به گزارش قدس آنلاین به نقل از فارس، پس از انتشار خبر اولیه وخامت بیماری کریماف، همگی رسانههای منطقه و جهان به پوشش این خبر مبادرت کردند و بیماری وی به تیتر اصلی رسانههای منطقه و سرخط اخبار رادیو و تلویزیون کشورهای مختلف تبدیل شد.
این موضوع خود حکایت از نگرانیهایی جدی در باب آینده اوضاع سیاسی این کشور و بحران احتمالی جانشینی، که در گذشته از جمله سناریوهای محتمل در منطقه محسوب میگردید، دارد.
این در حالیست که تا پیش از سال 2013، در محافل حتی کارشناسی نیز «گلناره کریمآوا» دختر ارشد کریماف، مدعی شماره یک کسب عنوان جانشینی پدر محسوب میشد. این وضعیت بنابر دلایلی از جمله کسب شهرت و محبوبیت، ثروت اندوزی و اتصال وی به مراکز اصلی قدرت، به حقیقت نزدیکتر بود.
اما اختلافات گلناره با مقامات ارشد دولتی و نیز سوء استفاده عیان از قدرت اعطایی، وی را مغضوب پدر کرد به طوری که کریماف از سال 2014 دخترش را در بازداشت خانگی قرار داد. از آن زمان تاکنون نیز علیرغم نام بردن از اسامی مختلفی از جمله «تیمورتیلی یوا» و «لولا» دختر کوچک کریماف، هیچگاه مسئله جانشینی وی با جدیت مورد پیگیری قرار نگرفت.
به هر ترتیب، اکنون فرضیاتی قابل اعتنا در خصوص جانشین پس از وی، مطرح و قابل ارائه است.
در این میان، در حلقه اطراف فعلی کریماف 3 نفر مهم حضور دارند:
1-رستم عنایتاف - رئیس سرویس امنیت ملی ازبکستان و نماینده قبیله سرخاندریا.
2-شوکت میرزایف- رئیس شورای وزرا و یکی از "تاشکندیها". وی سمت خود را با پشتیبانی رستم عنایتاف بدست آورده است.
3- رستم عظیماف - معاون اول رئیس شورای وزرا و نماینده قبیله تاشکند.
شوکت میرزایف
متولد 30 دسامبر 1957، استان «جیزخ»
وی در 12 دسامبر سال 2003 به سمت نخست وزیری ازبکستان منصوب شد و تاکنون نیز در این پست حضور دارد.
تحصلات آکادمیک وی، مهندسی مکانیک در امور کشاورزی است.
استانداری جیزخ و سمرقند از دیگر مناصب مهم سیاسی وی محسوب میگردد.
میرزایف رهبریت قبیله سمرقند و جیزخ را دارد. در همین حال با رهبران قبایل خوارزم و اندیجان نیز ارتباط و دوستی برقرار کرده است.
وی تاکنون بارها از همکاری توامان با روسیه و آمریکا خبر داده و نگاه و گرایش خاصی به هیچکدام ندارد.
رستم عظیم اف
عظیم اف متولد 20 سپتامبر 1958، شهر تاشکند است.
وی در 29 دسامبر 2007 به سمت معاون اولی نخست وزیر و وزیر دارایی و مسئول مجتمع اقتصادی و ارتباطات اقتصاد خارجی منصوب شد.
عظیم اف فارغ التحصیل دانشگاه دولتی تاشکند، موسسه مهندسی آبیاری و مکانیزاسیون کشاورزی تاشکند و کارشناس ارشد دانشگاه آکسفورد است.
وی در سال 1990 رئیس بانک «ایپاق یولی» بود و از سال 1991 تا 1998 ریاست بانک ملی فعالیتهای اقتصادی خارجی ازبکستان و همزمان مسئولیت نمایندگی ازبکستان در مدیریت بانک بازسازی و توسعه اروپا را بر عهده داشت.
همچنین در سال 1998 به سمت وزیر دارایی ازبکستان منصوب و در اوایل آگوست سال 2000 همزمان معاونت اقتصادی نخست وزیری به وی واگذار شد.
در ماه نوامبر سال 2000 عظیم اف معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد کلان و آمار (بعدا به وزارت اقتصاد تغییر نام کرد) ازبکستان انتخاب شد.
در نوامبر سال 2005 به سمت وزیر دارایی تعیین و در دسامبر 2007 معاون اول نخست وزیر و وزیر دارایی و مسئول مجتمع اقتصادی و ارتباطات اقتصاد خارجی ازبکستان شد و تاکنون نیز در این سمت مشغول بکار است.
ژنرال رستم عنایت اف
عنایت اف، متولد 22 ژوئن 1944، استان «سرخان دریا» است.
وی در خانواده یک ژنرال «کا.گ.ب» (کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی) به دنیا آمده است.
عنایت اف، از 27 ژوئن 1995 ریاست سازمان امنیت ملی ازبکستان را بر عهده دارد.
وی فارغ التحصیل دانشگاه دولتی تاشکند (دانشکده زبان و ادبیات فارسی) در سال 1968 میباشد.
بعد از پایان دانشگاه در سازمان «کا.گ.ب» اتحاد شوروی استخدام و به ماموریت افغانستان اعزام شد.
قابل ذکر است، در حال حاضر، اهمیت تقسیم قبیلهای در میان نخبگان سیاسی ازبکستان، بطور قابل توجهی همتراز شده است.
اسلام کریموف موفق شد سازشهای مهم زیادی را در روابط بین گروه های تاشکند و سمرقند پیدا کند. بدین ترتیب، اکنون اصلیت و منشاء افراد اهمیت کمی دارد - در میان نخبگان تازه متحد شده، حضور نمایندگان مناطق مختلف که پذیرای قوانین تاشکند هستند قابل توجه است. در عین حال، عامل قبیلهای به طور کامل منسوخ نشده و به هنگام ارزیابی گرایشهای مختلف ضروری است.
نظر شما