تحولات منطقه

برخورد با فعالیت مشاغلی که مزاحمت‌هایی از جمله ایجاد سر و صدا، مغایرت بهداشتی با محل سکونت شهروندان و ..دارند، در قانون گنجانده شده اما با این وجود در بسیاری از خیابان‌های شهر مشهد می‌توان صنف‌هایی را مشاهده کرد که همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

دردسر ادامه‌دار مشاغل مزاحم برای همسایگانشان در مشهد
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، در بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها در خصوص مصداق مشاغل مزاحم و چگونگی برخورد با آن‌ها آمده است جلوگیری از ایجاد و تأسیس همه اماکنی که به هر نحوی از انحا موجب بروز مزاحمت برای ساکنان شود یا مخالف اصول بهداشت در شهرها باشد، شهرداری مکلف است از تأسیس کارخانه‌ها، کارگاه‌ها، گاراژهای عمومی، تعمیرگاه‌ها، دکان‌ها و همچنین مراکزی که مواد محترقه می‌سازند و اصطبل چهارپایان و مراکز دامداری و به طور کلی تمام مشاغل و کسب‌هایی که ایجاد مزاحمت و سروصدا کرده یا تولید دود و عفونت می‌کنند و یا موجب تجمع حشرات و جانوران می‌شوند، جلوگیری کند و در تخریب کوره‌های آجر، گچ و آهک‌پزی و خزینه گرمابه‌های عمومی که مخالف بهداشت است، اقدام کند و با مراقبت و نظارت بر وضع دودکش‌های اماکن و کارخانه‌ها و وسایل نقلیه که کار کردن آن‌ها دود ایجاد می‌کند، از آلوده شدن هوای شهر جلوگیری کند. اگر تأسیسات مذکور پیش از تصویب این قانون به وجود آمده باشند، آن‌ها را تعطیل کند و اگر لازم باشد، آن‌ها را به خارج از شهر انتقال دهد.
در تبصره‌ای که برای این بند در نظر گرفته‌اند، به وضوح نوشته شده که شهرداری در مورد تعطیل، تخریب و انتقال به خارج از شهر مکلف است مراتب را ضمن دادن مهلت مناسب به صاحبان آن‌ها ابلاغ کند و اگر صاحب ملک به نظر شهرداری معترض باشد، باید در مدت ۱۰ روز اعتراض خود را به کمیسیونی مرکب از سه نفر که از طرف انجمن شهر انتخاب خواهند شد، تسلیم کند و رأی کمیسیون قطعی و لازم‌الاجراست. هرگاه رأی کمیسیون مبنی بر تأیید نظر شهرداری باشد، یا صاحب ملک به موقع اعتراض نکرده یا در مهلت مقرر شخصاً اقدام نکند، شهرداری به وسیله مأموران خود رأساً اقدام خواهد کرد.
برای بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری تفسیر حقوقی نیز وجود دارد و بر مبنای آن این گونه قید می‌شود که اصولاً فلسفه وضع بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری حمایت معنوی از مسکن و محل سکونت و حفظ آرامش ساکنان بوده و باید تفسیری از بند فوق صورت بگیرد که مخل این آسایش نباشد. بنابراین منظور قانون‌گذار از فراز مربوط (... به نحوی از انحا موجب بروز مزاحمت برای ساکنان...) این است که ممکن است مزاحمت به طور مستقیم و در محیط شغلی برای مردم ایجاد شود یا غیر مستقیم از طریق سر و صدا یا تشکیل صف در بیرون محیط کار یا عبور و مرور مدام وسیله نقلیه به وجود بیاید. بنابراین محدود کردن موضوع مزاحمت برای ساکنان به مزاحمت ذاتی نفس شغل به نظر مدیریت حقوقی، خلاف فلسفه ماده بوده و این تفسیر را می‌توان از فراز دیگری از بند مذکور مبتنی بر اینکه (... به طور کلی تمام مشاغل و کسب‌هایی که ایجاد مزاحمت و سروصدا کرده یا تولید دود یا عفونت می‌کنند و یا موجب تجمع حشرات و جانوران می‌شوند) استنباط کرد.

