به گزارش قدس آنلاین، محمد رضا نیکپور در نشست کمیته تخصصی ارتقاء کشت پنبه در منطقه ترشیز اظهار کرد: در دنیا بخش خصوصی برای ارائه الگوی کشت، توسعه مکانیزاسیون و افزایش بهرهوری وارد عمل میشوند ولی ما اتحادیههای بخش کشاورزی در زراعت نداریم حال آن که در دنیا مسئولان اتحادیهها اقدام میکنند و دولتها به این امور وارد نمیشوند.
وی با اشاره به اهمیت توجه به خواستههای بخش کشاورزی و صنعت در کشت محصول پنبه گفت: باید در راستای توجه به مکانیزاسیون چند وجهی عمل کنیم از یک سو توجه به بذری داشته باشیم که ریزش نداشته باشد و همچنین از نظر صنعت به لحاظ کیفی تایید شود.
وی عنوان کرد: به رغم اینکه در حال حاضر حدود دو هزار هکتار در بردسکن و کاشمر مزرعه زیر سطح کشت پنبه داریم اما میزان نیاز سالانه کارخانه نساجی مدرس ۹ هزار تن پنبه محلوج و ۲۷ هزار تن وش است.
نیکپور همچنین افزود: براساس میانگین سطح زیر کشت منطقه ۴۵۰۰ تن وش تولید میشود که در بهترین حالت ۲۳ هزار و ۵۰۰ تن فاصله داریم و این خلا بزرگی است.
وی مطرح کرد: در گذشته این منطقه قطب تولید پنبه بوده اما کشاورزان به سمت توسعه باغات رفتهاند و کارشناسان این رویه را تایید کردند حالا باید بگوییم در برخی مواقع اشتباه کردهایم و حال که باغات انار و پسته جوابگو نیست باید به گذشته برگردیم و پنبه بکاریم.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: در حال حاضر توسعه باغات در برخی مناطق وضعیت کشت پنبه را تحتالشعاع قرار میدهد و به جای پنبه، انار و پسته کشت شده اما کار اشتباهی بوده و باید برای آن فکری کنیم.
نیکپور تاکید کرد: باید کمیسیون بهرهوری در این خصوص تشکیل شود و کمیته فنی کارشناسی آب، باغبانی و زراعت و خاک بررسی های لازم را انجام دهند و اقتصاد کشاورزی مدنظر قرار گیرد، همچنین باید برای تشکیل کمیته امکان سنجی و توسعه کشت، کمیته بهرهوری در خصوص وضعیت آب و مواد تغذیهای، کود و زمین و سرمایهگذاری و... تشکیل شود و بررسیهای لازم صورت گیرد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به کمبود کارگر و هزینههای کارگری کشت مکانیزه میتواند پنبه را نجات دهد در غیر این صورت یک محصول رقیب برای آن پیدا میشود.
وی بیان کرد: پنبه برای اینکه بماند باید در حوزه مکانیزاسیون حمایت شود، خواستههای بخش کشاورزی و صنعت را باید در زمینه مکانیزاسیون پنبه در نظر گرفت تا مکانیزاسیون چند وجهی باشد؛ همچنین پنبه ریزش نداشته باشد و از نظر صنعت به لحاط کیفی مورد تایید قرار گیرد.
نیکپور گفت: همه فریادها را نباید بر سرکشاورز زد زیرا قسمتی از مشکلات نیز مربوط به تکنولوژی تصفیه است که نمیتواند بهروز نیاز کارخانجات نساجی را تامین کند.
وی عنوان کرد: اگر بخواهیم تولید پنبه در منطقه ترشیز به وضعیت قبل خود برگردد و رونق بگیرد توسعه مکانیزاسیون عامل نجات این محصول است.
نماینده کارخانه نساجی کاشمر نیز در این جلسه گفت: اگرچه ارتقاء سطح کمی و کیفی پنبه مورد توجه صنعت نساجی است اما باید چالشها شناسایی شود.
علی فنایی اظهار کرد: اگر دو هزار تا سه هزار هکتار باغات منطقه به زراعت تبدیل و زیر کشت پنبه قرار بگیرند؛ این میزان جوابگوی ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز کارخانه نساجی خواهد بود.
همچنین رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر در این جلسه مطرح کرد: امیدواریم با همافزایی با نهادهای مرتبط به راهکار و برنامهای برای توسعه و ارتقاء پنبه در ترشیز کهن برسیم.
هادی معماریان با تاکید بر لزوم آسیبشناسی ارتقاء کشت پنبه، شکلگیری کمیسیونهای تخصصی را ضروری ذکر کرد و گفت: در این حوزه دانشگاه آماده هرگونه همکاری است.
منبع: ایسنا
انتهای خبر/
نظر شما