تحولات منطقه

گروه جامعه / مریم زنگنه - برای نخستین بار روز جهانی سلامت جنسی، در ایران هم به طور رسمی مطرح شد. روز گذشته همزمان با این مناسبت، محققان و پزشکان پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابن سینا، با خبرنگاران در خصوص «سلامت جنسی» در جامعه نشستی برگزار کردند. <BR> <BR>

 «سلامت جنسی» کلید گمشده خانه خوشبختی
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

 

خطر ناباروری در ایران
دکتر محمدمهدی آخوندی رییس پژوهشگاه در پاسخ به خبرنگار قدس در خصوص افزایش میزان ناباروری‌ها، پارازیت‌های ماهواره‌ای و تاثیر آن بر روی ناباروری چنین گفت: اینکه ناباروری در ایران و سایر کشور‌های دنیا شیوع پیدا کرده است به آمار‌های متفاوت در این زمینه باز می‌گردد اما مساله بسیار جدی است به طوری که وضعیت باروری در مردان در اروپا در 50 سال اخیر به شدت کاهش پیدا کرده است. وی افزود: در ایران برای اولین بار در چند ماه اخیر، آمار ناباروری را در جامعه 17 هزار نفری مورد بررسی قرار دادند به طوری که در این جامعه میزان ناباروری زوجین به میزان 2/20 درصد بود یعنی از هر 10 زوج دو زوج نابارور هستند. در حالیکه این رقم در سازمان بهداشت جهانی از هر 15 زوج 2 زوج است.

ناباروری در مردان بیشتر است
آخوندی خاطرنشان کرد: در طول بررسی‌های انجام شده میزان وضعیت ناباروری در مردان نسبت به زنان خیلی بیشتر بود. اگر قبلاً می‌گفتند میزان 40 به 40 است این آمار چندان دقیق و موثق نیست و در این زمینه آمار دقیقی در کشور ما وجود ندارد. آخوندی تاکید کرد: در خصوص تاثیر امواج پارازیت‌های ماهواره‌ای برروی میزان ناباروری زوجین ایرانی 2 سال قبل در کنگره حفظ باروری مقاله‌ای ارائه شد که متن آن در این مرکز وجود دارد و در آن مقاله مطرح شده بود که هرگونه امواج اینچنینی و حتی امواج موبایل بر روی ناباروری موثر است اما تحقیق دقیق و جدی در این خصوص در کشور ما انجام نشده است.

ضرورت گسترش کلینیکهای سلامت جنسی
این متخصص زنان و نازایی با اظهار تاسف از ضعف اطلاع‌رسانی در خصوص سلامت رفتارهای جنسی در کشور گفت: وضع ما در مورد اطلاع رسانی برای سلامت جنسی مانند وضعیت 30 سال پیش برای درمان ناباروری است. برچسب‌هایی در این زمینه وجود دارد و مردم خارج از ابعاد فرهنگی و مذهبی برای خود مانع تراشیده‌اند اما گسترش کلینیکهای سلامت جنسی در کشور یک ضرورت است. آخوندی گفت: حتی ما مرکزی برای مراجعه و ارائه مشاوره با عنوان کلینیک سلامت جنسی نداریم و کلینیک سلامت جنسی پژوهشگاه ابن سینا با درخواست وزارت بهداشت و برای رفع نیاز جامعه تاسیس شده است چرا که پیشگیری قبل از رسیدن به موقعیت‌های غیرقابل جبران لازم است.دکتر آخوندی افزود: توسعه مراکز درمان ناباروری در کشور سبب شد تا تنوع زیادی در زمینه‌های درمان ناباروری در کشور داشته باشیم و انگ ناباروری که سال‌ها خانواده‌ها را آشفته می‌کرد برطرف شود. وی نقش رسانه‌ها را در این راستا بسیار مفید دانست و افزود: زمانی فقط زوج‌های بالای سنین 40 سال برای درمان ناباروری مراجعه می‌کردند ولی با شرایطی که رسانه‌ها ایجاد کردند اکنون زوج‌های جوان در‌‌ همان سال‌های ابتدای ازدواج به محض اینکه در زمینه ناباروری احساس خطر می‌کنند به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند.

خداحافظ بچه!
به گفته آخوندی مسأله تا آنجا پیش رفت که مردم حتی به سریال‌های تلویزیونی هم واکنش نشان می‌دهند به طوری که در سریال «خداحافظ بچه» که محور، یک زوج نابارور بودند با اعتراض مردم پایان سریال تغییر کرد و تولد 5 فرزند به مدد روش‌های کمک باروری مطرح شد.وی تاکید کرد: پیشرفت در حوزه درمان تا بدانجا رسیده که قبل از اینکه نگران ناباروری باشیم سعی در حفظ بارورهای افراد داریم. به عنوان مثال افرادی که به دلیل شیمی‌درمانی و برخی جراحی‌ها و افزایش سن به مرور گناد‌هایشان غیر فعال می‌شود با گرفتن سلول‌های جنسی و فریز کردن آن‌ها این امکان وجود دارد که فرد پس از گذراندن روند درمان با استفاده از سلول‌های جنسی خود بارور شود که این امر نیاز به اطلاع رسانی دارد.

تقدم سلامت جنسی بر باروری
رئیس مرکز درمان ناباروری ابن سینا خاطرنشان کرد: بحث سلامت جنسی بر سلامت باروری مقدم است زیرا ما در کنار حفظ باروری به افراد سالم برای ارتباطات جنسی سالم نیاز داریم که در این بین یکسری اختلالات فیزیولوژیک و ساختمانی وجود دارد که کاملاً قابل پیشگیری، بررسی و درمان است. وی افزود: در کنار تمام مباحث، با خطر عفونت‌ها و بیماری‌های جنسی مواجه هستیم که ممکن است در سنین قبل از ازدواج یا پس از ازدواج بروز کند اگر چه ما در این زمینه آماری نداریم اما در آمریکا 40 درصد افراد، اختلالات جنسی دارند.

سلامت جنسی مختص متأهل‌ها نیست
دکتر فریده خلج‌آبادی استادیار مرکز مطالعات پژوهش‌های آسیا و اقیانوسیه و مدیر گروه جمعیت و تنظیم خانواده نیز چنین گفت: بحث سلامت جنسی فقط مربوط به زن و مرد متاهل نیست بلکه سلامت جنسی هر انسانی چه زن و چه مرد از بدو تولد باید مهم و جدی باشد. زیرا گاهی اوقات برای یک نوزاد هم ممکن است اتفاقی بیفتد که در سلامت جنسی او در آینده تاثیر بگذارد. وی تاکید کرد: خانواده‌ها و آموزش و پرورش باید توضیحات لازم را به بچه‌ها در خصوص سلامت جنسی با ادبیات خاص بچه‌ها بدهند و هر زمان که بخواهند آموزش‌های لازم را به بچه‌ها بدهند همزمان ارزشهای جامعه و خانواده را هم به بچه‌ها توضیح دهند؛ اینکه چه چیز‌هایی برای یک جامعه و خانواده مهم است.

آموزشهای صحیح به کودکان
دکتر سیدعلی آذین، مدیر و رییس کلینیک سلامت جنسی مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا نیز در این نشست گفت: خانواده‌ها باید به رفتار‌های جنسی فرزندانشان از دوران کودکی توجه نشان دهند و هر زمان رفتار‌های غیرمعقول از یک دختر بچه و یا پسرشان دیدند حتما به مراکز مشاوره مراجعه کنند. وی گفت: خانواده‌ها باید به دختر بچه‌ها و پسر بچه‌ها با زبان درست و صحیح هشدار‌های لازم را حتی در خصوص ارتباط با نزدیکترین اقوامشان بدهند و به آن‌ها بگویند که چگونه در موقعیت‌های خطرساز قرار نگیرند.
آذین تأکید کرد: در خصوص مسایل جنسی تا کنون فقط رفتار‌های برخوردی وجود داشته است اما با حذف برخی مسایل در جامعه چه جایگزینی برای آن در نظر گرفته شده است؟ کودکی که امروزه در معرض انواع و اقسام اطلاعات ماهواره‌ای و اینترنتی قرار دارد چگونه باید در مقابل آسیب‌ها محافظت شود؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.