در روزهای اخیر، ایالت کالیفرنیا با آتشسوزیهای گسترده و ویرانگر روبرو بوده است. صرف نظر از دلایل این آتشسوزیها به گفته کارشناسان، شرایط اقلیمی و بادهای شدید، کنترل آتشسوزیهای کالیفرنیا (پالیزیدز، ایتون، هرست و سانست) را پس از شعلهور شدن تقریباً غیرممکن کرده است. این رویداد چالشهایی جدی را به یکی از پیشرفتهترین و ثروتمندترین کشورها تحمیل کرده است. در ادامه بهطور مختصر به دلایل اصلی دشواری در مهار این آتشسوزیها میپردازیم.
۱. بادهای شدید سانتاآنا: لیندزی لانتز، سخنگوی اداره آتشنشانی لسآنجلس، در ویدئویی بیان کرد: "وزش بادهایی با سرعت تا ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت منجر به گسترش سریع آتشسوزیها میشود. این وضعیت در برخی موارد موجب زمینگیر شدن هواپیماها شده است."
۲. رطوبت پایین: شرایط رطوبتی بسیار پایین، گاهی تا ۱۰٪، موجب میشود که پوشش گیاهی به شدت خشک و مستعد آتشسوزی شود. این سطح پایین رطوبت، به همراه دمای بالا و بادهای شدید، محیطی بسیار خطرناک برای گسترش سریع آتشسوزیها فراهم میکند، که مهار آنها را بسیار دشوار میسازد.
۳. خشکی طولانی مدت: بارش اندک در ماههای اخیر موجب خشکی منطقه شده و شرایطی فراهم کرده است که آتشسوزیهای گستردهتر و شدیدتری رخ دهند.
۴. شرایط آب و هوایی نامناسب: وجود شرایط آب و هوایی خاص که موجب افزایش شدت و سرعت گسترش آتش شده است.
۵. کمبود منابع: منابع آب شهری که آتشنشانها از آن استفاده میکنند، در برخی موارد خشک شده و مشکلاتی در مهار آتش ایجاد کرده است.
۶. گسترش سریع آتش در مناطق شهری: گسترش محدوده شهری لسآنجلس، خطرات را نیز افزایش داده است. مناطق شهری که به مناطق طبیعی مجاورند، موسوم به «مرز بین مناطق شهری و طبیعی wildland-urban interface»، به ویژه در برابر آتشسوزی آسیبپذیرند. برای مثال، آتشسوزی «پالیسیدز» در نزدیکی چنین مناطقی آغاز شد، جایی که پوشش گیاهی انبوه و فعالیت انسانی، نقطه اشتعال کاملی را ایجاد کردند. گسترش آتشسوزیهای بزرگ در این مناطق لگام آتش را سختتر کرده و به خانههای بیشتری آسیب رسانده است.
۷. با توجه به گسترش آتشسوزی به شهرهای پرجمعیت مانند لسآنجلس و به طور کلی گستره آن کنترل آن سخت و سختتر شده و کمبود نیروی و امکانات در این حجم بر شدت واقعه آتشسوزی میافزاید.
۸. با توجه به توپوگرافی منطقه مانند درهها و عبور باد از آن و کانالیزه شدن منجر به تشدید باد و افزایش گستره آتش می شود. این موضوع در بخش پالیزیدز و مالیبو بیشتر مشهود است.
۹. نقش تغییر اقلیم: با این مبحث پاسخ دهیم که دانشمندان هشدار میدهند که سال ۲۰۲۴ نخستین سالی بود که دمای جهانی ۵/۱ درجه سلسیوس بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن رسید و این نشاندهنده افزایش غیرمسبوق گرمایش زمین است. آتشسوزیهای جنگلی ۲۰۲۵ به دلیل تأثیر متقابل چندین عامل رخ داده است، که بسیاری از آن ها با تغییرات اقلیمی تشدید شدهاند. به طوری که جنوب کالیفرنیا در چنگال شدیدترین شرایط خشکسالی در ۱۲۰۰ سال گذشته بوده است و این منطقه خشکترین دوره خود را از زمان خشکسالی بزرگ قرون وسطی تجربه میکند. این طلسم خشک طولانی موجب شد که پوشش گیاهی بسیار قابل اشتعال باشد و به طور موثر بخشهای گسترده ای از زمین را به جعبههای چوبی تبدیل کند. افزون بر این، در ژانویه پیشرو شاهد گرمای بیسابقهای بودهایم، با افزایش دما به بالاترین حد غیرقابل فصل، که موجب خشک شدن بیشتر چشماندازها میشود. این عوامل با بادهای فوقالعاده قوی سانتا آنا همراه شدند که سرعت آن به بیش از ۸۰ مایل در ساعت میرسید و شعلههای آتش را به سرعت گسترش میداد و تلاشهای اطفای حریق را پیچیده میکرد. اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا گزارش داده است: «تغییر اقلیم، از جمله افزایش گرما، خشکسالی طولانی، و جو تشنگی (اشاره به روطبت کم جو)، محرک اصلی در افزایش خطر و گستردگی آتشسوزیهای جنگلی در غرب ایالات متحده بوده است. باید به یاد داشته باشیم که تغییر اقلیم الگوی فصول آتشسوزی در کالیفرنیا را مختل کرده و موجب وقوع آتشسوزیهای جنگلی در تمام طول سال شده است. خشکسالیهای طولانی، زمستانهای گرمتر و ذوب زودتر برف، از جمله عوامل اصلی این تغییرات هستند. پژوهشهای گلن مک دونالد (Glen MacDonald) استاد رشته جغرافیا از UCLA نشان میدهد که فصل آتشسوزی در کالیفرنیای جنوبی به دلیل گرم شدن آبوهوای ناشی از فعالیتهای انسانی زودتر آغاز میشود و طولانیتر است، که این موضوع احتمال همزمانی روزهای آتشسوزی با بادهای سانتا آنا یا اشتعالهای انسانی را افزایش میدهد. آتشسوزیهای سال ۲۰۲۵ نمونهای از این تغییرات است که در یک ماه معمولاً خنکتر و مرطوبتر رخ داده است.
آتشسوزیهای سال ۲۰۲۵ ضرورت فوری برای اتخاذ راهبردهای سازگار با تغییرات آبوهوایی (تغییر اقلیم)، مانند مدیریت بهتر زمین، افزایش بودجه برای پیشگیری از آتشسوزی و بهروزرسانی آییننامههای ساختمانی در مناطق مستعد آتشسوزی را برجسته میکند. کارشناسان بر اهمیت کاهش انتشار گازهای گلخانهای برای مهار اثرات بلندمدت تغییر اقلیم و در عین حال سرمایهگذاری در راهحلهای کوتاهمدت مانند سوزاندن کنترلشده، زیرساختهای مقاوم در برابر آتش و آموزش جامعه تأکید میکنند. از همه مهمتر به کارگیری دانشآموختگان رشته اقلیم شناسی (آب و هواشناسی) در سازمانهای مرتبط مانند هواشناسی، محیط زیست، منابع طبیعی و غیره بازنگری شود. زیرا چندی است که نسبت به این متخصصان غفلت شده است.
نظر شما