تحولات منطقه

صادرات چیپس سیب زمینی در حالی ادامه دارد که برای تولید این محصول از روغن وارد شده با ارز ۴۲۰۰ تومانی و سیب‌زمینی تولید شده با یارانه‌های دولتی استفاده شده است.

«صادرات رانتی»|رونق صادرات چیپس به کمک رانت
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین: صادرات غیرنفتی با وجود اینکه منافع فراوانی برای کشور دارد، در مواقعی با رانت‌هایی همراه است که دیگر به نفع منافع ملی کشور نیست.

در صادرات به این شکل محصولاتی به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم از کشور خارج می‌شود که برای تولید آنها از یارانه‌های عمومی استفاده یا حتی در مواردی مشاهده شده است که عین کالاهای وارد شده با ارز ۴۲۰۰ تومانی به خارج از کشور صادر شده یا با انجام یک فرآوری بر روی آن صادر می‌شود.

موضوع گزارش امروز پرونده رانت صادرات، صادرات چیپس است؛ برای تولید این محصول در کشور از سیب‌زمینی استفاده می‌شود که برای تولید کود و سم آن، یارانه دولتی صرف‌ و آب مصرفی برای تولیدیارانه دریافت شده است. 

حدود ۴۰درصد از هزینه تولید سیب‌زمینی مربوط به روغن برای سرخ کردن است که در کمال ناباوری، روغن مورد نیاز برای تولید این محصول نیز از طریق روغن موجود در بازار داخلی استفاده می‌شود که برای واردات آن ارز ۴۲۰۰تومانی صرف شده است.

سیب‌زمینی و روغن یارانه‌ای در حالی برای تولید و صادرات چیس استفاه می‌شود که دولت این تسهیلات و  یارانه‌ها را برای حمایت از مصرف‌کنندگان داخلی پرداخت کرده تا این کالاها با قیمت کمتری به دست آنها  برسد؛ اما با صادرات این محصولات علاوه به اینکه سودهای نامتعارفی از کیسه بیت‌المال نصیب برخی افراد می‌شود در بازار داخلی نیز زمینه کمبود کالا ایجاد می‌شود.

به صرفه بودن صادرات با وجود افزایش ۴ برابری تعرفه ورودی چیپس به عراق

علی شریعتی عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در این ارتباط اظهار داشت: یکی از بازارهای بزرگ صادرات چیپس و اسنک کشور عراق است؛ اما این کشور تعرفه واردات این محصولات را  به‌منظور حمایت از تولید داخل خود  حدوداً ۴ برابر بالا برده، زیرا عربستان سعودی  در این کشور کارخانه احداث کرده است.

وی افزود: عراق در حال حاضر برای واردات یک  محموله ۵هزار دلاری ۴هزار دلار تعرفه می‌گیرد؛ درحالی که این رقم در گذشته هزار دلار بوده است.

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ادامه داد: صادرات چیپس و پفک به کشور عراق ادامه دارد؛ اما روند صادرات آن در مقایسه با قبل از اعمال تعرفه ۴ برابری، کند شده است.

وی تصریح کرد: صادرات سیب‌زمینی به عراق با وجود این افزایش تعرفه، هنوز برای کشورمان دارای مزیت است؛ زیرا قیمت سیب‌زمینی در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار ارزان است.

شریعتی گفت: با وجود اینکه صادرات چیپس به بازار عراق برای کشورمان دارای مزیت است، اما دیگر حضور بلامنازعی در این کشور نداریم؛ زیرا عربستان نیز با سرمایه‌گذاری مستقیمی که در این کشور انجام داده در این بازار حضور دارد.

وی اظهار داشت: چیپس و پفک ایران  قبل از تحریم‌ها به کشورهای مختلفی حتی آمریکا صادر می‌شد، اما اکنون مجموع صادرات ما در مقایسه با گذشته کمتر شده است.

این فعال بخش خصوصی درباره اجزای تشکیل‌دهنده چیپس گفت: علاوه بر سیب‌زمینی که بخش اصلی تولید چیپس است، ۴۰درصد هزینه تولید را روغن تشکیل می‌دهد و ۱۰درصد از هزینه تولید بسته‌بندی است.

وی در پاسخ به اینکه روغن مصرفی برای صنعت چیپس از طریق واردات به‌صورت ورود موقت تأمین یا از روغن موجود در بازار داخلی استفاده می‌شود، گفت: با توجه به اینکه فرایند ورود موقت دشوار است واردات موقت نداریم و از روغن‌های موجود  در بازار استفاده می‌شود.

شریعتی گفت: در افغانستان نیز چند کارخانه بزرگ چیس خریداری شده است و این کشور یکی از بازارهای خوب صادراتی برای ایران به‌حساب می‌آید؛ اما این کشور تولید سیب‌زمینی مناسبی ندارد و از پاکستان سیب‌زمینی برای تولید وارد می‌شود.

وی درباره برگشت ارز حاصل از صادرات این بخش اظهار داشت: برای صادرات به بازارهای اصلی خود مانند عراق، مشکل بازگشت ارز حاصل از صادرات نداریم؛ زیرا تجارت در این کشور از طریق صرافی انجام می‌شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.