به گزارش قدس آنلاین، این نشست تخصصی در ادامه برگزاری ویژه برنامههای هفته کتاب مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با همکاری خانه کتاب و ادبیات ایران به روایت نصرالله حدادی پژوهشگر تاریخ معاصر و تهرانشناس و پیمان سمندری کارشناس ایرانشناسی و کتابدار این مؤسسه روز گذشته به صورت زنده از صفحه اینستاگرام خانه کتاب برای علاقهمندان پخش شد.
نصرالله حدادی در این نشست مجازی با اشاره به پیشینه تاریخی رشد علم و فرهنگ در ایران ابراز کرد: در ادوار گذشته قدرتمندان زمانه، افراد نخبه، دانشمندان و هنرمندان جامعه را به طرف خود میکشیدند چنان که علم، آگاهی و فرهنگ در اختیار طبقه خاصی از جامعه یعنی درباریان بود.
وی ادامه داد: همچنین در گذشته اگر کتابخانه عمومی در کشور وجود داشت متعلق به بزرگان، سلاطین و قدرتمندان بوده و در این بین تنها استثنا، کتابخانه آستان مقدس علی بن موسی الرضا(ع) بود.
این پژوهشگر گفت: مردم در کشور به تدریج متوجه اهمیت سوادآموزی و کتاب در جامعه میشوند به طوری که پس از انقلاب مشروطیت، نهضت مدرسهسازی و بسترسازی برای ترویج علم و آگاهی در کشور آغاز میشود و مدارس و کتابخانهها به سمت مردمی شدن پیش میرود.
حدادی اضافه کرد: پس از مردمی شدن علم در جامعه، بسیاری از بزرگان فهمیدند که به جای آب انبار و قنات میتوان بیمارستان و مدرسه هم وقف کرد. به عبارتی دیگر، نیکوکاران همچون حاج حسین آقا ملک، متوجه اهمیت حفظ و صحه(بهداشت و سلامتی) مردم برای فراگیری علم و همچنین نشر معارف در جامعه میشوند.
وی گفت: با گسترش صنعت چاپ در ایران، بسیاری از بزرگان و شخصیتها وصیت میکنند تا کتابهای آنها به مراکزی همچون کتابخانهها اهدا و وقف شود.
این تهرانشناس، از حاج حسین آقا ملک به عنوان پدر سنت حسنه وقف در کشور نام برد و افزود: این واقف بزرگ معاصر، نقطه عطفی تاریخی در ایران ایجاد کرد. او از یک سو، جامعیتی بر نیکوکاری افراد پیش از خود بود و از سوی دیگر، معلمی برای آیندگان به شمار میآید. چون بسیاری از واقفان و اهداکنندگان آثار فرهنگی، راه حاج حسین آقا ملک را در وقف ادامه دادند.
وی ادامه داد: حاج حسین آقا ملک به خریداری و گردآوری مجموعه میراث ایرانی اعم از کتاب، سکه، تمبر، تابلوی نقاشی و... پرداخت و خودش را تنها به جمعآوری نسخهها و رسالههای خطی محدود نکرد. وقف مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک بر آستان قدس رضوی نیز نشاندهنده عمق، وسعت و تمایز اندیشه و تفکر او با دیگر واقفان است.
حدادی با اشاره به وجود بخشی از میراث فرهنگی ایران در کتابخانهها و موزههای خارج از کشور گفت: ارزش اقدام نیک حاج حسین آقا ملک در صد سال آینده بیشتر مشخص میشود و مردم ایران متوجه پشتوانه فرهنگی کشورشان خواهند شد.
پیمان سمندری نیز نکاتی درباره تاریخچه شکلگیری کتابخانه و موزه ملی ملک و وقف آن، رشد بیسابقه اهدای مجموعه آثار فرهنگی به این موقوفه در سالهای اخیر، رویکردهای نوین مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در برگزاری برنامههای خود، ایجاد تالارهای موزهای جذاب از نفایس کتابخانهای در این مؤسسه و وجود کتابخانههای وقفی متعدد در کشور، بیان کرد.
اهل کتاب و کتابخوانی میتوانند برنامههای مجازی هفته کتاب مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک را از طریق حساب اینستاگرام آن به نشانی malek_museum_library دنبال کنند.
منبع: آستان نیوز
انتهای پیام/
نظر شما