مزاحمت صدها تعمیرگاه در دل مشهد
با وجود اینکه به صورت قانونی برخورد با فعالیت مشاغلی که مزاحمت‌هایی از جمله ایجاد سر و صدا، مغایرت بهداشتی با محل سکونت شهروندان و مواردی از این دست را دارند، در قانون گنجانده شده؛ اما هنوز در بسیاری از محلات و خیابان‌های شهر مشهد می‌توان صنف‌هایی را مشاهده کرد که اجرای این قانون شامل حالشان می‌شود؛ اما همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند!
یکی از شهروندان مشهدی با ابراز گلایه از حضور پرتراکم تعمیرکاران خودرو در محله سکونتشان می‌گوید: با توجه به قانون انتقال مشاغلی از جمله تعمیرکاران خودرو به نقاطی دور از سکونت مردم؛ ولی انگار همتی برای اجرایی شدن این قانون وجود ندارد و همچنان بدون کوچک‌ترین برخوردی مزاحمت‌های فراوانی از جمله ایجاد سروصدا، مشکلات بهداشتی و به وجود آمدن ترافیک و شلوغی ناشی از خودروهای معیوب برای ما و سایر همسایگانمان امان ما را بریده و نمی‌دانیم باید چکار کنیم.
وی ادامه می‌دهد: محل سکونت ما در خیابان کوشش مشهد است. این نقطه از قدیم محل فعالیت صنف تعمیرکاران خودرو بوده که ابتدا مردم سکونت کمتری در آنجا داشتند؛ اما با بزرگ شدن شهر و ساخت و سازهای بیشتر، اکنون این منطقه به محله‌ای تقریباً در وسط شهر تبدیل شده که در مجاورت ما چندصد تعمیرگاه خودرو از انواع آن وجود دارد و متأسفانه مزاحمت‌های زیادی را نیز ایجاد کرده‌اند.
این شهروند مشهدی می‌افزاید: برای اینکه به نتیجه‌ای برسیم، به همراه چند تن از اهالی محل به شهرداری منطقه هم مراجعه کردیم. با اینکه قول رسیدگی دادند؛ اما هنوز اقدام خاصی در این زمینه را شاهد نبودیم.

تأثیر مشاغل مزاحم بر قیمت املاک
یکی دیگر از شهروندان نیز در ابراز گلایه‌ای مشابه می‌گوید: محل زندگی ما در خیابان فرهاد است. وجود تعمیرکاران زیاد خودرو در ابتدای این خیابان، همسایگان را به ستوه آورده و مشکلات زیادی را برای ما ایجاد کرده است. تعجب ما از این است چرا شهرداری با وجود قانونی که برای ساماندهی مشاغل مزاحم وجود دارد، اقدامی در این خصوص نمی‌کند.
وی می‌افزاید: متأسفانه فعالیت این صنف در محله ما حتی موجب شده قیمت خانه‌های ما با ابتدای خیابان از زمین تا آسمان تفاوت داشته باشد. یادم می‌آید چند وقتی شهرداری جدیت داشت برای ساماندهی مشکل ما و حتی چند مغازه را که مصالح ساختمانی از قبیل گچ و سیمان می‌فروختند، مجبور به جابه‌جایی کرد؛ اما گویا زورش به تعمیرکاران نرسیده و این‌ها همچنان برای ساکنان محل مزاحمت دارند. البته مشکل، این افراد نیستند. آن‌ها باید جایی برای فعالیت خودشان داشته باشند تا از اینجا بروند و این بر عهده مسئولان است که رسیدگی کنند.  

پلمب هزار و ۹۹۶ واحد صنفی مشاغل مزاحم از ابتدای سال در مشهد
مدیر عامل سازمان مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری مشهد در این خصوص و اینکه چه اقدامی در راستای برخورد با مشاغل و حرفه‌های مزاحم در این شهر صورت گرفته، از پلمب هزار و ۹۹۶ واحد صنفی دارای مزاحمت و آلایندگی شغلی و نیز انبار ضایعات در ۹ ماه ابتدای سال ۱۴۰۳ خبر می‌دهد.
حسن کلیدری می‌گوید: با توجه به آلودگی و مزاحمت‌های فراوان و همچنین دستور مقام قضایی، پیگیری در خصوص شناسایی و پلمب واحدهای صنفی و انبارهای ضایعات صورت گرفته که در این راستا ۶ هزار و ۸۶۴ مورد رسیدگی و بازدید و منجر به صدور ۴ هزار و ۲۸ اخطار اولیه کمیسیون بند ۲۰ مناطق شهرداری شد و به خاطر توجه نکردن ۲ هزار و ۷۹۵ واحد صنفی به این اخطارها، رأی کمیته بدوی کمیسیون بند ۲۰ به آن‌ها ابلاغ شد.
وی در ادامه می‌افزاید: یکی از مطالبات شهروندان، ساماندهی مشاغل صنفی مزاحم و آلاینده است که در صورت واگذاری واحدهای مسکونی و تجاری به صاحبان مشاغل صنفی مزاحم و آلاینده، مطابق قانون از فعالیت آن واحد صنفی جلوگیری خواهد شد.
مدیر عامل سازمان مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری مشهد خاطرنشان می‌کند: مالکان محترم پیش از واگذاری واحد مسکونی و تجاری به افراد، موضوع را از کارشناسان کمیسیون بند ۲۰ سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی جویا شوند.
کلیدری همچنین در پاسخ به این پرسش که شهرداری تاکنون برای ایجاد مجتمع‌های مختص صنف‌هایی که جزو مشاغل مزاحم به حساب می‌آیند، چه اقدامی داشته، بیان می‌کند: برای ساماندهی این موضوع، اقدام‌هایی صورت گرفته و کارهایی نیز در حال انجام است که راه‌اندازی ۶ مجتمع خودرویی سبک، یک مجتمع خودرویی سنگین، دو مجتمع کارگاهی، یک مجتمع انباری، دو مجتمع سنگفروشان و سنگتراشان و یک مجتمع فلزتراشان از این جمله هستند.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha