مسعود میرکاظمی در نشست بررسی عملکرد اقتصاد دولت یازدهم گفت: بعد از برجام هم حوزه دولت و هم حوزه قانونگذاری آمریکا اعلام کردند که ما اجازه نمیدهیم ایران در بخش اقتصادی نفس راحت بکشد. این درحالی است که دولت یازدهم فکر میکرد با در درست گرفتن قدرت، سرمایههای خارجی به ایران سرازیر میشود اما در عمل سرمایه و پول واقعی به کشور نیامد.
میرکاظمی گفت: نگاه به بیرون، عدم توجه کافی به عوامل موثر در داخل در دولت یازدهم یک انتظار حبابی در بازار ایجاد کرد که آسیب جدی به اقتصاد کشور وارد کرده است چرا که فعالین اقتصادی همچنان در حالت صبر و سکون به سر میبرند.
وی افزود: در روزهای نخست که دولت یازدهم بحث برطرف کردن مشکلات اقتصادی در ۱۰۰ روز مطرح شد اما امروز چندین سال از آن وعده گذشته است ولی در عمل اتفاقی برای حوزه واقعی کشور نیفتاده است.
نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به هزینه های انجام دولت فعلی و دولت دهم در بودجه خاطر نشان کرد: در دولت یازدهم ۸۳ درصد بودجه به صورت جاری و ۱۱ درصد به شکل عمرانی مصرف شده است در حالیکه در دولت قبل ۷۱ درصد بودجه به شکل جاری و ۲۱ درصد به فعالیتهای عمرانی اختصاص یافته بود.
نماینده مجلس نهم گفت: در شاخصهای کلان رکود عمیقتر و نقدینگی بالاتر رفته است. همچنین تورم با نرخ نقدینگی تطابق ندارد و امروز تورم و نقدینگی به صورت یک اژدهای خفته در آمده است.
میرکاظمی افزود: در دولت یازدهم برای به دست آوردن پول بیانضباطیهایی در برخی نهادها شده است، مثل برداشتهای نامتعارف از صندوق ذخیره ارزی یا استفاده از تسعیر نرخ ارز برای تسویه بدهیهای دولت.
وی ادامه داد: همچنین ضریب جینی در حال افزایش یافتن است که این موضوع نشان میدهد درآمد بعضی از افراد به شدت در حال بیشتر شدن و عدهای دیگر به سرعت در حال فقیر شدن هستند.
نماینده سابق مجلس گفت: نرخ بیکاری ۱۲ درصدی با شاخص فعالیت یک ساعت در هفته مطرح شده است که اگر این شاخص به شکل واقعی تغییر یابد حتما نرخ بیکاری افزایش چشمگیری میکند.
میرکاظمی تصریح کرد: وقتی به موضوع خروج از رکود که توسط رئیس دولت مطرح شد اشاره میشود بعضی از دولتمردان نیز این موضوع را قبول ندارند. در سطح جامعه و مردم عادی نیز به هیچ عنوان رونق اقتصادی و بحث خروج از رکود حس نشده است.
وزیر اسبق نفت گفت: صدا و سیما باید این امکان را فراهم کند که دولتها از عملکرد خود دفاع کنند و دولتها وقتی ادعا میکنند در حوزه اقتصادی موفق عمل کردهاند، باید به صورت مستند از عملکردهای خود دفاع کنند.
وی ادامه داد: دولت میبایست بر اساس شاخصهای اقتصادی عملکرد خود را تبیین کند، وقتی موضوع مقایسه عملکرد با دولتهای قبل پیش میآید باید حتما بر اساس یکسری شاخصهای اقتصادی و میزان درآمدها و هزینهها این مقایسه انجام شود.
میرکاظمی با اشاره به شاخصهای مختلف برای برسسی عملکرد دولتها افزود: در حوزههایی مثل پتروشیمی و پالایشگاهها شاخصهایی مانند صادرات و سرمایهگذاری عواملی هستند که بر اساس آنها باید مقایسه عملکرد دولتها انجام شود.
وی با اشاره به عملکرد وزارت نفت درباره قراردادهای نفتی گفت: در دولت دهم در میدان نفتی آزادگان چینیها به شکل بیع متقابل با وزارت نفت قرارداد بستند اما با روی کار آمدن دولت یازدهم از ذوقزدگی سرازیرشدن اروپاییها به کشور این قرارداد لغو شد، چینیها همان زمان برای لغو یک طرفه قرارداد از ایران شکایت کردند.
وی افزود: این در حالیست که امروز به چینیها التماس میکنند که در میادین نفتی ایران سرمایهگذاری کنند.
نماینده سابق تهران در مجلس گفت: سیاهنمایی بدون استدلال در خصوص عملکرد دولتهای گذشته یک آدرس غلط اقتصادی است و کمکی به حل مشکلات کشور نمیکند. این موضوع ظلم به دولتهای گذشته نیست بلکه ظلم به مردم کشور است.
میرکاظمی با اشاره به مشکلات ساختاری کشور در حوزه اقتصاد گفت: در دوره کارگزاران راهبرد جایگزینی واردات به جای توسعه صادرات دنبال شد. از آنجا که برای راهبردهای توسعهای در ایران ریلگذاری درستی نشده است این موضوع صدمات جدی به کشور وارد کرد.
