یکی از موضوعات بسیار مهم در مصرف غیربهینه گاز و برق در بخش خانگی به عنوان عامل اصلی مصرف غیربهینه گاز در فصول سرد سال، مسئله مربوط به عدم ذینفع بودن مردم در بهینهسازی مصرف است. قیمتگذاری دستوری بدون توجه به میزان مصرف موجب شده است که قشر و مشترکان پرمصرف با حجم بسیار بالایی از مصرف غیربهینه، عامل اصلی ناترازی گاز و توقف تولید شوند.
برای حل این معضل، باید مردم ذینفع بهینه کردن مصرف انرژی شوند. در مدل انرژی به نفر نه تنها به سمت آزادسازی قیمت نخواهیم رفت؛ بلکه قیمتگذاری دستوری و اعطای یارانه انرژی برای هر میزان از مصرف نیز نخواهیم داشت و به این ترتیب با توجه به کمیت و قیمت برای هر فرد سرانهای از برق و گاز در بخش خانگی روی کنتور محل سکونت هر خانواده به آن خانواده تعلق خواهد گرفت. اگر در هر ماه کمتر از میزان سرانه انرژی به نفر هر خانواده، استفاده شود؛ هر واحد انرژی خود را به قیمت نزدیک به قیمت صادراتی به صادرکنندگان انرژی میفروشد و اگر معادل سرانه اعطایی، مصرف داشته باشد؛ هیچ قبضی برای وی صادر نخواهد شد ولی در صورت افزوده شدن مصرف مازاد از سرانه اعطایی، هر واحد مصرف انرژی معادل قیمت صادراتی گاز و برق با آن فرد حساب خواهد شد.
این مدل از اعطای سهمیه برق و گاز به هر کد ملی علاوه بر حل معضل ناترازی گاز و کاهش مصرف غیربهینه برق و گاز، مستقیما افراد خانواده را در مصرف بهینه گاز و برق ذینفع خواهد کرد. این موضوع اثر بزرگی در شکلگیری اقتصاد بهینهسازی خواهد داشت و موجب تحقق مستقیم درآمد نیز برای خانوادههای با مصرف کمتر از سرانه خواهد شد. به خصوص که حجم و میزان مصرف انرژی برق و گاز با ثروتمند بودن افراد رابطه مستقیم دارد و از این رو انرژی به نفر اثرگذاری ویژهای بر افزایش درآمد اقشار ضعیف جامعه از محل مصرف بهینه این خانوارها خواهد داشت.
همچنین با توجه به سیاست تکمیلی انرژی به نفر، امکان پرداخت تسهیلات قرضالحسنه برای تعویض وسایل برقی و گازسوز اقشار ضعیف با پشتوانه سهمیه انرژی به نفر هر یک از این خانوادهها نیز فراهم خواهد شد و کمک بیشتری بر بهینهسازی مصرف خواهد داشت. در زمینه عایق و هزینه برای ساختمان نیز با شکلگیری بازار معامله گواهی صرفهجویی انرژی در برنامه هفتم توسعه، بخش خصوصی میتواند محل سکونت دهکهای پایین جامعه را عایقکاری کند و معادل سهمیهای از سهمیه انرژی به نفر ذخیره شده افراد بردارد.
بنابراین در پایان باید گفت؛ مهمترین عامل ناترازی گاز کشور، افزایش بسیار زیاد مصرف گاز در بخش خانگی به دلیل افزایش مصرف گاز جهت گرمایش است که با توجه به رویکرد مصرفی خانوادهها و قیمتهای سرکوب شده در کنار وضعیت بسیار بد ساختمانسازی غیرعایق در سطح کشور، شاهد هدررفت حجم بالایی از گاز در زمستان هستیم؛ برای شکلگیری اقتصاد بهینهسازی و مصرف بهینه گاز در بخش خانگی، باید به سمت تخصیص واحدهای معادل برق و گاز به هر کدملی در کنتور محل سکونت افراد برویم که اجرای انرژی به نفر اثرگذاری ویژهای بر بهینه کردن مصرف با تحقق صرفه اقتصادی بهینهسازی خواهد داشت.
نظر شما