به گزارش قدس آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، حکومت سعودی و شیوخ وهابی هرگز گمان نمیکردند که روزی گروزنی پایتخت جمهوری چچن برگزار کننده کنفرانسی باشد که نتیجه آن تبرئه علمای اهل سنت از وهابیت و خارج دانستن وهابیت از اهل سنت باشد، در حالی که سعودیها میلیاردها دلار در سطح جهان به ویژه در منطقه قفقاز برای ترویج فرقه وهابیت هزینه کرده و میکنند.
اهل سنت و جماعت چه کسانی هستند؟ سئوالی که پس از گسترش اقدامات تروریستی که تحت پوشش اسلام و به ویژه تحت پوشش اهل سنت و جماعت صورت میگیرد، مطرح شده است.
با هدف شناسایی و معرفی هویت اهل سنت و جماعت، هفته گذشته کنفرانسی با حضور شمار زیادی از علمای اهل سنت به ویژه احمد الطیب شیخ الازهر مصر به میزبانی گروزنی پایتخت چچن و با حضور علما و اندیشمندان ارشد اهل سنت جهان اسلام از مصر،سوریه، اردن، سودان و اروپا برگزار شد که این کنفرانس سهروزه روز شنبه 27 آگوست با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد. شیخ شوقی علام مفتی اهل سنت مصر، شیخ اسامه الزهری مشاور رئیس جمهور مصر و معاون کمیسیون دینی پارلمان این کشور، شیخ علی جمعه مفتی سابق مصر، شیخ عبدالفتاح البزم مفتی دمشق از جمله شخصیتهای مهم شرکت کننده در این کنفرانس بودند.
مهمترین نتیجه این کنفرانس، خروج وهابیت از دایره اهل سنت بود:«اهل سنت و جماعت شامل اشاعره و ماتریدیه در فقه، و پیروان مذاهب چهارگانه اهل سنت در فقه(حنبلی، حنفی، شافعی و مالکی) و اهل تصوف هستند».
در این کنفرانس که 200 نفر از علمای اهل سنت شرکت داشتند، بر این نکته تاکید شد که«این کنفرانس، نقطه عطف مهم و ضروری برای اصلاح انحراف شدید و خطرناکی است که مفهوم اهل سنت و جماعت را در پی تلاشهای افراطیون برای ربودن این لقب و محدود کردن آن به خود و اخراج شایستگان از آن به شمار میرود». این بند اشاره واضحی به گروههای تکفیری وهابی دارد که حکومت آل سعود از آنها حمایت میکنند.
شرکت کنندگان در این کنفرانس همچنین، موسسات دینی سنی قدیمی را شامل الازهر، القرویین، الزیتونه، حضرموت، مراکز علمی و پژوهشی و موسسات دینی و علمی روسیه را مشخص کردند و موسسات دینی سعودی از جمله دانشگاه اسلامی مدینه منوره را در زمره موسسات اهل سنت وارد نکردند.
علمای شرکت کننده در این کنفرانس بر ضرورت اقدامات جدی برای مهار گروههای تروریستی تاکید و اعلام کردند تجمع علما در چچن نقش جدی در مهار آتش جنگهای غیرانسانی ایفا میکند، جنگهایی که اجساد اعراب و مسلمانان را به موشهای آزمایشگاهی تبدیل کرده است، جنگهایی که رژیمهای استعماری جدید با شعلهور کردن آن، نظریههای شیطانی ترسناک خود را رواج میدهند.
رهبران و علمای چچن و قفقاز با استقبال از سفر شیخ الازهر با بیان اینکه«شیخ الازهر امام اهل سنت و جماعت است» ضربه بزرگی به شیوخ و مفتیان وهابی سعودی وارد کردند که خود را همواره به دروغ،رهبر و پرچمدار اهل سنت معرفی میکنند
اما اسامه الازهری مشاور رئیس جمهور مصر با دفاع از این کنفرانس تصریح کرد که کنفرانس چچن با هدف پرداختن به مشکلات عقیدتی و افکاری در جهان اسلام است که جریانهای تروریستی افراطی در پایهریزی شیوههای ویرانگر خود از آن سوءاستفاده میکنند، تکفیر و منفجر کردن قدم به قدم حرکت میکنند، اما موسسات دینی ذیربط این خطر را درک نکرده و گامی برای مهار تکفیر برنداشتهاند،افراطیون تلاش میکنند دین اسلام را به عنوان نمونهای برای تخریب، ویرانگری، تفرقه و دشمنی پیاپی ارائه کنند.
این کنفرانس وهابیت سلفی را از دایره مذهب اهل سنت و جماعت خارج کرده است که البته در سطح دینی تازگی ندارد و بارها علمای اهل سنت بر ساختگی و جعلی بودن فرقه وهابیت تاکید کردهاند.