وی افزود: در راهبردهای توسعهای موضوع عدالت به درستی پرداخت و طراحی نشده است. سوالی که مطرح است این است که اگر افزایش تولید مد نظر قرار میگیرد آیا شاخصهای اجتماعی به خوبی به عنوان ضمیمه برای آن لحاظ شده است؟
میرکاظمی ادامه داد: افرادی که امروز از جایگاه مدعی مشکلات اقتصادی کشور را به دولت گذشته ربط میدهند باید گفت که خود همین افراد بانی مشکلات کشور هستند و باید در این خصوص به مردم پاسخگو باشند.
وزیر اسبق نفت با اشاره به موضوع برجام و مشکلات اقتصادی کشور گفت: امروز عدهای حل مشکلات اقتصادی را به رابطه با غرب گره میزنند این افراد باید توجه کنندکه امروز در حوزههایی که کشور در آن پیشرفت کرده مانند ماهواره، نانو، هستهای حتی یک پیچ از غرب گرفته نشده است.
وی افزود: این حوزهها را با بخشهایی مانند خودروسازی که کاملا به غرب وابسته است مقایسه کنید. این بخشها مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است و کسی برای آنها پاسخگو نیست.
میرکاظمی با اشاره به موضوع خرید هواپیما از کشورهای غربی گفت: ببینید چند درصد مردم می خواهند از پروازها برای سفرهای خارجی استفاده کنند؟ مشخص است که بخش کوچکی از مردم از هواپیما استفاده میکنند. به نظر میرسد در دولت یازدهم اولویتهای اقتصادی به درستی هدفگذاری نشده است.
وی افزود: در دولت فعلی حدود ۳۰ میلیارد دلار برای خرید هواپیما صرف شده است. اگر این هزینهها برای حمایت از واحدهای صنعتی صرف میشد آوردههای بیشتری برای مردم داشت. به نظر میرسد لابی برخی افراد در دولت قویتر بوده است که خرید هواپیما جای حمایت از تولید را گرفته است.
وزیر اسبق نفت در خصوص انتخابات اخیر آمریکا گفت: هر فردی در دولت آمریکا روی کار بیاید تاثیری در رفتار این کشور با ایران ندارد و سابقه ۴۰ سال گذشته این موضوع را تایید میکند. سیستم آمریکا یک نظام استعماری است و منافع آن در تضاد با استقال خواهی جمهوری اسلامی است.
وی افزود: عدهای از روی کار آمدن هیلاری کلینتون ذوقزده بودند اما ساختههای کلینتون مثل داعش، خاورمیانه را به آشوب کشیده است، باید گفت بین ترامپ و کلینتون در عمل تفاوتی وجود ندارد هر فردی به ریاست جمهوری آمریکا رسیده است اولین سخنی که مطرح کرده حمایت از رژیم صهیونیستی بوده است. ترامپ هم با برجام مخالفتی نخواهد داشت چرا که برجام گشایشی برای ایران نداشته است.
میرکاظمی افزود: اگر دولت روی دستاوردهای برجام تاکید دارد ۵ مورد از گشایشهای به دست آمده به دلیل برجام را نام ببرد.
وزیر اسبق نفت در خصوص افزایش فروش نفت بعد از برجام گفت: اداره اطلاعات انرژی آمریکا موظف است هر ۳ ماه یک بار یک گزارش از میزان تولید و مصرف نفت آماده کرده و آن را به ریاست جمهوری و کنگره اعلام کند. این اداره پیچ تنظیم نفت را به گونهای تنظیم میکند که قیمت نفت بالا نرود. در نتیجه باید گفت موضوع افزایش فروش نفت ایران در خارج از سیستم برجام شکل گرفته است.
وی افزود: بعد از اضافه شدن سهم صادرات نفت ایران به بازارهای جهانی، قیمت جهانی نفت بالا نرفت اما اگر سهم ایران اضافه نمیشد ممکن بود قیمت نفت بالا برود.
نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص دلایل اصلی افزایش نقدینگی کشور در دو سال گذشته گفت: یکی از دلایل مهم افزایش نقدینگی افزایش سرمایههای بلوکه شده ایران در خارج از کشور است.
میرکاظمی ادامه داد: خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی بر اثر پولهای حاصل از فورش نفت ایران افزایش یافته است یعنی ذخایر بانک مرکزی به واسطه افزایش پولهای بلوکه شده نفتی ایران رشد کرده است.به این ترتیب نقدینگی در کشور به شکل جهشی افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه دولت باید پاسخ دهد که چه میزان از درآمدهای نفتی کشور به شکل بلوکهشده درآمده است، گفت: بر اساس گزارشهای موجود نفت ایران به قیمت فوب خلیج فارس به فروش نمیرود بلکه نفت کشور با تخفیف و به شکل ارزانفروشی به خریداران عرضه میشود.
وزیر اسبق نفت تاکید کرد: امروز پولهای بلوکه شده به صندوق توسعه ملی داده میشود و مشخص نیست چه میزان از داراییهای این صندوق برای فعالیتهای اقتصادی در دسترس است.
وی در پایان گفت: امروز اگر نفت هم صادر نکنیم اثر اقتصادی آن مثل استقراض است چرا که اگر در شرایط فعلی نفتی فروش نرود و استقراض خارجی انجام و به واسطه آن پول جدید چاپ شود اثرش مثل شرایطی است که نفت به فروش میرود اما پول آن به کشور وارد نمیشود. سوالی که مطرح است این است که اگر ۵۰ درصد تولید نفت کشور بالا برود بهتر است یا ۵۰ درصد قیمت نفت ایران افزایش یابد؟ این سوالی است که امروز مسئولان باید به آن پاسخ دهند.
نظر شما