به گزارش «قدس انلاین»؛ آسپیرین دارویی است که تقریباً یک قرن و نیم پیش ساخته شده و در این مدت طولانی، بیش از هر داروی دیگری، مردم در همه کشورهای جهان آن را مصرف میکنند بهطوری که آسپرین در هر خانهای پیدا میشود و میتوان بهجرأت گفت که میلیونها نفر از افراد بشر آن را میخورند.
آسپرین داروی مُسکن و ضددرد بسیار پرمصرفی در طول سالیان گذشته بوده که عده زیادی از محققان علوم پزشکی و داروساز آن را مورد مطالعه و تحقیق قرار دادهاند و میتوان کاملاً به نتایج این مطالعات از نظر سود و زیان این دارو استناد کرد.
بهادعای داروسازان، آسپیرین نسبت به داروهای دیگر، کمضررتر است و به این دلیل است که در طول ۱۵۰ سال از فارماکوپهها (دستورات داروسازی) خارج نشده است در حالی که صدها دارو که مدتی کم و بیش طولانی رایج بودهاند، بهعلت ضرر و خطرشان از گردونه داروها خارج شدهاند.
منشأ اصلی آسپیرین
اگر بخواهیم بدانیم که منشأ اصلی آسپیرین چیست و این دارو از چه مادهای درست شده است باید بگوییم که منشأ اصلی داروی آسپیرین، پوست بید است.
زیانهای آسپیرین بهعنوان داروی پرمصرف شیمیایی
مصرف قرصهای مُسکن که ماده اصلی آنها آسپیرین است، امروزه بسیار میان مردم فراگیر است و از سوی دیگر، هر دارو نسبت به مصرف زیادتری که پیدا میکند، مطالعه و تحقیق پیرامون منافع و زیانهای آن بیشتر خواهد شد و از این لحاظ هم میتوان گفت که آسپیرین، تقریباً، مقام اول در آسیبشناسی دارویی را حائز بوده است و مطالعات زیادی بهروی آن صورت گرفته است.
البته میتوان گفت که خوشبختانه، چنین دارویی که بهوفور در سطح جهانی میتوان آن را یافت، سمّیت آن کم است و کسی را مسموم نمیکند و نمیکشد مگر بهندرت، اما متأسفانه با مقدار خوراک معمولی با مصرف معمولی روزانه نیز عوارض جانبی آن و لطمات زیادی را به مصرفکنندگان وارد میکند، البته این عوارض جانبی، گاهی جنبۀ حاد به خود میگیرند، مثلاً دیده شده که با خوردن (۳۰ گرم) آسپیرین، نشانههای شدید آلرژیک پیدا میشود و گاهی نیز، بهندرت، با خوردن (۱۵گرم)، مسمومیت بروز کرده است اما خوشبختانه تعداد افرادی که این حساسیتهای شدید را دارند، کم است.
کمخونی و کمبود ویتامین C بر اثر مصرف آسپیرین
محمد دریایی؛ محقق طب سنتی و متخصص علوم زیستی و گیاهان دارویی به خبرنگار تسنیم میگوید: درباره عوارض جانبی آسپیرین که خیلی زیاد و بهوفور در افراد دیده میشود، میتوان به کمخونیهای تدریجی و نامحسوس اشاره کرد که بهعلت مداومت در مصرف آسپیرین در بسیاری از مردم قابل مشاهده است و نیز آسپیرین، ویتامین C موجود در بدن را تدریجاً، از راه ادرار دفع میکند و بدون کوچکترین تردیدی، این دو عامل یعنی، کمخونی و کمبود ویتامین C، بر اثر مصرف آسپیرین ایجادکننده یک اختلالات بدنی و روانی است و آسیبها و لطمات جبرانناپذیری به جسم و جان مردم میزنند.
بهگفته وی در هیچ یک از کتابهای فارماکولوژی کلاسیک که امروزه در دانشکدههای پزشکی جهان تدریس میشود، زیانهای آسپیرین آنطور که باید و شاید، ذکر نشده است.
نشانههای آلرژی، مهمترین عارضه آسپیرین
دریایی متذکر شد: آسپیرین، مخاط معده را تحریک و بهمقدار زیاد زخم معده ایجاد میکند و به این دلیل، برای جلوگیری از اثر تحریک موضعی، آسپیرین را با یک گَرد بیخاصیت مخلوط میکنند و بهشکل قرص در میآورند یا بهشکل کپسول به کار میبرند؛ آسپیرین بهمقدار کم، موجب تقویت انقباضات قلب و بهمقدار زیاد، موجب نقصان آن میشود و مهمترین عارضه آسپیرین نشانههای آلرژی است که در افراد میتواند بروز پیدا کند.
نظر شما