شرکت کنندگان در این کنفرانس بر«راهاندازی یک شبکه تلویزیونی در فدراسیون روسیه با هدف معرفی اسلام صحیح و مبارزه با افراطگرایی و تروریسم و ایجاد مرکز علمی در جمهوری چچن برای رصد و مطالعه و بررسی فرقههای معاصر و مفاهیم و نقد علمی فکر افراطی تاکید و پیشنهاد کردند که نام این مرکز،«تبصیر»(بصیرت، روشنگری) باشد».
این کنفرانس همچنین به موسسات بزرگ اهل سنت همچون الازهر توصیه کرده است برای علاقهمندان تحصیل علوم اهل سنت بورسیه در نظر بگیرد که تقابل آشکار با رژیم سعودی است که با دادن بورسیه، به ترویج افکار تکفیری وهابی از طریق جذب دانشجویانی از کشورهای اسلامی با مشوقهای فریبنده مالی و فارغالتحصیل شدن آنها به عنوان مبلغ وهابی و تبلیغ آن از طریق شبکههای پرتعداد خود همچون صفا و وصال میپردازد.
هدف از این کنفرانس، اعلام برائت اهل سنت از انحرافاتی بود که وهابیت در پوشش دینی در آن وارد کرده است که پروژه سیاسی پادشاهی آل سعود به شمار میرود.
پیوند عمیق آل سعود و وهابیت و حمام خون در جهان اسلام
«خون با خون و ویرانگری با ویرانگری»، پایه اساسی ائتلاف محمد بن عبدالوهاب با محمد بن سعود در سال 1745 میلادی بود، هیچ جدایی میان وهابیت دینی و پادشاهی آل سعود وجود ندارد و هر دو نفر به یکدیگر متعهد شدند که تحت هر شرایطی از یکدیگر حمایت کنند و این مسئله حمام خونی را که از موقع تشکیل این ائتلاف در جهان به راه افتاده، توجیه میکند.
از سال 1932 زمان اعلام پادشاهی آل سعود پس از اشغال کامل نجد و حجاز، جهان اسلام در معرض سیل ویرانگر وهابیت سعودی قرار گرفت که پادشاهی سعودی از آن به عنوان سلاحی برای تقویت نفوذ خود در جهان اسلام استفاده کرده است، فرقه وهابیت هر کسی را که مخالف افکار و عقاید محمد بن عبدالوهاب باشد، تکفیر میکند، این منطق شکننده دینی تنها سلاح پادشاهی سعودی نیست، بلکه با پولهای بادآورده نفت میلیاردها دلار برای تبدیل مسلمانان به وهابیون از طریق مدارس دینی یا مساجدی که در گوشه و کنار جهان احداث کرده، از فکر وهابی حمایت کرده است.
مناقشات سیاسی، کشورهای اسلامی را از توجه به نفوذ وهابیت به این کشورها غافل کرده که این مسئله در ادامه زمینه تشکیل گروههای افراطی را فراهم کرده که حکومت سعودی از آنها بهرهبرداری سیاسی میکند.
اخیرا تروریسم تکفیری، دروازههای اروپا را درنوردیده است و اکنون وضع به جایی رسیده است که در سطح جهان، سخن از سازوکار مقابله با تکفیر به میان آمده، حتی زمزمههایی در داخل عربستان که خود حامی فکری و مالی تکفیر است، در این زمینه به وجود آمده است، این وضعیت منجر به برگزاری کنفرانس چچن شده،اما نکته جدید در این کنفرانس، موضع قاطع و علنی در قبال وهابیت سعودی است به طوری که به طور تلویحی،وهابیت سعودی، مسئول تکفیر و افراطگرایی معرفی شده است.
هجمه سعودیها به کنفرانس علمای اهل سنت در چچن
کنفرانس چچن و بیانیه آن منجر به واکنشهای خشمگینانه سعودیهای وهابی و عموم سلفیها شده است و آنها، این کنفرانس را توطئه روسی علیه خود دانسته و طرفداران شیوخ وهابی هم بیش از 100 هزار توئیت علیه برگزار کنندگان کنفرانس منتشر کردند.
روز شنبه 27 آگوست، فعالیتهای این کنفرانس سه روزه به پایان رسید و طولی نکشید که هجمه رسانهای آل سعود با حمایت موسسههای دینی و سیاسی رژیم آغاز شد. به طوری که محمد آل الشیخ در روزنامه الجزیره سعودی، وهابیت را مسئله مرگ و زندگی از نظر خود توصیف کرد.
علوی السقاف مسئول موسسه الدرر السنیه گفته بود بیانیه کنفرانس چچن، خفتبار است، زیرا سبب پراکنده شدن جماعت به خاطر خارج کردن وهابیت از مذهب اهل سنت و جماعت شد ه است. السقاف به رمضان قدیروف رئیس جمهور چچن هم حمله کرد.
