به گزارش قدس آنلاین ، " قاتل نامرئی قربانی گرفت، گازگرفتگی خانواده ای را به کام مرگ کشاند، قاتل نامرئی جان راننده را گرفت" و تیترهایی از این قبیل در رسانه ها با آغاز سرما بسیار به چشم می خورد و به رغم هشدارها و تاکید بر رعایت اصول ایمنی اما همچنان گازگرفتگی قربانی می گیرد.
بنا به اعلام سازمان پزشکی قانونی، پارسال ۷۴۹ نفر به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست دادند که تهران با ۱۶۸ نفر و خراسان رضوی با ۶۱ قربانی در صدر این لیست قرار دارند.
این در حالی است که با رعایت اصول اولیه ایمنی می توان از وقوع این حوادث تلخ جلوگیری کرد.
۶۱ قربانی گازگرفتگی در خراسان رضوی
مدیرکل پزشکی قانونی خراسان رضوی در خصوص آمار قربانیان گازگرفتگی در استان به خبرنگار ایرنا گفت: پارسال ۶۱ نفر در استان به دلیل مسمومیت با گازگرفتگی جان خود را از دست دادند.
دکتر سید آریا حجازی افزود: ۱۶ نفر از جان باختگان زن و مابقی مرد هستند و تنها ۲۵ نفر از این تعداد در نیمه نخست پارسال دچار گازگرفتگی شدند.
وی با بیان اینکه بیشترین مرگ با گاز مونوکسید کربن در ماههای سرد و به دلیل عدم رعایت اصول ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی رخ می دهد ادامه داد: در نیمه نخست امسال نیز ۱۹ نفر به دلیل مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان باختند که ۱۳ نفر از آنها مرد و ۶ نفر نیز زن بودند.
مدیرکل پزشکی قانونی خراسان رضوی گفت: در مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، این گاز در خون جایگزین اکسیژن می شود و منجر به مرگ سلول ها، از دست دادن هوشیاری و در نهایت مرگ می شود.
دکتر حجازی افزود: ضعف عضلانی، تنگی نفس، سردرد، احساس سنگینی و گیجی، تهوع و استفراغ، تشنج، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو و درد در قفسه سینه از مهمترین علائم مسمومیت و گازگرفتگی با گاز مونوکسید کربن است.
لزوم استفاده از وسائل گازسوز استاندارد
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد نیز با تاکید بر استفاده از وسایل گرمایشی و گازسوز استاندارد گفت: با توجه به سرد شدن هوا و استفاده از وسایل گرمایشی، احتمال حوادث ناشی از گاز گرفتگی بیشتر می شود.
آتشپاد دوم امیر عزیزی افزود: حوادث گاز گرفتگی از حوادثی است که تنها با کمی دقت می توان از بروز آن جلوگیری کرد ولی کمی بی احتیاطی می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.
وی با بیان اینکه در پاییز پارسال ۳۰ مورد حادثه گازگرفتگی در مشهد رخ داده است ادامه داد: چهار تن در این حوادث جان خود را از دست دادند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: وجود دستگاه های هشدار دهنده گاز مونوکسید کربن در محیط تا حد بسیار زیادی می تواند به کاهش خطرات و حوادث ناشی از این گاز کمک کند اما باید در انتخاب این دستگاه ها دقت کرد چون بعضی از این وسایل کیفیت و کارایی لازم را ندارد.
عزیزی افزود: برای وسایل گرمایشی و شعله دار باید فقط از دودکش های ورق سفید گالوانیزه استفاده شود چون این دودکش ها مقاومت فیزیکی بیشتری دارند اما دودکش های متفرقه نظیر دودکش های آلومینیومی، آکاردئونی و فنری این خاصیت را نداشته و به مرور دچار نقص شده و گاز مونوکسید کربن را به داخل محیط منتشر می کنند ضمن اینکه دودکش های فنری به دلیل خاصیت ارتجاعی به سهولت از محل اتصال خود خارج می شوند و همچنین منافذ ریزی در آنها پدیدار می شود که می تواند باعث انتشار آلاینده ها در محیط شود.
وی ادامه داد: همچنین اگر از وسایل شعله دار نظیر انواع بخاری های گازی، نفتی، شومینه، آبگرمکن، پکیج استفاده می شود هرگز تمام راه های ورودی هوا را نباید بست و باید مسیر مناسبی برای ورود اکسیژن و هوای تازه به محیط وجود داشته باشد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: قبل از نصب بخاری باید از باز بودن مسیر دودکش های داخل دیوار و مکش مناسب دودکش ها اطمینان حاصل کرد.
عزیزی افزود: سرد بودن دودکش بخاری، زمانی که روشن است و همچنین زرد و نارنجی بودن شعله بخاری از نشانه های تولید این گاز خطرناک است که باید بررسی شود.
وی خاطرنشان کرد: هر وسیله گرمایشی و شعله دار نیاز به یک دودکش مجزا دارد و باید از به کاربردن دودکش های مشترک برای دو یا چند وسیله خودداری شود.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی مشهد گفت: همچنین باید از قرار دادن انتهای دودکش ها در سطل آب خودداری شود چون این گاز در آب حل نمی شود و تنها باعث مسدود شدن مسیر خروجی آن شده و گاز از طریق دیگر خارج و وارد فضای داخلی محیط می شود.
برگزاری دوره های آموزش شهروندی
رئیس اداره آموزش و فرهنگ شهروندی سازمان آتش نشانی مشهد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از برگزاری آموزش های شهروندی مرتبط با ایمنی و آتش نشانی برای بیش از ۱۰۰ هزار نفر از ابتدای سال تا کنون خبر داد.
مهدی رضایی افزود: برگزاری این دوره ها نقش مهمی در ارتقای فرهنگ ایمنی شهروندان و آشنایی آنها با نکات و اصول ایمنی دارد.
وی ادامه داد: هم اینک نیز نام نویسی برای برگزاری دوره جدید آموزش شهروندی آغاز شده و شهروندان برای شرکت در این دوره ها می توانند نام نویسی کنند.
رئیس اداره آموزش و فرهنگ شهروندی سازمان آتش نشانی مشهد گفت: مربیان آموزشی در این زمینه نیز به مدارس و مساجد برای ارائه آموزشهای شهروندی اعزام می شوند.
رضایی افزود: بیشترین علل مسمومیت با گاز مونوکسید کربن به علت سهل انگاری و بی دقتی در استفاده از وسایل گازسوز است لذا سعی می شود با آموزش های شهروندی، نکات و اصول ایمنی به شهروندان منتقل شود.
ایرنا
نظر شما