به گزارش قدس آنلاین، روزنامه الاخبار لبنان اخیرا مجموعه از تلگرافهای محرمانه لو رفته از «حمد سعدی الشامسی»، سفیر امارت در لبنان منتشر کرده است که در یکی از این تلگرافها، او از توافق رئیس جمهوری و رئیس پارلمان این کشور در پرونده بحران استعفای «سعد الحریری»، نخست وزیر لبنان ابراز نگرانی میکند.
در این تلگراف که سه روز بعد از استعفای مشکوک الحریری در عربستان هفتم اکتبر ۲۰۱۷ (۲۵ مهر ماه ۹۶) منتشر شده، سفیر امارات در گزارشی تحت عنوان خلاصهای از گفتوگوهای اجرای شده، حوادث بعد از این استعفا را به حاکمان امارات منتقل میکند.
شامسی در این تلگراف مینویسد، «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان برای تعیین راههای مقابله با این بحران فوق العاده، گفتوگوهای ملی-سیاسی فراگیری آغاز کرده است؛ با این حال قصد ندارد برای تشکیل کابینهای جدید وارد گفتوگو با نمایندگان پارلمان شود.
سفیر امارات مینویسد، همه در لبنان در این مورد اتفاق نظر دارند که مدیریت بحران مذکور از سوی رئیس جمهوری لبنان از همان ابتدا با آرامش و کنترلِ سیاسی، امنیتی و مالی اوضاع همراه بود که این مسئله باعث شد لبنان شوک و موج اولی این بحران را که غالبا قویتر و خطرناکتر است، مهار کند.
شامسی اشاره میکند که افراد سرشناس جریان المستقبل مانند «بهیه الحریری، نهاد المشنوق و نادر الحریری» از موضع میشل عون تقدیر کرده و مهمتر از آن، اینکه «نبیه بری»، رئیس پارلمان لبنان آن را تأیید کرده است.
براساس این تلگراف، در تاریخ لبنان تا به امروز سابقه نداشته که توافق عون و بری تا این حد به هم نزدیک بوده و مطابق هم باشد [این دو به داشتن اختلافات بخصوص در دوره اخیر مشهورند].
سفیر امارات در لبنان در خصوص موضع بری در قبال تصمیم میشل عون مینویسد، رئیس پارلمان لبنان نه تنها در این خصوص موضعی واضح و قاطعانه میگیرد بلکه پا از این فراتر گذاشته و دولت فعلی (دولت لبنان به ریاست الحریری) را قانونی این کشور میداند و استعفای نخست وزیر را به رسمیت نمی شناسد.
حمد سعید الشامسی توافق میشل عون و نبیه بری و به تبع آن حمایت حزبالله از این توافق را عامل اصلی و مهم در مهار بحران استعفای الحریری و کاهش خطرات آن بر لبنان میداند.
او معتقد است که این مهار به صورت اساسی مبتنی بر ایده رعایت شرایط اهل تسنن لبنان و عدم اتخاذ هر گونه اقدام یا رفتاری بود که منجر به تحریک آنها شود.
شامسی در بخشی دیگر از این تلگراف، استعفای سعد الحریری را غیر طبیعی یا غیر عادی میداند که برای اولین بار به این طریق و آن هم از خارج لبنان (عربستان) صورت می گیرد.
سفیر امارات مینویسد استعفای الحریری باعث شده است که ریاست دولت لبنان برای اولین بار شاهد شکاف شود. این در حالی است که به گفته وی، این شکاف از سال ۲۰۰۵ به بعد بارها گریبانگیر ریاست جمهوری این کشور بود.
شامسی با بیان اینکه سابقه نداشته بحران بین لبنان و عربستان سعودی به این سطح برسد، هشدار میدهد اگر لبنان در صحنه داخلی بتواند بحران را مهار کند و حزبالله و متحدانش بتوانند بُعد سعودی استعفای حریری را پررنگ کنند، این نشان خواهد داد که بحران پیش آمده بیش از آنکه ماحصل درگیری ایران و عربستان در لبنان و منطقه غرب آسیا بشد، بلکه نتیجه شرایط داخلی عربستان سعودی است.
او هشدار میدهد که بحران مذکور در بخش متعلق به عربستان سعودی روز به روز در حال بحرانیتر و وخیمتر شدن است و اظهارات «ثامر السبهان»، وزیر مشاور فعلی و سفیر سابق عربستان در بیروت بیانگر این مسئله است.
السبهان در آن مقطع مدعی شده بود حزب الله در همه عملیاتهای تروریستی عربستان و شلیک موشک به این کشور از یمن دست داشته و دولت لبنان باید بداند که عربستان با آن تا زمانی که حزبالله در این دولت نماینده داشته باشد، همانند دولت نظامی تعامل خواهد کرد.
نظر شما