در کنفرانس چچن، فیلمهایی به نمایش درآمد که در آن وهابیت، خائن به تعالیم دین اسلام توصیف شده و درباره تروریستهای تکفیری در سوریه که به دروغ نام خود را مجاهد گذاشتهاند، تاکید شد که آنها مجاهد نیستند و با اقداماتشان،وجهه اسلام را مخدوش میکنند.
مبلغان و دیگر شیوخ وهابی عربستان با حمله شدید به کنفرانس چچن و صوفیها که اکثریت مسلمانان چچن را تشکیل میدهد و وهابیت، آنها را مشرک و خارج از دایره اسلام مدنظرشان قلمداد میکنند، واکنش نشان دادند از جمله عادل الکلبانی خطیب سابق مسجد ملک خالد ریاض در صفحه شخصی خود در توئیتر چنین نوشت :«کنفرانس چچن باید هشداری برایمان باشد که جهان برای سوزاندن ما هیزم جمع کرده است».
عالیترین نهاد وهابیون که به هیئت کبارالعلمای سعودی معروف است، با ابراز خشم شدید از این کنفرانس در بیانیهای آن را به زعم خود در چارچوب شعلهور کردن آتش تعصب و درگیری میان فرقههای اسلامی قلمداد کرد.
محمد آل الشیخ از خاندان شیخ محمد بن عبدالوهاب موسس فرقه جعلی وهابیت با حمله به این کنفرانس و شرکتکنندگان آن به ویژه شیخ الازهر در توئیتی نوشت:« مشارکت شیخ الازهر در کنفرانس گروزنی که پادشاهی سعودی را از عناوین اهل سنت کنار گذاشت، این مسئله را بر ما ضروری میکند تا در تعامل خود با مصر تغییر ایجاد کنیم، وطن برای ما مهمتر است، مصر السیسی باید ویران شود».
وی با توهین به شرکت کنندگان در این کنفرانس ادعا کرد:« کنفرانس چچن با نظارت اطلاعاتی روسیه و ایران برای خارج کردن پادشاهی سعودی از اهل سنت و جماعت برگزار شد».
وهابیون، این کنفرانس را آغازی برای تشکیل یک تشکل و نهاد ضد سلفی وهابی توصیف کردهاند.
یوسف القرضاوی شیخ سلفی هم که خود را رئیس تشکل به اصطلاح اتحادیه جهانی علمای مسلمان معرفی کرده است، کنفرانس گروزنی را به زعم خود کنفرانس ضرار خواند و مدعی شد« این کنفرانس به جای تجمیع اهل سنت و جماعت در یک صف واحد در مقابل فرقههای منحرف از اسلام، عنوان و صفت اهل سنت را از اهل حدیث و سلفیهای وهابی نفی میکند در حالی که آنها عنصر اصلی از عناصر اهل سنت و جماعت هستند».
آنچه خشم علمای سعودی رسمی و غیر رسمی و همپیمانان آنها از جمله شیخ یوسف قرضاوی را بیشتر کرده، عدم دعوت از آنها برای مشارکت در این کنفرانس بوده است.
محمد بن السعیدی از شیوخ وهابی و استاد دانشگاه ام القری در عربستان ادعا کرده است که «کنفرانس گروزنی،توطئهای علیه جهان اسلام به ویژه عربستان سعودی و با هدف بازگرداندن عقل مسلمان به خرافهگری و پردهداری قبور است».
شیخ محمد البراک دیگر شیخ وهابی هم با توهین به علمای اهل سنت شرکت کننده در کنفرانس چچن گفته است:« در کنفرانس چچن،توطئهگران میخواستند اهل سنت را اخراج کنند که خود را اخراج کردند».
ضربه محکم به آل سعود و وهابیت
عبدالباری عطوان تحلیلگر مطرح عرب درباره کنفرانس گروزنی چنین گفته است:« کنفرانس گروزنی گام بزرگی برای گرفتن مرجعیت اهل سنت از سعودی و افزایش انزوای آن در جهان اسلام و اثبات تروریستی بودن فکر وهابی است...»
وی افزود:« پادشاهی سعودی نمیداند این روزها ضربات سیاسی و نظامی را از کجا دریافت میکند چه در سوریه، یا یمن، عراق،لیبی یا ایران، اما آخرین ضربه را از گروزنی روسیه و به طور خاص از مصر دریافت کرد که در رهبری آن(آل سعود) بر اسلام مسلمانان اهل سنت تشکیک ایجاد کرده و مذهب وهابیت را از اردوگاه اهل سنت و جماعت اخراج کرد که این مسئله بسیار خطرناک برای آنهاست».
وی تصریح کرد:« کنفرانس گروزنی،ضربه محکم به پادشاهی عربستان سعودی و علمای آن است و زنگ خطر را برای آنها به خاطر خطر اشتباهات بزرگی که مرتکب شده و جنگهایی را که به راه انداختهاند، به صدا درآورده و ضرورت تسریع در انجام اصلاحات و بازنگری در اقدامات و سیاستهایشان را مورد تاکید قرار میدهد...».
نظر شما