شهری گوشزد شده است. این مهم تا آن اندازه تکرار شده که هیچ مسئول شهری نمی‌تواند مدعی شود از آن بی‌اطلاع بوده و بر همین اساس راه نادرست قبلی را تکرار کرده است. به عبارت بهتر می‌توان مدعی شد تمام دست اندرکاران تغییر نام مسیرهای هویتی شهر در تمام دوره‌ها یک اشتباه را تکرار کرده‌اند. این حرکت را با توجه به انذارهای بسیاری که درباره موارد مشابه صادر شده نمی‌توان از روی نادانی و جهالت دانست بلکه در خوشبینانه‌ترین حالت حرکتی لجوجانه به منظور نشان دادن توانایی‌های خود به سایر گروه‌های رقیب فعال در حوزه مدیریت شهری یا آرزومند حضور در این عرصه است.
۴- مدیران ارشد امنیتی مشهد از برخی مجموعه‌های مدیریتی شهر غافل هستند. این گزاره بدان دلیل مطرح است که یکی از وظایف کوچک و بزرگ این افراد جلوگیری از هر گونه اقدامی است که در جامعه تنش فرهنگی یا اجتماعی ایجاد کند. این نوع تغییر نام‌ها که به گواه خبر اولیه منتشر شده در رسانه‌های مختلف حداقل در این مورد دوره زمانی بررسی در کمیسیون، تصویب در صحن علنی شورا، تأیید فرمانداری و ایجاد شرایط اجرای مصوبه را پشت سر گذاشته تا به مرحله اجرا رسیده با توجه به حاشیه‌ساز بودنش باید مورد توجه دست اندرکاران اطلاعاتی و امنیتی شهر قرار گیرد که متأسفانه به هر دلیلی از این وظیفه غفلت کرده‌اند. امری که قطعاً وجهه این مدیران ارشد را نزد مردم تخریب خواهد کرد زیرا از ایشان انتظار دارند براساس وظیفه ذاتی خود از هر گونه اقدام سایر مدیران شهری که موجب سلب آسایش فکری و اجتماعی مردم می‌شود، جلوگیری کنند.
۵- این اقدام بر خلاف ادعاهای بسیار اعضای شورای شهر و مدیران شهرداری که خود را خادم زائران معرفی می‌کنند، بوده است. دلیل این گزاره هم سردرگمی زائران هنگام مواجهه با تغییر نام رخ داده و البته سایر موارد مشابه در گام نخست در اطراف حرم مطهر رضوی و در گام بعد در سایر نقاط شهر است. در نظر بگیرید زائری پس از چند سال حضور در محله عیدگاه مشهد هنگام زیارت پس از این تغییر نام نمی‌تواند هیچ ردی از مکانی که پیش‌تر در آن اسکان پیدا می‌کرده در نقشه‌های شهری و تابلوهای راهنما پیدا کند. این فرد پس از مدتی سردرگمی چه حالی پیدا کرده و چه قدر برای عاملان این سردرگمی دعا می‌کند. عاملانی که خود را خادم وی و سایر زائران معرفی می‌کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha