این درد بسیار ناراحت کننده، نزد شمار فراوانی از مردم دیده میشود. با این وجود، باید گفت که این ناراحتی ، قابل پیشگیری است. کافی است عوامل تشدید کننده را بشناسیم. اگر شما هم جزو افرادی هستید که از این مشکل رنج میبرید، بد نیست که این مقاله را بخوانید:
سوزش معده به دردهایی گفته میشود که در پشت جناغ سینه و بخش فوقانی شکم احساس میشوند. منشا این ناراحتی، التهاب لایه مخاطی معده و همچنین مری است. علل فراوانی در این سوزشها نقش دارند: افزایش اسیدیته معده، زخم بافتهای جداره معده و مری و بازگشت موقت مواد گوارش یافته معده به مری. اگر دردهای مخاطی گاه موقتی بروز کنند، مشکلی جدی قلمداد نمی شود. با این وجود، برخی عوامل، زمینه ساز این مشکل هستند.
مراقب خورد و خوراک باشید!
اصلیترین عامل سوزشهای معده، مواد غذایی هستند. ابتدا باید از خوردن غذاهای سرخ شده و بسیار چرب مانند پنیر تهیه شده از شیر خالص و برخی گوشتها خودداری کرد. چربیها باید مدت زیادی در معده بمانند تا هضم شوند؛ در نتیجه ترشح زیاد مایع گوارش، سبب اسیدی شدن معده میشود که درد را به همراه دارد. این موضوع در مورد مرکبات نیز درست است. در موارد احساس این ناراحتی از خوردن آب پرتقال و گریپ فروت پرهیز کنید. از آنجا که گوجه فرنگی نیز اسیدیته بالایی دارد، جزو خوراکیهای مشکلزاست. در مصرف چای، قهوه و هر نوشیدنی کافئین دار دیگر نیز نباید زیاده روی کرد؛ زیرا روی اسفنکتر، ماهیچههای طبیعی که محل اتصال معده و مری را میبندد تاثیر میگذارند. باز شدن نامناسب این دریچه، ساز و کار رفلکس معده را تسهیل میکند. غذاهای پر ادویه، پیاز و همچنین شیرینیهای نعنایی را نیز باید به فهرست خوراکیهای تشدید کننده مشکل افزود.
برخی از مواد غذایی دارای قندهای کامل مانند غلات مقدار اسیدیته معده را افزایش نمی دهند. همچنین لوبیا، عدس یا نخود که خوراکیهای سرشار از فیبر هستند، اسیدیته معده را خنثی میکنند و در صورت بازگشت غذا از معده، درد چندانی احساس نمی شود.
با این وجود، رژیم غذایی خاصی نیست تا مانع صد در صد این سوزشها شود. هر شخص باید توجه داشته باشد چه خوراکیهایی مشکلش را بدتر میکنند.
توجه به بهداشت زندگی
از زمره دیگر دشمنان گوارش، توتون و الکل هستند. توتون ترشح بزاق را کم میکند که سبب کاهش عملکرد مایع گوارشی در صورت رفلکس میشود. الکل نیز باعث سستی اسفنکتر خارجی مری میشود. کاهش مصرف این دو ماده میتواند در بهبود درد مؤثر باشد.
برخی عادتهای زندگی نیز در ایجاد سوزشهای معده نقش دارد. در این مورد توصیه میشود پس از صرف غذا، به سرعت به رختخواب نروید، زیرا در این صورت، مواد غذایی از معده بازگشت آسانتری دارند. اگر ممکن است 2 تا 3 ساعت پیش از خواب شب یا چرت پس از ظهر، غذا بخورید و پس از ناهار بهتر است روی مبل استراحت کنید. تمرینات ورزشی نیز ممکن است این دردها را تشدید کند؛ بخصوص ورزشهایی که با خم شدن بدن به سمت جلو همراه است. پس از غذا ورزشهای سخت انجام ندهید. پیاده روی دراز مدت کفایت میکند.
چاقی نیز عامل تشدید کننده است. چاقی به معده فشار وارد میکند و سبب حرکت مواد غذایی به سمت اسفنکتر خارجی مری میشود. خانمهای باردار به همین خاطر در ماههای آخر دچار سوزش معده میشوند. این موضوع هنگام پوشیدن لباسهای تنگ نیز وجود دارد؛ پس از کمربندها و شلوارهای بسیار تنگ خودداری کنید.
استرس را دور کنید
همه به خوبی میدانند، عصبانیت نیز در بروز این دردها دخالت دارد. در شرایط تنشزا، به خوبی غذا جویده نمیشود؛ در نتیجه معده مجبور است بیشتر کار کند تا مواد غذایی را هضم کند. از سوی دیگر، دستگاه گوارش هم مانند دیگر ارگانهای بدن از سیستم عصبی فرمان میگیرد. استرس سبب افزایش ترشح مایع معده میشود که احساس سوزش را به همراه دارد. زمان کافی به غذا خوردن اختصاص بدهید و از فشارهای عصبی دوری کنید.
تأثیر برخی داروها
سوزش معده جزو عوارض جانبی بعضی از داروهاست. برای نمونه، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که محافظت از لایه مخاطی را کاهش میدهند، بروز این دردها را تسهیل میکند. آسپرین نیز از این داروهاست.
کوتاه سخن اینکه باید بدانید دردهای مداوم معده، عوارضی مانند التهاب مخاط مری را در پی دارد. همچنین این سوزشها میتواند علائم ناراحتی سخت تری مانند زخم معده باشد. در صورت استمرار این مشکل، نزد پزشک بروید، زیرا فقط او میتواند درمان متناسب با درد را تجویز کند.
منبع :Doctissimo.fr
نظر شما