تحولات منطقه

شاعر و منتقد برجسته مشهدی گفت: شاعران جوان باید به کارکردهای زبان در سرایش شعرهای خود توجه کنند.

ضرورت توجه شاعران جوان به کارکردهای زبان در سرایش شعر
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یوسف بینا در ششمین کارگاه نقد شعر آیینی انجمن ادبی گوهرشاد که  با حضور جمعی از بانوان شاعر در دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در مشهد برگزار شد، ابراز کرد: ایجاد ارتباط انسانی، اندیشیدن، بیان احساسات و خلق زیبایی، چهار کارکرد زبان است و با بهره‌گیری از این کارکردها می‌توان یک اثر هنری مانند شعر خلق کرد.
وی با تأکید بر اینکه شعر باید مملو از اندیشه، عاطفه و زیبایی باشد، ادامه داد: شاعران باید نوع مخاطب شعر خود اعم از مخاطب عام، مخاطب علاقه‌مند به شعر و ادب و مخاطبان حرفه‌ای مانند منتقدان، شاعران و ادیبان را در خلق آثارشان در نظر بگیرند تا بتوانند با آنان ارتباط برقرار کنند.
این شاعر مشهدی تاکید کرد: زبان شعر نشان‌دهنده اندیشه شاعر است و به طور بیان کننده یأس یا امید به زندگی شاعر است و این اندیشه را به مخاطب شعر خود نیز منتقل کند.
بینا اضافه کرد: شعر باید جذاب، لطیف و دارای تصویر و تخیل باشد و به عبارتی شاعران با استفاده از تکنیک‌های زبانی باید برای مخاطبان زیبایی بیافرینند.
وی با تأکید بر لزوم بررسی شعر شاعران توسط منتقدان بیان کرد: تشخیص عناصر زبانی شعر نیاز به معیار دارد که این معیارها در دانش‌های ادبی تعریف شده است.
بینا ادامه داد: هر شاعری یک معیار ذوقی و علمی برای بررسی شعر دارد که معیار ذوقی براساس ذوق و سلیقه فرد حاصل می‌شود و اگرچه می‌توان آن را با مطالعه و کسب تجربه پرورش داد، اما نمی‌توان با آن بر روی شعر حکم کرد.
وی گفت: با معیار علمی می‌توان نقد زبان‌شناختی کرد، به طور مثال می‌توان زبان شاعر را به لحاظ استفاده از تشبیهات و استعاره‌های نو و تازه مورد بررسی قرار داد و شعر زیباتر را انتخاب کرد.
مدرس کارگاه حاضر با بیان اینکه نقد ادبی و شاعری دو کار متفاوت دارد، افزود: شاعران باید ابتدا به شعر خود بیاندیشند و سعی کنند شعری خوب بسرایند. البته آشنایی با کلیات نقد نیز باید مورد توجه آنان قرار گیرد تا با نقد منتقدان بیگانه نباشند.
وی تصریح کرد: برای سرودن شعرهایی در سطح خوب باید شعر شاعران مختلف را برای درک لذت کار هنری و شناسایی آثار هنری و شعر خوب خواند، اما از آثار این شاعران نباید تقلید کرد.
بینا بر تقویت دانش زبانی با مطالعه تأکید کرد و گفت: مطالعه محدود به خواندن کتاب شعر و داستان نیست و می‌توان با شنیدن سخنان خوب و آشنایی با ضرب‌المثل‌ها و ریشه آنها، دانش زبانی خود را تقویت کرد.
وی ادامه داد: همچنین با مطالعه بصری یعنی دقت به اجزای زندگی خود و عالم می‌توان زیبایی‌های تلخ و شیرین جهان را دید و از آنها در سرایش شعر بهره برد.
لازم به ذکر است، شعرخوانی تنی چند از بانوان حاضر و طرح پرسش‌هایی مرتبط با مباحث کارگاه از دیگر برنامه‌های این کارگاه نقد شعر آیینی انجمن ادبی بانوان رضوی«گوهرشاد» مشهد بود.

منبع: آستان نیوز 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.