قدس آنلاین-گروه استان ها: این بازار بزرگترین بازار سرپوشیده آجری جهان و یکی از شاهکارهای معماری ایرانی به شمار میآید.
آتشسوزی در بازار تبریز حادثه جدیدی نیست بلکه این بازار درست ۱۰ سال پیش نیز دچار آتشسوزی مهیب شد که مهار آن بیش از دو روز طول کشید.
هرچند دالانها و تیمچههای خرابشده بهصورت اساسی نوسازی و بازسازی شد اما چنین به ذهن متبادر میشد که مسئولان امر و ساکنان این بازار برای پیشگیری از حوادث احتمالی اقدامات جدیتری را در دستور کار قرار داده باشند.
اگر سری به این بازار زده باشید بهطور حتم چشمان شما نیز با حجم انبوهی از کابلهای برق نامنظم، کولرها و تابلوهای ناهمسان و نامرتب، سایهبانهای مغازهها و انباشت بسیاری کالا در میانه میدانها درگیر شده است.
وجود افزون بر پنج هزار مغازه بنا بر قانون اداره اماکن میطلبد تا به همین تعداد کپسول آتشنشانی نیز در این حجرهها موجود باشد و یا کپسولهای بزرگتری در میانه بازار برای استفاده از مواقع ضروری تعبیه شود.
به دلیل فعالیت بسیاری از حجره لذا قالب کسبه با اجاقهای کوچک در میانه انبوهی از کالاهای قابل اشتعال هنگان ظهر به طبخ غذا دست میزنند و یا به نصب بسیاری کولرهای گازی پرقدرت دستزدهاند که توان برق کابلهای مورداستفاده قابلتشخیص نیست.
بایدها و نبایدها
مدیرکل بحران استانداری آذربایجان شرقی با قبول این موضوع که باید برای پیگیری از حوادث تلخ احتمالی اهتمام بیشتری به خرج داد اظهار میکند: بازار جهانی تبریز سرمایه اجتماعی کشور است و بهعنوان برند بهجز بعد اقتصادی از منظر فرهنگی و تاریخی نیز حائز اهمیت فراوان است و حریق در آن موجب تأثر همه شد.
محمدباقر هنربر با تکیهبر این موضوع که هر چه قدر بتوانیم در مورد پیشگیری هزینه کنیم، از وارد آمدن میلیاردها تومان خسارت جلوگیری خواهیم کرد عنوان میکند: آتشسوزی جزو حوادث طبیعی نیست که از طریق ستاد بحران هزینه شود اما از سایر منابع میتوان به این موضوع کمک کرد.
مدیرکل بحران آذربایجان شرقی یادآوری میکند: باید پدافند غیرعامل استان نیز در این خصوص ورود پیدا کند و سیستمهای پیشرفته هشداردهنده حریق نصب شود و متناسب بانام بازار جهانی تبریز، این مکان به امکانات تجهیز شود.
هنر بر اظهار میکند: متأسفانه انبارهایی که در بازار تبریز ایجادشده باید برچیده شوند و لذا ضرورت دارد تا هیئتامنا نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری نشان دهند، چون در مهار آتشسوزی اخیر بازار این موضوع بهشدت مشکلآفرین شد.
وی آموزش نگهبانان بازار، نحوه آموزش استفاده از کپسول آتشنشانی، تقویت سرمایه اجتماعی بازار جهانی تبریز به تأکید یونسکو، حذف انبارهای داخل بازار بهخصوص کارگاههای کفاشی و مواد آتشزا، ساماندهی سیمهای برق و حذف میوهفروشیها در بازار سنتی را ازجمله ضرورتهای صیانت از این مکان برشمرده و ابراز میکند: تمامی این مشکلات علاوه بر تأثیر مخربی که بر بازار دارد بهعنوان مانعی برای ثبت جهانی نیز عمل میکند.
هنر بر با تأکید بر اینکه بازاریان باید آموزشهای لازم را برای تقویت ایمنی این محل بگذرانند ابراز میکند: تأسیسات زیربنایی در بازار باید سامان یابد و چهره بازار به لحاظ بصری هم ترمیم شود؛ استفاده از تکنولوژیهای جدید و سامانههای هشداردهنده، فرهنگسازی باز نگهداشتن راه برای مأموران و خودروهای آتشنشانی و اجتناب از نزدیک شدن به کانون حادثه در مواقع وقوع اتفاق از ضرورتهای این امر است.
نظر شما