تحولات منطقه

۲۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۵:۵۰
کد خبر: ۵۰۲۳۰۳

کارون چشم انتظار نشسته است، چشم انتظار روزهایی که "یک نفس راحت" بر مردم شهرش حرام نبود، شهری که همه چیز در آن دست به دست هم داده تا هوایش را آلوده‌تر کنند، شهری که اگر حرف اول و آخر آن را از نامش حذف کنی به هوا می‌رسی اما هوا را در هیچ کدام از نخل زارهایش پیدا نمی‌کنی.

۱۵ اسفند در اهواز عید می‌شود؟
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایسنا، هوای اهواز نه تنها وجود گرد و غبار را به دوش می‌کشد، بلکه سنگینی بار آلودگی ناشی از گازهای اسیدی نیز مزید بر علت شده که آرزوی یک نفس راحت را بر دل مردمانش بگذارد. شاید در روزهایی که میدان‌های بزرگ نفتی در دل این شهر کشف شد، کم‌تر کسی گمان می‌کرد گازهای اسیدی همراه با این میادین تنفس را برای ساکنان آن دشوار کند.

گازهای اسیدی که مسئولین چندین سال است تحت عنوان "طرح آماک" اقدام به جمع آوری آن کرده اند. واژه آماک از به هم پیوستن حروف اول آب تیمور، منصوری، مارون، اهواز و کوپال ساخته شده است و جلوگیری از سوختن گاز ترش همراه نفت و پیشگیری از انتشار مواد آلاینده، تولید مایعات گازی شیرین (NGL)، تولید گاز سبک شیرین برای مصارف صنعتی، افزایش توان تولید نفت خام از راه برگشت مایعات گازی ترش در ایستگاه‌های تراکم گاز به واحدهای بهره برداری، انتقال گازهای اسیدی تفکیک شده در پالایشگاه شیرین سازی طرح به مجتمع پتروشیمی رازی برای فرآورش و تولید گوگرد صادراتی از اهداف اجرای آن محسوب می شود.

طرح آماک به صورت قرارداد بیع متقابل نوع یک و با هزینه‌ای افزون بر ۴٨٠ میلیون دلار به اجرا درآمد، همان زمان مصوبه‌ای مبنی بر اجرای دو مرحله‌ای طرح آماک ارائه شد تا در دو فاز اقتصادی و زیست محیطی کار انجام شود.

فاز اقتصادی طرح آماک شامل تکمیل هفت ایستگاه تقویت فشار و نم‌زدایی گاز ترش، یک پالایشگاه شیرین سازی، حدود ١٨٠ کیلومتر خط لوله، حدود ١٠٠ کیلومتر خط انتقال نیرو، یک ایستگاه برق و سه بخش توسعه ایستگاه برق می‌شود که این فاز تکمیل شده و در سال ٨٨ در اختیار بهره‌بردار قرار گرفته است.

فاز دوم شامل ٩۶ کیلومتر خط لوله انتقال گاز اسیدی، تقویت فشار و نم‌زدایی گاز اسیدی است که کاربرد زیست محیطی دارد و گاز اسیدی را به پتروشیمی رازی به عنوان خوراک تحویل می‌دهد.

اجرای این طرح متوقف شده بود و در دولت یازدهم دوباره فعال شد و وزارت نفت نیز متعهد شد که با تامین ۱۰ میلیون دلار از تعهدات پیمانکار آن را به اتمام برساند. گفته می شود طرح آماک تقریبا به اتمام رسیده و در آستانه بهره برداری است که بعد از تکمیل طرح، این گازهای اسیدی تبدیل به خوراک پتروشیمی می‌شود.

در این راستا، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب هفته گذشته اعلام کرد ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای برطرف کردن مشکلات آلودگی گازها در نظر گرفته‌ایم و امیدواریم با این پیگیری‌ها، دیگر هیچ آلودگی گازی در خوزستان نداشته باشیم، در این زمینه گازهایی که در اطراف شهر اهواز سوزانده می‌شوند در اولویت قرار دارند.

بیژن عالی‌پور با اشاره به حل مشکلات طرح آماک اظهار کرد ۸۷ درصد گازهایی که می‌سوختند اکنون دیگر نمی‌سوزند و تنها ۱۳ درصد گازها که حدود ۸ میلیون مترمکعب هستند، سوخته می‌شوند.

شرکت نفت ۲۸ پروژه برای جمع‌آوری گازهای همراه تعریف کرده است که بعد از اجرایی شدن این طرح‌ها، دیگر گازی برای سوختن نخواهیم داشت. امیدواریم با افتتاح پروژه آماک، گازهایی که در گذشته سوزانده می‌شدند، به‌عنوان خوراک در اختیار پتروشیمی‌ها قرار بگیرند.

به گفته علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به طور کلی هفت یا هشت میلیون مترمکعب گاز سمی به اهواز وارد می شود و این گاز همراه با وجود ریزگردها در هوا مردم این شهر را آزار می‌دهد.

معاون وزیر نفت ابراز امیدواری کرده که تا ۱۵ اسفندماه یا پایان ماه جاری طرحی که مشهور به طرح آماک است به تولید برسد و دیگر گاز اسیدی نداشته باشیم تا میزان آلودگی هوای اهواز کاهش پیدا کند.

باید گفت عید مردم اهواز نوروز نیست، بلکه همان روزی که معاون وزیر نفت قول اتمام طرح آماک و به پایان رسیدن انتشار گازهای سمی در این شهر را داده عید مردم این شهر محسوب می شود.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha