تحولات منطقه

به اعتقاد عاقل زاده سیاست بر فرهنگ چیره شده است و جریان‌های موسمی سیاسی باعث شده روی هنر و فرهنگ تأثیر مستقیم بگذارد. وقتی دولت‌ها در یک بازه زمانی چهار یا هشت ساله می‌آیند و با نگاه سیاسی خودشان فرهنگ و هنر را طراحی می‌کنند

هنر انقلاب اسلامی به دنبال زنده کردن روحیه انقلابی است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

قدس آنلاین -  بیستم فروردین‌ماه، همزمان با سالروز شهادت سیدمرتضی آوینی، روز هنر انقلاب اسلامی نام‌گذاری شده است. هنر انقلاب اسلامی بیش از آنکه در محتوای هنر جاری و ساری باشد، در تئوری‌های نوظهور هنری و فرهنگی دیده می‌شود. به‌نظر می‌رسد به‌کارگیری و عملی‌کردن هنر انقلابی و متعهد در جریان‌های هنری نیازمند چیزی بیشتر از نظریه و شعار است و باید آن را در بطن هنر به حرکت درآورد. با علیرضا عاقل‌زاده، مدیرعامل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس درباره مفهوم هنر انقلاب، زوایای آن و پیشرفت‌ها و کارکردهایی که طی سال‌های پس از انقلاب داشته به گفت‌وگو نشستیم.

وی با اشاره به معنای بنیادین هنر انقلاب اسلامی عنوان کرد: تمام شئونات زندگی ما منشعب از تفکرات و اعتقاداتی است که داریم. مبنای شکلگیری انقلاب اسلامی هم براساس اعتقادات اسلامی بوده است و اگر قرار باشد هنری هم داشته باشد، منبعث از همین تفکر است و با توجه به اینکه تفکر و اندیشه انقلاب‌اسلامی رویکردهای مختلفی را در زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داشته، قطعاً این رویکرد را باید در نگاه هنری هم لحاظ کند.

وی در ادامه با اشاره به تفاوت میان هنر پیش از انقلاب و هنر پس از دوران انقلاب‌اسلامی گفت: وجه تفاوت این دو دوره به تفکری برمی‌گردد که قبل از انقلاب حاکم بوده است. قبل از انقلاب ما یک کشور مسلمان شیعه بودیم، اما در باطن، تفکرات و اهداف غیردینی، لائیک و غیراسلامی دنبال می‌شد و وقتی انقلاب شد، مفهوم هنر انقلاب در بطن خود انقلاب اسلامی شکل گرفت. امروز تقریباً چهل‌سال از عمر انقلاب‌اسلامی می‌گذرد که تجارب بسیار خوبی را پشت‌سر گذاشته و با توجه به اینکه مابه‌ازای قبلی نداشته و پیش از این ما حکومت اسلامی مشخص و معینی نداشتیم، طبیعتاً باید تجاربی ایجاد می‌کردیم که در حوزه هنر انقلابی هم به تعاریف و مفاهیمی دست پیدا کنیم که هم منبعث از محتوای انقلاب‌اسلامی باشد و هم دربرگیرنده نگاه رویکردی باشد. یعنی اگر قرار باشد اثر هنری در این بستر ایجاد شود، باید منبعث از تفکر و جریان انقلابی باشد.

هنر انقلاب درگرو فعالیت‌های خودجوش بوده است

عاقل‌زاده یادآور شد: درظاهر طی این سال‌ها جسته‌گریخته کارهایی به‌صورت خودجوش، مردمی و سازمان‌یافته انجام شده، اما واقعیت این است که هم انقلاب‌اسلامی تجربه قبلی نداشته و هم اینکه برخی نهادهای مهم مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی تعریف کاربردی در باب هنر انقلاب اسلامی ارایه نکرده‌اند. این یک مشکل اساسی است که بعد از 40 سال هنرمندان، ادیبان و فرهیختگان ما با آن مواجه هستند. متأسفانه ما تعریف منسجمی از هنر انقلاب نداریم، اما برخی مجامع هنری همچون حوزه هنری، انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس به این تعریف بها می‌دهند و آن را برای خودشان تببین کرده‌اند. در این شرایط انجمن تئاتر انقلاب به تعریف هنر متعهد بها می‌دهد و آن را در حوزه تئاتر مقاومت و انقلاب سازماندهی می‌کند که درنهایت براساس آن بتوانیم تعاریف مشخصی به جامعه هنری ارایه بدهیم.

مدیرعامل اسبق انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس با اشاره به اینکه این نگاه به هنر انقلاب در عملی‌شدن با مسایلی مواجه شده است، گفت: انقلاب‌اسلامی در دوره‌های گذشته بعد از شکل‌گیری انقلاب، جنگ هشت‌ساله، دوره سازندگی و مباحثی از این‌دست، با شرایط متفاوتی روبه‌رو شده است و جریان‌های سیاسی باعث شده‌اند که فرهنگ و هنر منبعث از همین نگاه و تفکرهای سیاسی شکل بگیرد.

وی افزود: زمانی‌که انقلاب اسلامی شکل گرفت، همه برای تغییر آمادگی داشتند و روحیه انقلابی شرایطی را ایجاد کرد که تحولی به این وضعیت داده شود. این اتفاق در دوران دفاع مقدس خیلی کاربردی و خالصانه‌تر بود، اما بعد از جنگ متأسفانه رویکردهای سیاسی باعث تغییر مواضع هنری شد و به‌دلیل نگاه سیاسی که بر کشور حاکم شد، به فراخور حال جریان‌های سیاسی از آرمان‌های انقلاب یا حداقل برخی از این آرمان‌ها فاصله گرفتیم و این باعث شد که بعد از گذشت حدود 40 سال برای برخی مخاطبان و نسل‌های ما سؤال ایجاد شود و به‌شکل یک آرزو به آن نگاه کنیم که کجا باید فرهنگ معنوی انقلاب‌اسلامی را جست‌وجو کرد؟

سیاست بر فرهنگ چیره شده است

عاقل‌زاده تصریح کرد: متأسفانه شرایطی به‌وجود آمده که سیاست بر فرهنگ چیره شده است و جریان‌های موسمی سیاسی باعث شده روی هنر و فرهنگ تأثیر مستقیم بگذارد. وقتی دولت‌ها در یک بازه زمانی چهار یا هشت ساله می‌آیند و با نگاه سیاسی خودشان فرهنگ و هنر را طراحی می‌کنند، این مسأله باعث می‌شود که در کلیت موضوع تغییر رویکرد ایجاد شود و ما دچار یک تغییر رویکرد نابهنجاری شویم که نسبت به آرمان‌های انقلاب‌اسلامی متفاوت است. البته امیدهایی هست که برخی نهادهای هنری و جوانان علاقه‌مند دنبال می‌کنند، اما سازمان‌یافته و دولتی نیست و بیشتر نگاه مردمی است.

وی تأکید کرد: متأسفانه برخی جریان‌های اقتصادی ما فشارهایی را به مردم وارد کرده که باعث شده نگاه مردم به بخشی از دولت تغییر کند و بی‌اعتمادی ایجاد شود و نتوانسته آن‌طورکه شایسته است، در حوزه هنر ارزشمند انقلاب فعالیتی کند و جامعه را دچار سردرگمی کرده، و این چالش بسیار بزرگی است و تا زمانی‌که شرایط سیاسی کشور همچنان به‌عنوان یک شاخص درحال عرض‌اندام است، قطعاً فرهنگ و هنر نمی‌تواند مستقل از آن باشد، بلکه این وضعیت باید برعکس باشد؛ یعنی جریان‌های آرمانی انقلاب بر سیاست‌ها بچربد و راه‌حل آن دست جوامع سیاسی و فرهنگی ماست.

وی در پایان به چشم‌انداز و اهداف انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با تأکید بر هنر انقلابی و متعهد اشاره کرد و گفت: ما هم با این معضل مواجه بودیم که باید کاری کرد. انجمن به‌صورت خودجوش درحال برنامه‌ریزی است که تعریف مشخصی از تئاتر انقلاب‌اسلامی، دفاع مقدس و مقاومت ارایه بدهد و مبانی آن‌ها را مطرح، و مباحث کاربردی در حوزه نظری و عملکردی در جریان‌های تئاتری ایجاد کند. بر این اساس ما یک برنامه‌ریزی 20 ساله داریم که امسال اولین سال این دوره 20 ساله است و قرار است با توجه به چشم‌اندازی که تعریف شده، گام برداریم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha